A už je tu zase podzim. Na ulicích se rojí holky s dýňovýma lattéčkama a v obchoďácích Vánoční výzdoba. Ale i tuto sezónu si můžete užít bez odpadu, tak jako všechny ostatní. Proto pro vás dnes máme seznam několika malých nápadů, jak si užít bezodpadový podzim.

Teplé podzimní nápoje

Přesně tak, nemusíte se jich totiž vzdávat. Jednorázové kelímky jsou možná nepřítel číslo jedna, ranní kávu či odpolední čaj si ale můžete užít i bez nich. Jednoduše si do kavárny přineste vlastní termohrnek, na mnoha místech vám za to ještě dají slevu! Že jste si ho zrovna doma zapomněli? Pokud máte s sebou nerezovou lahev na vodu, pak by vám mohla na čaj či amerikáno posloužit stejně dobře. Akorát lattéčka se do nich asi nebudou dělat nejlépe.

Zachumlejte se

Jestli jste alespoň trochu jako já, tak vám podzim nic nepřipomene víc než huňaté podzimní svetry a šály. Jak jsme ale zmiňovali v našem YouTube videu o etice v módním průmyslu, není úplně nejekologičtější je nakupovat v obchodech s rychlou módou. My proto doporučujeme vyrazit do nějakého super výběrového sekáče, kde mají na podzim šál a svetrů spousty. V Praze můžeme doporučit třeba Crashily, ale ať bydlíte kdekoli, určitě kolem nějaký najdete.

Vyrazte do přírody

Když už jsme tedy hezky zahřátí a zachumlaní, pojďme se o víkendu vydat do lesa. Bydlíte ve městě? Pak i park postačí. Stejně za dvacet minut začne pršet, pohádková říše spadaného listí se promění v „pitomej podzim“ a vy nadávajíce poběžíte domů.

Podzimní kuchyně

Když tedy promoční na kost dorazíte z romantické procházky domů, budete se znova potřebovat nějak zahřát. A jestli vám dýně ještě neleze krkem, pak tak můžete udělat třeba dýňovou polévkou. V receptu jsme brali na vědomí, že ne všichni máme přístup k bezobalovým obchodům, proto by jste většinu ingrediencích měli sehnat v minimu obalu i v supermarketu. Rozkrojte napůl máslovou dýni, vydlabte semínka a i se slupkou pečte v troubě do změknutí. Mezitím si orestujte na oleji jednu cibuli a připravte si cca 3 hrnky zeleninového vývaru, podle toho, jak máte polévku rádi hustou. Dýni vytáhneme z trouby a nakrájíme na kostičky (můžeme oloupat, ale slupka vám žaludek také neprovrtá). K orestované cibulce přihodíme lžíci kurkumy, kousek nastrouhaného zázvoru a půl lžičky muškátového oříšku, když se rozvoní, tak i dýni a zalijeme vývarem. Rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme posypat semínky či lahůdkovým droždím. A podzimní polévkový zázrak je na světě.

Teplé ponožky a pohádky

Když polévky sníte tolik, že přísaháte, že už nikdy v životě nechcete vidět žádnou další dýni, je čas si užít podzim doma. Protože pořád ještě nepřestalo pršet! Natáhněte si proto huňaté ponožky, uvařte si další teplý nápoj (je podzim, nedělejte, že pijete něco jiného), zabalte se do deky a ponořte se do knížky. Proč se třeba nevrátit k nějké vaší dětské oblíbené pro trochu nostalgie.

A jaké tipy na zero waste podzim máte vy? Dejte nám vedět v komentářích! My si mezitím jdeme uvařit horké kakao (Fairtrade, samozřejmě!) a těšíme se na všechny vaše nápady.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste