Kdo by nechtěl ušetřit peníze? Život bez odpadu a finanční úspory jdou naštěstí ruku v ruce! Zero waste je ve svém středu jednoduchý životní styl, v rámci kterého se zbavíte spousty zbytečností, které zatěžují životní prostředí i Vás. Proto jsme pro Vás dnes dali dohromady našich 5 oblíbených způsobů, jak v rámci zero waste ušetřit peníze a zabít tak dvě metaforické mouchy jednou ranou.

Méně věcí, méně zbytečností

Nejdříve začneme tím, že jakmile se do světa zero waste jen trochu ponoříte, uvědomíte si, kolik věcí, které kupujete, jsou vlastně úplné zbytečnosti. Od spousty oblečení, po „užitečné“ vychytávky, které ve skutečnosti jen roky leží zapomenuté v šuplíku. A ano, tento tip omíláme pořád, přibližně v každém třetím článku. Přestaneme s tím někdy? Ne, spíš ne. Tento minimalistický aspekt života bez odpadu nám totiž nejen přijde velmi důležitý pro udržitelný rozvoj, ale také je to jedna z věcí, co sami máme na zero waste nejraději!

Půl litru vody za 12 korun? Ne, díky!

Otevírání nerezové flašky
Otevírání nerezové flašky

Jak směšný je v zemi, kde nám z kohoutku teče kojenecká voda, koncept balené vody? V jednom z našich předchozích článků jsme vypočítali, že pokud byste pili vodu pouze z půllitrových PETek, utratili byste jen za tento zvyk během deseti let kolem 175 000Kč! Ač je tento scénář trochu přitažený za vlasy a věříme, že mezi našimi čtenáři se takoví ekobarbaři nenajdou, zůstává pravdou, že pokud byste si svou PET lahev vždy po dobu 14 dní doplňovali vodou z kohoutku, stále byste v rámci deseti let utratili skoro 13 000Kč. Porovnejme to s nerezovou lahví, která Vám bude při adekvátní péči 10 let sloužit, doplňovanou z kohoutku, a během tohoto období propijete jen okolo 1 000Kč – i s cenou za samotnou lahev.

Menstruace bez odpadu

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik ročně zaplatíte za jednorázové menstruační produkty? Při používání tamponů vyměňovaných po šesti hodinách a kupovaných ve větších baleních utratíte každý rok cca 900Kč, pokud používáte vložky, pak tato částka bude okolo 700Kč, při výměně každých 8 hodin a nákupu v desetikusových baleních. Naopak při používání zero waste alternativy: menstruačního kalíšku, který Vám vydrží 7-15 let, se Vaše roční náklady na menstruační produkty mohou snížit na pouhých 30Kč – to je až 30krát méně!

Čističe a čistítka

Čím čistíte Vaši domácnost? V mnoha domovech najdete haldu všemožných čističů, čistících ubrousků, papírových utěrek… to vše Vám život bez odpadu pomůže zjednodušit! Což neznamená jen méně chemie ve Vašem domově, ale i způsob, jak ušetřit peníze. Čistící arsenál člověka bezodpadového se skládá z jedlé sody, octa, éterických olejů a kyseliny citronové. Případně můžete vyzkoušet ekologičtější čističe z bezobalových obchodů. Obojí Vás ale vyjde daleko levněji, než všechny „specializované čističe“, které najdete v běžné drogerii.

Domácí chutná nejlépe a pomůže uštřit peníze!

Polotovary a fast food nejsou moc zero waste. Život bez odpadu Vás nažene do kuchyně! Vyměníte mraženou pizzu za domácí a polotovary za poctivé ingredience. Bude se Vám žít zdravěji, ale také ušetříte spoustu peněz, které byste vyhodili za hotová jídla, která produkují spoustu odpadu. Že nemáte čas každý den vařit? Pak o víkendu věnujte jedno odpoledne přípravě jídla na celý týden a máte vystaráno!


A jak šetříte peníze při životě bez odpadu vy? Podělte se s ostatními čtenáři v komentářích! Rovněž nám napište, o čem dalším byste se na našem blogu v budoucnu chtěli dočíst a my Vaše nápady a náměty rádi zpracujeme. V neposlední řadě také sledujte náš Facebook, kde sdílíme všechny nové blogové články a spoustu dalších zajímavostí o životě bez odpadu.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste