Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, jak se sbalit jen do příručního zavazadla? Cestování nalehko je příjemnější než se tahat s obrovským kufrem, ale samotné balení může být trochu oříšek. Podělíme se s vámi o pár praktických tipů, které vám balení usnadní.

Výhody cestování nalehko

Proč se vůbec snažit o to, sbalit si co nejméně věcí, když je mnohem jednodušší všechno naházet do kufru a vyrazit?

  • Snížíte uhlíkovou stopu letu. Když budete mít lehčí zavazadlo, spotřebuje se méně paliva.
  • Zkrátíte si čas na letišti. Nemusíte stát frontu na odbavení zavazadel.
  • Ušetříte peníze. Při kupování letenek si nebudete muset připlácet za odbavené zavazadlo.
  • Méně věcí = méně starostí. Když máte s sebou na cestách méně věcí, zjistíte, že si vlastně vystačíte i s málem.

5 tipů, jak se sbalit do příručního zavazadla

Povolená velikost a váha příručního zavazadla se liší u každé letecké společnosti. Nezapomeňte se tak předem ujistit, že ji to vaše splňuje.

1. Začněte plánováním

Než se pustíte do samotného balení, všechno si dobře naplánujte a sepište do seznamu. Zjistěte si, jaké počasí má být v destinaci, do které se chystáte, a podle toho vyberte vhodné outfity. Na cesty jsou nejlepší univerzální kousky, které se spolu dají dobře kombinovat. Pokud jedete někam na delší dobu, stačí si vzít oblečení na týden a přeprat si ho, až se ušpiní.

2. Digitalizujte

Veškeré dokumenty včetně letenek si v dnešní době můžete stáhnout do mobilu. Pokud rádi na cestách čtete, zvažte investici do čtečky, která vám ušetří spoustu místa.

3. Zminimalizujte svou kosmetickou výbavu

Hlavně my dámy máme doma většinou spoustu různých kosmetických přípravků – masku na vlasy, pleťovou vodu, denní krém, noční krém… Na týdenní dovolenou se ale bez problému obejdete jen s nezbytnostmi jako je mýdlo, zubní pasta, deodorant, šampon a opalovací krém.

4. Nahraďte tekuté přípravky tuhými

V letadle platí limit 100 ml tekutin na jedno balení a dohromady si na palubu můžete vzít maximálně 1 litr tekutin. Některé tekuté kosmetické přípravky proto můžete nahradit tuhými. Místo sprchového gelu si můžete vzít mýdlo, místo klasického šamponu tuhý šampon a deo sprej nahradit tuhým deodorantem. Nejen na cesty je praktická zubní pasta v tabletách, která je navíc mnohem ekologičtější než pasta v tubě.

Tip: Pokud se vám doma povalují vzorečky kosmetiky, je ideální čas je využít a přibalit si je s sebou!

Přírodní mýdlo Almara Soap

5. Balte chytře

Na tom, jakým způsobem oblečení složíte a naskládáte do zavazadla, záleží! Osvědčený cestovatelský hack je srolovat oblečení do ruliček. Ušetříte tím spoustu místa a zároveň se vám věci tolik nepomačkají. Snažte se využít každý kousíček místa – například pokud si berete náhradní tenisky, můžete do nich schovat ponožky. A ty nejobjemnější kousky si oblékněte na cestu na sebe.

Tip na závěr:

I když cestování letadlem nepatří mezi ty nejekologičtější varianty, můžete udělat něco pro to, aby bylo k přírodě co nejšetrnější. Přečtěte si náš článek o tom, jak cestovat letadlem ekologicky. Ještě nevíte kam vyrazit? Koukněte na náš výběr ekologických evropských destinací!


Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste