Kuchyně bývá vnímána jako důležité místo domácnosti. Schází se zde k jídlu často celá rodina. Vzhledem ke specifickým podmínkám, které zde, díky vaření a přípravě pokrmů, panují, je potřeba ji často a pečlivě uklízet. Ne každý však chce používat chemické přípravky, které, kromě jiného, vytvářejí i odpad. A co si tak vystačit se surovinami, které máme doma? Některé z nich mají čistící a dezinfekční účinky. Kromě toho jsou praktické a používaly je již naše babičky.

Domácí dezinfekční ubrousky

Pro jejich přípravu využijeme staré bavlněné tričko, které krásně zrecyklujeme. Nastříháme jej na menší kousky a naskládáme do skleněné zavařovací lahve. Určitě nějakou doma nalezneme. Pro přípravu čistícího prostředku si připravíme 100 ml vody, 25 ml octa a 10 kapek éterického oleje (ideálně tea tree, citrusový nebo eukalyptový). Vytvoříme si směs, kterou nalijeme do nádoby s hadříky a necháme je nasáknout. Pokud je směsi málo, připravíme si další množství. Hadříky používáme pro utírání kuchyňských povrchů. Po použití je nevyhazujeme. Můžeme je totiž vyprat třeba s kuchyňskými látkovými utěrkami a použít je opakovaně.

Jedlá soda a ocet vyčistí starý a zašlý porcelán

Objevili jsme letitý porcelán, který je již zašlý a tak se nám nechce jej používat? Je to škoda, kromě toho, že je kvalitní, nadělá nám ještě parádu a ušetří peníze za nákup nového. Jeho zašlou krásu vzkřísí jedlá soda a ocet. Tyto dvě suroviny určitě máme doma. Nejprve jednotlivé kousky namočíme do horké vody, vyvarujeme se saponátům, mohly by poškodit jeho dekor. Odolné skvrny nebo hůře přístupná místa pomůže vyčistit jedlá soda a ocet. Malé množství jedlé sody nasypeme na potřebné místo, opatrně postříkáme octem a necháme nějakou dobu působit. Pak opláchneme v horké vodě a otřeme domácími dezinfekčními ubrousky, které jsme si připravili podle návodu uvedeného výše.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste