Na podzim se začínají dny zkracovat i ochlazovat, a většinu z nás to táhne do pohodlí domova, kde se můžeme zachumlat do teplé deky s hrnkem čaje. Dánové umění pohodlí za chladného počasí zvládli tak skvěle, že mu dali i své vlastní jméno – Hygge.

Hygge, které je o domácí pohodě a klidném životě (stejně jako mnoho dalších trendů, které kontrastují s dnešní rychlou dobou), můžete jednoduše spojit s filozofií zero waste a udělat si tak pohodový bezodpadový podzim.

Uvařte si šálek sypaného čaje

Zahřejte se šálkem horkého čaje! Vyhněte se ale čajovým sáčkům, které často obsahují příměsi plastu či lepidla na plastové bázi. Ty jsou nejen neekologickou možností, ale také uvolňují až 11 miliónů plastových částic do každého šálku, které následně vypijete.

bambusova termolahev Ziza v sitovce

Pijte raději čaj sypaný. Ten je ekologičtější i kvalitnější. Pokud se chcete čajem zahřát nejen v pohodlí domova, ale i na procházce v lese či na ranní cestě do práce, mohla by se vám hodit nerezová termoska [zi:za] s infuzérem na čajové lístky.

Zapalte svíčky

Svíčky se staly symbolem hygge. Nic neříká domácí pohoda za špatného počasí tolik, jako zapálená voňavá svíčka na kuchyňském stole. Dejte ale pozor, jaké svíčky vybíráte – ne všechny jsou si totiž rovné.

Ve většině obchodů dnes totiž seženete parafínové svíčky. Ty jsou sice levnější na výrobu, ale při hoření vypouštějí černý dým a potenciálně škodlivé toxické výpary.

horici svicka ve skle na drevenem tacu

Místo parafínového vosku si raději vyberte svíčky sojové či včelí. Ty jsou nejen zdravější, ale také hoří déle. Nejste si jisti, o jaký typ vosku se jedná? Parafínový vosk je většinou mísně průhledný, zatímco sojový i včelí jsou matné. U každé svíčky je ale nejlepší si přečíst složení produktu.

Vařte ze sezónních ingrediencí!

Podzim je sezóna dýní, pastyňáku, tuřínu, i jablek a hrušek. Všechny tyto (a další) ingredience vám pomohou vyčarovat sezónní hostinu plnou hřejivých chutí. Pozvěte do kuchyně celou rodinu a uvařte večeři z čerstvých ingrediencí, které nepotřebují žádné obaly a nemusí být dováženy z daleka!

Další charakteristikou hygge jsou večery strávené s přáteli nad dobrým jídlem – proč nezkusit pozvat vaše známe a domluvit se s nimi, že každý z vás uvaří jedno podzimní jídlo, které pak všichni ochutnáte?

Dekorace z přírody

Na podzim je jednoduché váš domov ozdobit použitím větviček, dýní, tykví, a dalších naprosto zero waste dekorací. Vyrazte do přírody, nebo na farmářské trhy, kde podzimní výzdobu najdete jednoduše.

Pokud rádi slavíte Halloween, ani na ten nemusíte kupovat plastové dekorace. Vyřezejte si ozdobné dýně a zapalte v nich svíčku a do vázy natrhejte suché větvičky – a Halloweenská nálada bude zaručena.

Užijte si procházku v přírodě

V neposlední řadě nezapomeňte, že i za chladných podzimních dní vám zajisté prospěje procházka v přírodě. Právě teď, v říjnu, bývají listy stromů nejkrásnější – nasajte tuto podzimní atmosféru na procházce v teplém svetru. Váš domov se po návratu bude zdát ještě pohodlnější.

Pokud máte zálibu ve fotografování, vyfoťte padající listy – ať bydlíte na venkově u lesa, nebo uprostřed velkoměsta.

Jak trávíte podzimní dny vy? A jakou zkušenost máte s hygge atmosférou? Podělte se s námi o vaše myšlenky v komentářích!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste