Kdo by nemiloval letní táboráky a grilování. Hřejivý ohýnek, na kterém si připravíme spoustu dobrot a všeobjímající pohoda. ALE… Někdy se s těmito záležitostmi pojí s spousta zbytečného odpadu nebo nešetrné chování k přírodě. Co to tedy změnit? Přečtěte si naše tipy a hned budete vědět, jak na to.

Letní grilování zeleniny
Zdroj: Canva gallery

Čištění grilu a opékacích prutů

Pokud na grilu nebo opékacích prutech budete mít špínu a zbytky od poslední akce, asi si moc nepochutnáte. Proto tyhle nástroje měli hned na začátku očistěte, a v ideálním případě také v průběhu opékání a grilování. Finální čištění vám pak půjde o to snáz.

Základem čištění je pak drátěný kartáč, který práci zvládne s pár přírodními pomocníky:

Jedlá soda a mýdlová voda

Vytvořte si ze sody a mýdlové vody čistící pastu, kterou nanesete na gril / pruty a necháte asi 30 minut působit. Pastu i s nečistotami poté odstraňte kartáčem.

Káva a lógr

Gril / pruty můžete také polít či namočit do kávového roztoku a potřít lógrem. Opět stačí nechat působit a poté kartáčem nebo houbičkou pořádně očistit.

Přírodní podpalovač a dřevo z místních zdrojů

Oheň zakládejte pouze s přírodním podpalovačem. Například s tím z pilin a vosku či z dřevité vlny. Pro “krmení” plamenů pak vezměte dřevo nebo dřevěné uhlí z lokálních zdrojů.

Znovupoužitelné nádobí

Používejte pouze znovupoužitelné nádobí – brčka, kelímky, hrnky, talíře. Pokud nechcete na venkovní akce brát své domácí, podívejte se do bazaru, kde seženete krásné talíře i skleničky doslova za pár korun.

Zelenina z místního trhu
Zdroj: Canva gallery

Potraviny z trhu a místního krámku

Zeleninu si pořiďte na místním trhu a po sýrech i masu se podívejte do krámků s výrobky od místních producentů. Nejen, že si koupíte kvalitní potraviny, ale navíc je v takovém případě velká možnost, že vám zboží “zabalí” do přinesené krabičky. Tedy bez zbytečného obalu a plastu.

Vegetariánské grilování

Co někdy zkusit grilování bez masa? Třeba se zeleninovými a ovocnými špízy, tofu či houbou portobello, ze které si můžete udělat i skvělý burger. Podívejte se na internetu a najdete spoustu vegetariánských a veganských grilovacích receptů.

Zapomeňte na hliník

Hliník má spousta lidí ráda díky jeho snadné tvarovatelnosti a schopnosti udržovat teplotu. Víte ovšem, že při jeho výrobě vzniká spousta nebezpečného odpadu, který má negativní dopad nejen na přírodu, ale i lidské zdraví? Jestli tedy chcete v průběhu opékání a grilování udržovat jídlo teplé, dejte ho raději do zapékací misky.

Připravte hostům výslužku

Po grilování často zbude spousta jídla. Připravte si tedy znovupoužitelné krabičky, do kterých hostům zabalíte výslužku. Plýtvat potravinami je příliš velká škoda. A navíc si tak vydařenou akci budou moci připomenout ještě další den.


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste