Termín cirkulární ekonomika se začal objevovat na mnoho stránkách a jiných zdrojích o ekologii a životě bez odpadu. Co mají cirkulární ekonomika a zero waste společného? A jak napomohou k tomu, aby se náš svět udržitelně rozvíjel?

V dnešním článku odpovíme přesně na tyto otázky, ujasníme, co je to cirkulární ekonomika, probereme proč je pro naši budoucnost nezbytná a podělíme se o naše tipy na to, jak podpořit cirkulární ekonomiku a ekologickou budoucnost.

Cirkulární vs. lineární

Většina našeho světa v jednadvacátém století funguje na principu lineární ekonomiky – zdroje a produkty putují od výroby na skládku, v jedné linii, aniž by byly opakovaně využity. V době plastové mnoho firem tuto možnost vidí jako tu, která vydělá nejvíce peněz. Materiály se staly tak levnými, že je mnohokrát levnější je vyhodit a vyrobit nové, než je opravit či znovu využít.

Jedním z nejvšednějších případů, který se týká každého z nás, je oblečení. V minulosti se rozbité či poničené kousky daly do opravy, jelikož to tak bylo levnější. Dnes je ale cena nového oblečení tak nízká, kvůli nízké kvalitě a výrobě v rozvojových zemích, že je mnohdy levnější prostě koupit nový kus jako náhradu. To má ale obrovský dopad na životní prostředí, především ve formě odpadu, který se hromadí na skládkách.

Cirkulární ekonomika a zero waste

V kontrastu k lineární ekonomice stojí cirkulární ekonomika – využití materiálů a zdrojů opakovaně, se zachováním potenciálu. Produkty jsou navrhovány tak, aby neskončily na skládce, ale daly se opravovat, opakovaně využívat, recyklovat, či rozebrat na součástky. Velkou součástí cirkulární ekonomiky je také využití obnovitelných zdrojů energie.

Pokud jste dosavadní popis cirkulární ekonomiky četli pozorně, pravděpodobně vám neušlo spojení se životem bez odpadu – cíl neposílat odpad na skládku a odpadovou krizi, se kterou se potýkáme, řešit prevencí.

Cirkulární ekonomika a zero waste jdou ruku v ruce – většina zero waste řešení zapadá do cirkulární ekonomiky jako klíč do zámku.

5 tipů na to, jak podporovat cirkulární ekonomiku a žít bez odpadu každý den

Jak tedy do vašeho života zapojit cirkulární ekonomiku a život bez odpadu najednou? Toto je našich pět oblíbených tipů, které se o to postarají.

1.      Recyklujte ty správné materiály

Recyklace je skvělý způsob, jak dát použitým materiálům druhou šanci. Buďte ale opatrní, které materiály recyklujete. Sklo a kovy jsou skvělými materiály k recyklaci, jelikož mohou být recyklované stále dokola. Plast a papír ale, na druhou stranu, mohou být recyklovány pouze několikrát, než je bude nutné poslat na skládku.

2.      Opravujte – nevyhazujte

Ať se vám rozbije počítač či roztrhne tričko, opravujte. Pro specializované opravy, například u elektroniky či obuvi, vyhledejte specializovanou opravnu. Některé opravy, jako základy šití, se naučte dělat sami.

Značně tak prodloužíte životnost předmětů, které vlastníte, a ujistíte se, že budou využity a naplní svůj potenciál.

3.      Nakupujte z druhé ruky

Jeden z nejlepších způsobů, jak podpořit cirkulární ekonomiku a žít bez odpadu je nakupování z druhé ruky. Kdykoli potřebujete koupit něco nového – ať je to elektronika, oblečení, nábytek či kniha – nejdříve hledejte, jaká je nabídka z druhé ruky.

Použité předměty by často putovaly rovnou na skládku, a vy jim tak dáváte druhou šanci.

4.      Vybírejte produkty, které můžete používat stále dokola

Zero waste alternativy, jako lahve na vodu, cestovní hrnky na kávu, či odličovací tamponky, vám pomohou předejít použití jednorázových předmětů, které by z vaší domácnosti putovaly rovnou na skládku.

5.      Využijte, co máte

V neposlední řadě nezapomeňte využívat věci, které už v domácnosti máte. Když začínáte žít bez odpadu, je možná lákavé vyhodit všechny plastové předměty z vaší domácnosti a okamžitě je nahradit ekologickými alternativami.

Mnohé z těchto věcí ale ještě mohou být využity, jako třeba plastové tašky. Nevyhazujte je, dokud ještě mohou splnit nějaký účel.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste