Termín cirkulární ekonomika se v posledních letech používá častěji a častěji – ať je to při firemních schůzích, či debatách o ekologii. Ač cirkulární ekonomika zní jako nový koncept, mnohé praktiky, které pod ní spadají, jsou staré stovky let! Nejdříve pojďme probrat, co odlišuje cirkulární ekonomiku od jejího lineárního protějšku a co z ní dělá nedílnou součást udržitelného rozvoje v jednadvacátém století. Poté se podělíme o několik způsobů, jak se do cirkulární ekonomiky zapojit jako jednotlivec a podporovat její růst lokálně i globálně.

Cirkulární nebo lineární ekonomika?

V posledních desetiletích mnoho firem používalo koncept lineární ekonomiky, v rámci které zdroje a materiály putují od jednoho konce k druhému a na konci jsou vyhozeny. Ač tento systém mnohé firmy, především nadnárodní korporace, považují za finančně nejvýhodnější metodu (což nemusí být vůbec pravda), lineární ekonomika zahrnuje naši planetu zbytečným odpadem a často poškozuje lokální ekonomiku i společnost.

Cirkulární ekonomika, na druhou stranu, odstraňuje odpad z rovnice a vytváří inovativní řešení které podporují nejen ekonomický rozvoj, ale také společnost a životní prostředí. Veškeré zdroje a energie se udržují v rotaci, podporuje se recyklace materiálů, nakupování z druhé ruky nebo využití obnovitelných zdrojů energie. Cirkulární ekonomika začíná ve chvíli, kdy začíná design samotného produktu a už v tomto stádiu se přemýšlí nad tím, co se s produktem stane, až svému majiteli doslouží.

Koncept cirkulární ekonomiky může fungovat jak pro nejmenší lokální podniky, tak pro obrovské mezinárodní firmy – v tom je jedno z jejích kouzel. Častěji je ale populární právě u malých firem (ač se už stále častěji zapojují i ty velké), které jsou více spojené s místní ekonomikou a společností, a tak o ni většinou chtějí pečovat.

Způsoby, jak se do lineární ekonomiky zapojit

Způsobů, jak můžete jako jednotlivec podpořit cirkulární ekonomiku, je spoustu. Mnohé z nich splývají s obecně ekologickými návyky a volbami. V této sekci probereme jen několik nápadů a návrhů, neváhejte s námi ale sdílet další nápady v komentářích.

Naučte se správně recyklovat

To, že recyklace odpadu, kterého se nedokážete již při nakupování zbavit, je nezbytná, není nic nového. Pojďme si ale promluvit o správné recyklaci. Špatná recyklace, tedy nesprávné třídění odpadu, proces recyklace značně komplikuje a zdražuje, a proto je v zájmu nás všech i životního prostředí, abychom se všichni naučili recyklovat správně. Pravidla pro recyklaci se často liší kraj od kraje, proto se ujistěte jaké instrukce platí právě pro vaše bydliště.

Nakupujte z druhé ruky

Cirkulární ekonomika podporuje znovupoužití zdrojů a energie – nakupování z druhé ruky tento princip ztělesňuje. Ať jde o oblečení, nábytek či domácí spotřebiče, mnohé seženete nejen ekologičtěji ale i levněji z druhé ruky. Až se budete příště potřebovat vydat na nákup, vyzkoušejte raději místní sekáč nebo širokou škálu online second-hand aplikací.

Elektřina z obnovitelných zdrojů

Obnovitelné zdroje energie jsou jedním z charakteristických prvků cirkulární ekonomiky, proto ji rozhodně podpoříte, pokud vaše domácnost poběží na obnovitelné zdroje elektřiny. Za prvé můžete vyhledat dodavatele elektřiny, který využívá solární panely, větrné elektrárny nebo jiné technologie využívající obnovitelnou energii. Pokud se nechcete spoléhat dodavatele, můžete například solární panely nainstalovat přímo u vašeho domu.

Sdílejte auto a cestujte s přáteli

Auta nejsou přímo ekologická, to není nic nového. Je ale několik způsobů, jak cesty autem udělat o hodně ekologičtější a podpořit cirkulární ekonomiku. Pokud je ve vaší domácnosti někdo, s kým můžete auto sdílet a střídat si ho, můžete tak snížit dopad, který má výroba nového auta na přírodu, na polovinu. Krom toho je ale ještě jeden způsob, jak z cest autem udělat podporu cirkulární ekonomiky – když máte s přáteli či kolegy stejnou cestu, cestujte společně jedním autem.

Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste