Takže vy jste začali žít zero waste, co ale Vaši domácí mazlíčci? Mohou i oni být zero waste? A jak na to? Mě to také zajímalo, ale moje zkušenosti s domácími mazlíčky jsou limitovány na morčata a křečky. Jak potom mohu radit někomu, kdo má doma psa, nebo kočku? Proto jsem byla nadšená, když jsem se na spolupráci ohledně tohoto tématu domluvila s Terezou Bořilovou, která vede bezobalový koutek PesPotěší v obchodě DOGG. Společně jsme daly dohromady několik častých otázek na téma domácích mazlíčků a odpovědi na ně, každá ze svého pohledu a zkušenostmi s různými domácími mazlíčky.

Zvažuji, že si domácího mazlíčka pořídím. Jaká zvířata jsou nejlepší pro někoho, kdo žije zero waste a snaží se být co nejekologičtější?

Terka: Na tuhle otázku mám odpověď, které se sama nedržím. Nejvíce zero waste, je nemít mazlíčka žádného ? Každé zvíře určitým způsobem planetu zatěžuje. Pokud vám záleží na nulové stopě, ale bez mazlíčka si nedovedete představit život tak jako my, držte se toho, ze čím menší tím lepší ? A ještě jedna věc mě napadá. Pokud jste vegetariáni nebo vegani, pořiďte si mazlíčka, který od přírody také maso nepotřebuje. Pes ani kočka nejsou na takovou stravu stavění a bohužel se množí případy, kdy to zvíře odneslo zdravotně ?

Lucka: To, že žádní domácí mazlíčci jsou nejekologičtější domácí mazlíčci je smutná pravda. Souhlasím s tím, že pro vegany a vegetariány bych kočku ani psa nedoporučila, počítejte s tím, že narozdíl od lidí jsou tato zvířata masožravci. Nejen, že pokud jim maso dávat nebudete, tak jim hrozí zdravotní obtíže, ale také myslete na sebe a to, jestli by jste byli v pořádku s tím, jim to maso případně kupovat. Ale všem, nejen vegetariánům a veganům, určitě doporučuji zvířátka jako králíky a morčata. Ti jsou podle mě nejekologičtější volbou, pokud domácího mazlíčka chcete a je s nimi i spousta srandy. Můj malý bratranec má třeba králici Marka (jo, vážně) a ta se v podstatě chová jako taková kočka: skáče po parapetech, lidem do klína i do koše… :-D. A v neposlední řadě nezapomeňte na to, kde si mazlíčka seženete. Já bych především doporučila adoptovat z útulku, raději než utrácet tisíce na mazlících “s papírama“.

bunny eating GIF

Jaké mám možnosti ohledně nakupování jídla pro mého mazlíčka?

Terka: Pokud mazlíčkovi vaříte nebo žere jen zeleninu, mate to dost snadné. Můžete mu nakupovat stejně jako sobě. Pokud potřebuje speciální krmivo, pár možností je. U nás v PesPotěší máme na váhu granule pro psy i kočky, mražené a zavařované maso ve vratném skle, pamlsky na váhu. Zrní pro hlodavce a papoušky se dá koupit třeba v Hornbachu, mají také na váhu.

Lucka: Jelikož moje zkušenost se týká především morčat, tak se budu soustředit na ně a ostatní hlodavce. Jak už zmínila Terka, v některých obchodech seženete zrní na váhu. Nezapomeňte ale, že jim samozřejmě můžete kupovat spoustu čerstvého ovoce a zeleniny, nebo se s nimi podělit, když si děláte salát. Ještě jsem neviděla morče, které by nezbožňovalo třeba slupky od okurky. A pokud máte zahradu, pak mu určitě sušte vlastní seno.

Kde najdu recepty, pokud chci svému mazlíčkovi vařit vlastní jídlo?

Terka: Úžasná je třeba kuchařka Neštěkej a jez! – najdete v ní recepty, které můžete jíst jak vy, tak váš pes. Takové kuchařky určitě budou existovat i pro jiné mazlíčky ?

A co hračky? Můj pes je vždy za pár dní roztrhá…

Terka: Hračky existují dost odolné, třeba v Becu mají hračky z rýžových slupek (odpad z rýžových farem). Ty jsou opravdu odolné, a navíc se nejedna o plast. Jinak my občas koupíme v sekáči nějakého “jetého” plyšáka, na kurtech nám dávají ohrané tenisáky a největší hračka je třeba polínko ukradené od kamen ?

A co sbíráni psích exkrementů, na to přece nemohu použít látkový pytlík, ani to nechat na ulici!

Terka: Za mě je nejlepší venčit v přírodě a neuklízet. Ale to ve městě bohužel nejde. Někdo používá reklamní letáky, nebo různé obaly co se mu objevily doma. Já jsem v tomhle cíťa. V obchodech, jako je třeba Beco, najdete dva druhy pytlíků. Rozložitelné, co se hází do komunálu a na skládce se rychle rozloží. A druhé kompostovatelné. Na ty je potřeba extra kompost a nesmíte s tím pak hnojit zeleninu. Vznikne z toho kompost ideální třeba na přihnojení stromů.

Lucka: Jako člověk, co celý život žije ve městě, nemohu víc zdůraznit, aby jste prosím prosím sbírali, i když to znamená používat jednorázové papírové pytlíky. Ty často na sídlištích najdete i u košů, takže si je nemusíte sami kupovat, což je super!

Když už jsme u psích zažívacích funkcí, co moje kočka? Jak na zero waste kočičí záchod?

Terka: Někdo používá obyčejný písek, někdo piliny: ty se pak dají také kompostovat. Kočku nemáme, takže vlastní zkušenost bohužel nemám.

Jak u mazlíčků řešit bezodpadovou hygienu, jako třeba psí šampony?

Terka: U nás máme šampony jak tuhé, tak tekuté na váhu i do vlastních obalů. Ten je pro psy a kočky. Doporučuji nekoupat moc často. Naši psi se v létě koupou venku v čemkoliv, co teče a v zimě maximálně dvakrát, když se opravdu hodně zašpiní. Jinak je jen otíráme vlhkým hadrem. Kromě šamponu je důležitá i třeba pasta na zuby a krém na tlapky s čumáček. To vše u nás v PesPotěší dostanete do vlastního ?

Kde shánět stelivo do klecí pro hlodavce, nebo jak jej mohu nahradit? A co dávat do klece papoušků, místo novin a papírových utěrek?

Terka: Nemám zkušenost s hlodavci a papoušky, ale moje mamka má ježka. Fakt. A tomu se do klece dávají takové ty jednorázové čůrací podložky. No děs. Když ho hlídáme, tak mu tam dáváme normálně látkovou plenu, nebo pratelnou nepropustnou podložku. A kdybych potřebovala piliny, zkusila bych se zeptat nějakého truhláře, určitě je vyhazují.

Lucka: Přesně tento systém s pratelnými plenami jsem slyšela lidi zmiňovat i pro papoušky, místo novin co se do klece dávají obyčejně. Berte ale v potaz, že praní těchto plen také stojí energii a vodu. Pokud tedy můžete někde v kanceláři, nebo od známých, sehnat použité noviny, které by stejně jinak letěli do koše, tak zvažte, jestli by třeba nebylo ekologičtější použít ty, než prát ty látkové pleny. Hodně to asi záleží také na tom, jak často byste noviny nebo plenu měnili. No a co piliny? Pokud máte jako já v rodině nějaké kutily, pak si o ně řekněte u nich, protože jich určitě mají plnou dílnu. Zkuste se tedy poptat ve svém okolí, protože takto ušetříte nejen plast, ale i peníze.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste