Kdo by neměl rád cestování vlakem po Česku i Evropě? Nejen, že naše železniční síť nabízí nepřeberné množství míst, kam se podívat, ale je současně skvělou zero waste variantou pro cestovatele, a to díky mobilním aplikacím jednotlivých provozovatelů. Nevzpomínám si totiž, kdy jsem si naposledy musel koupit papírový lístek na vlak. A je toho víc, proto pro Vás dnes máme několik tipů na cestování vlakem – bez odpadu!

Jízdenky

Cestování po České republice a Evropě podle principů zero waste není vlastně vůbec komplikované. České dráhy vydaly před pár lety aplikaci Můj vlak, pomocí které si jednoduše vytvoříte účet, spárujete s platební kartou a nakupujete lístky kdekoli a kdykoli.

Pokud nemáte možnost stáhnout si mobilní aplikaci, ČD nabízí i online verzi na jejich webu – zakoupený lístek stačí pak v PDF nahrát do jakéhokoli zařízení. Nově ČD přidaly po vzoru RegioJetu i možnost lístek do 15 minut před odjezdem vlaku vrátit, což je velmi příjemný benefit. RegioJet rovněž nabízí zero waste způsob nákupu jízdenek – k tomuto účelu dobře poslouží mobilní aplikace Jízdenky nebo jejich webový portál.

Občerstvení

To, že žijete bez odpadu, neznamená, že musíte být při cestování vlakem o hladu. České dráhy mají ve většině vlaků skupin Eurocity a Railjet jídelní vůz, kde se nabízí mnoho bezodpadových možností. Pozor ale na kávu, kterou v jídelním voze dostanete s plastovými kelímky s mlékem. V oblibě jsou u ČD zřejmě i papírové ubrousky – tak si nezapomeňte požádat o jídlo bez nich.

RegioJet a jeho občerstvení z hlediska zero waste není zrovna ideální partner na cesty. Po startu Vám obsluha začne nabízet plastovou lahev s vodou v balení tak malém, že je v něm objemově pravděpodobně více plastu než vody. Počkejte si ale, až se personál objeví znovu, tentokrát s vozíčkem nabízejícím čaj, kávu a mošt. Ochotně Vám totiž vše zmíněné načepují do vlastního hrnku či lahve. Pozor ale na kelímky, které personál dle bezpečnostních předpisů RegioJetu nesmí vydávat bez plastových víček. Pozor ale s kávou, kterou si později můžete dokoupit – tu už Vám do vlastního nenačepují. Z jídelního lístku si bez problémů můžete dát sladké zákusky (jen upozorněte, že nechcete ubrousek), zato od sushi se držte dál, dostanete s ním více plastu než samotného sushi.

Příprava před cestou

Spoustu odpadu Vám ale může ušetřit včasná domácí příprava. Třeba můj standartní cestovatelský set do vlaku zahrnuje nerezovou lahev, ze které piji vodu nebo bylinkový čaj, kořenku s jedlou sodou místo deodorantu, látkový pytlík nebo beeswrap (ty se hodí na jakékoli jídlo zakoupené po cestě, nebo připravené doma) a bambusový příbor (abych se vyhnul tomu jednorázovému).

A to je od nás vše o cestování vlakem. V článku záměrně nepopisuji LeoExpres, se kterým jsem zatím neměl možnost cestovat. Budu ale rád za Vaše postřehy, tak se nám neváhejte ozvat v komentářích. Šťastnou cestu!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste