Na první pohled se plastová brčka zdají jako zanedbatelné, v moři všeho jednorázového plastu který jako lidstvo používáme. Jejich dopad na životní prostředí je ale větší, než jste se možná mysleli. Trh brček má dnes hodnotu 3 miliard dolarů a 99% z něj je dominováno plastovými brčky.

Odkud se brčka vzala? Možná vás překvapí že první zdokumentované použití brčka sahá až do doby okolo roku 3000 před Kristem! Plastová brčka se ale začala vyrábět v padesátých letech a byla popularizována fast food řetězci, které se v druhé polovině 20. století začaly rozmáhat v Americe, ale i jinde po světě.

Je těžké odhadnout kolik plastových brček se po světě používá každý den – ale studie z roku 2017 odhadovala, že světové pláže zatěžuje okolo 8,3 miliardy platových brček. Toto obrovské množství má devastující následky.

V dnešním článku jsme pro vás dali dohromady 5 nejdůležitějších důvodů, proč plastová brčka přestat používat jednou provždy.

1.    Plastová brčka se nerecyklují

Recyklace plastu je komplikovaný proces – jen některé plasty jsou recyklovatelné a ty, které je možné recyklovat, tímto procesem většinou mohou projít jen jednou. Kvůli tomu, a dalším komplikacím, bylo v historii zrecyklováno jen 9% veškerého vyrobeného plastu.

Plastová brčka představují další překážku, a to kvůli jejich velikosti a váze. Jsou totiž na většinu současných recyklačních technologií moc malé a propadávají mašinerií. K procesu recyklace se tak drtivá většina brček nedostane.

2.    Brčka končí v oceánu

Brčka jsou tak bohužel posílána do spaloven odpadu či na skládky, a často také končí v oceánu. Tam se dostávají několika možnými způsoby – nejen kvůli lidem, kteří po sobě neuklízí na pláži.

Jak už jsme zmiňovali, brčka jsou velmi lehká – a tak je může vítr z košů či skládek zanést do řek, jezer, rybníků a oceánů. Brčka se tak můžete zbavit zodpovědně, a přece skončí v přírodě. Nesmíme také zapomenout, že většina Evropy posílá svůj plast k recyklaci do Asie – do zemí jako Bangladéš, které mají problém už se svým vlastním odpadem. Není tedy vůbec neobvyklé, že náš plast, který nedokážou recyklovat, vyklopí rovnou do oceánu.

3.    Uvolňující se mikroplasty

Plastová brčka se nerozloží stejným způsobem, jako papír či zbytky jídla. To, co se na první pohled zdá jako rozklad, je rozpadání plastu na mikroskopické plastové částice, které budou životní prostředí znečišťovat ještě bůh ví jak dlouho – mikroplasty.

Ty se dnes zdají být všude: v oceánu, v naší pitné vodě, v mořské soli i mořských plodech. S tím, jak málo toho víme o jejich dopadech na lidské zdraví, bychom měli být opatrnější s naší produkcí těchto mikroskopických částicí.

4.    Nebezpečí mořským živočichům

S tolika brčky v oceánu není vůbec neobvyklé, že se o něj nějaké zvíře poraní. Brčka jsou totiž překvapivě ostrá, kvůli strukturální integritě válcového tvaru a ostrým plastovým hranám. Před pár lety obletělo internet video želvy s plastovým brčkem zaraženým v nose. Nedávná studie ukazuje, že jediné plastové brčko může propíchnout žaludek zvířat jako tučňáků.

S tím, kolik brček se dnes ve světě používá, máme zaděláno na pořádnou ekologickou katastrofu, pokud se je nenaučíme nahradit.

5.    Je jednoduché plastová brčka nahradit

Naštěstí je ale velice jednoduché plastová brčka vyměnit za ekologické alternativy – a těch je hned několik! Většina z nás (kromě těch, kteří musí brčka používat ze zdravotních důvodů) brčka navíc k životu vůbec nepotřebuje.

Nerezová brčka jsou naší oblíbenou klasikou – jsou stylová a vydrží v perfektním stavu dlouhá léta. Jsou ideální volbou do koktejlů a limonád, jelikož jsou tenčí než další alternativy. Díky vodivosti udrží studený nápoj studený a horký nápoj horký.

Bambusová brčka mají jednu velkou výhodu – jsou kompostovatelná. Ač nevydrží tak dlouho, jako třeba nerez, můžete je jednoduše hodit na kompost, až vyprší jejich životnost. Bambus je také ideálním materiálem k výrobě brček či příborů, díky jeho antibakteriálním vlastnostem.

Skleněná brčka se nejlépe hodí pro ty, kdo mají rádi ranní smoothies či džusy. Ač je čištění bambusových i nerezových brček stejně jednoduché, u skla jednoduše vidíte, že je čistě. Mají také širší průměr a hodí se tak na hustší nápoje.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste