Asi se nám nikdy nepovede provozovat domácnost bez odpadu. Určitě však můžeme jeho produkci snížit. Pokud se zamyslíme nad různými možnostmi, zjistíme, že to vlastně není nemožné. Produkci domácího odpadu můžeme snížit různými způsoby.

Nakupování

Během nakupování vzniká velké množství odpadu. V obchodech sice prodávají papírové nákupní tašky z recyklovaných materiálů, ale i ty vytvářejí odpad. Co si takhle pořídit tašku látkovou. Taková taška se dá velmi snadno složit a můžeme ji nosit v každé kabelce. A co igelitové sáčky u pečiva nebo ovoce a zeleniny? Ty velmi snadno nahradíme sáčky plátěnými, které můžeme kdykoli vyprat a používat opakovaně.

Nakupovat můžeme i bez obalů. Ve velkých městech již existují bezobalové obchody. Jak se v nich nakupují třeba sypké potraviny jako mouky, luštěniny a podobně? Jednoduše, přineseme si vlastní nádoby.

Ideální je, pokud můžeme nakupovat lokálně. Čím menší vzdálenost urazíme za nákupy, tím menší vytváříme uhlíkovou stopu. Kromě toho podpoříme místní podnikatele. Vhodné jsou i nákupy na farmářském trhu, kde máme různé druhy potravin na jednom místě. Navíc nakoupíme produkty české výroby. Oblíbenou variantou se stávají také zeleninové, ovocné nebo smíšené bedýnky od českých farmářů.

Provoz domácnosti

I tady nalezneme nějaké ty bezodpadové alternativy – třeba látkové utěrky a ručníky místo papírových. Papírové sice nemusíme prát, ale opět nám vytvářejí odpad. Ideální je, pokud textilní materiály budou přírodního charakteru – bavlna, len, bambus. Jednak se dobře udržují a také jsou lépe savé. Umělé materiály totiž vodu odpuzují.

Pozor bychom si měli dát i na plýtvání jídlem. Je dobré si plánovat, co budeme vařit a podle toho nakupovat. Některé potraviny se rychleji kazí, proto je nekupujeme do zásoby.

Pokud máme v domácnosti dostatek prostoru, můžeme si pořídit malý kompostér, v němž zužitkujeme bioodpad a vytvoříme si skvělé, přírodní hnojivo pro domácí rostliny.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste