Pomalu se nám blíží léto a s ním je, kromě prázdninových zážitků, také spojeno – pocení. Většina lidí se mu snaží zabránit, a proto si v drogériích kupuje co nejúčinnější antiperspiranty, které pocení zabraňují. Je to ale dobře? Podívejte se s námi na to, proč je pro nás pocení zdravé, důležité, a proč bychom měli raději používat přírodní deodoranty.

Přírodní deodoranty
Zdroj: Canva gallery

Proč se vlastně potíme

Hned z několika důvodů! Pocením se náš organismus ochlazuje, aby nedošlo k jeho přehřátí. Dále pocení pomáhá hojit ranky na kůži, a především se jeho prostřednictvím naše tělo zbavuje škodlivých látek. Pokud se tedy pocení snažíme zamezovat, například používáním antiperspirantů, zabraňujeme přirozenému detoxikačnímu procesu a dané látky zůstávají v našem těle.

V čem se liší antiperspiranty a deodoranty

Jak už název napovídá – antiperspiranty zabraňují pocení, a tím i přirozenému očistnému a ochlazovacímu procesu lidského těla. Deodoranty oproti tomu mají „pouze“ zamezit vzniku nepříjemného odéru, který pocení provází. Z toho důvodu je jejich používání mnohem zdravější a přirozenější.

Rozdíl mezi přírodními a „klasickými“ deodoranty

Tyhle dva typy deodorantů se liší především v jedné zásadní věci, a to je složení. Přírodní deodoranty obsahují pouze přírodní suroviny, které neškodí nám, ani životnímu prostředí. V těch klasických ovšem najdete přísady, které šetrné úplně nejsou. Může se jednat o:

  • Parabeny – v kosmetických produktech plní roli konzervantů. Protože umí nepěkně podráždit kůži, je jejich množství v jednotlivých výrobcích regulováno.
  • Soli hliníků – přes pokožku se nám dostanou do těla, které se hliníku ovšem neumí zbavit, a tím pádem se hromadí v organismu.

I když v dnešní době najdeme na trhu celou řadu produktů s označením eco, bio, přírodní.., pamatujte, že je vždy potřeba dívat se na složení či certifikaci. Jen tyto dvě věci nám prozradí, jak to s daným výrobkem a jeho šetrností opravdu je.

Přírodní deodorant s vůní levandule
Zdroj: Canva gallery

přírodních deodorantech se pak nachází například tyto přírodní účinné látky:

  • Jedlá soda – zabraňuje rozkladu bakterií a vzniku nepříjemného zápachu.
  • Kokosový olej – s antimykotickými, antivirovými a antibakteriálními účinky. Pokožku umí navíc krásně zklidnit, vyživit a zregenerovat.
  • Bambucké máslo – se zklidňujícím a hojivým účinkem.
  • Esenciální oleje a další vonné složky – ty se postarají o „voňavost“ přírodního deodorantu. Vybrat si tak můžete například přírodní deodorant s vůní levandule, vanilky, limetky, stejně jako neparfémovaného, pokud preferujete přirozenou verzi.

Druhy přírodních deodorantů

Na trhu jich najdete hned několik – v kalíšku, roll-on nebo praktické tuhé deodoranty v tubě, které se hodí do každé kabelky i na cesty. Všechny druhy přírodních deodorantů raději aplikujte vždy až ve chvíli, kdy jste oblečení, abyste ho oděvem nesetřeli.

Skvělé na všech přírodních deodorantech je, že jsou většinou v recyklovaných a snadno recyklovatelných obalech, které vám pomohou na vaší cestě k zero waste.

Jak používat přírodní deodorant

Jednoduše stejně, jako ten „klasický“. Jestli doposud s přírodním deodorantem nemáte žádnou zkušenost, a tím pádem i vaše tělo, dejte mu chvíli, než si na něj zvykne. U někoho je přechod hotový raz dva, někdo potřebuje 3 až 5 dní. Pamatujte také, že se s přírodním deodorantem budete cítit mnohem pohodlněji v oděvech z přírodních materiálů, než v těch syntetických. Jak asi víte, bavlna nebo len jsou totiž mnohem lépe prodyšnější a vzdušnější než třeba polyester. Všechno jde zkrátka ruku v ruce. 🙂


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste