Životní styl zewro waste se snaží o to, aby neprodukoval žádný odpad. To se nám asi úplně nepodaří, ale eliminovat jeho produkci je v našich silách a může to být třeba díky nakupování v bezobalových obchodech.

Na jakém principu jsou založené bezobalové obchody?

Potraviny v obchodech jsou umístěné v různých nádobách. Pokud si zde chcete něco nakoupit, musíte si z domova přinést vlastní nádobyplátěné sáčky třeba na pečivo, ovoce či zeleninu, skleněné nádoby nebo krabičky na potraviny sypké – mouku, cukr, oříšky, uzeninu, sýry a další. Pro zjišťovány váhy sypkých potravin existují dvě možnosti. Jednou z nich je varianta, kdy vám sypké zboží zváží, ve speciální nádobě, prodavač a nasype do nádoby vaší. Druhou možností je, že si v obchodě zvážíte svoji nádobu a nalepíte si na ni štítek s její váhou. Pak si do nádoby vyberte zboží, to si do ní uložíte, prodavač pak naplněnou nádobu zváží a odečte hmotnost uvedenou vámi na štítku.

Některé obchody nabízejí možnost zakoupení látkových nebo papírových sáčků nebo skleněných nádob přímo na místě. Takto nakupovat se dají i tekuté prostředky pro úklid domácnosti, prostředky určené pro praní prádla nebo tekutá kosmetika – šampony, kondicionéry, tekutá mýdla nebo sprchové gely.

Efektivní přístup bránící plýtvání

Kromě toho, že neprodukujete zbytečně odpad ve formě obalů, nakupujete v menším množství, zamezujete tak plýtvání potravin. Díky tomu, že nakupujete méně, ušetříte i finanční prostředky a to i za případné obaly. Kromě toho se tímto způsobem prodávají kvalitní suroviny, které jsou vždy čerstvé. Mají tak pozitivní vliv i na vaše zdraví.

Tipy pro nakupování zero waste

Kupujte potraviny lokální. Často bývají kvalitnější, neboť pocházejí od drobných hospodářů, kteří si je produkují sami. Kromě toho je podpoříte. Také vaše tělo je nastavené na konzumaci právě potravin lokálních, nikoli exotických. Jestliže budete nakupovat ve svém okolí, nebudete vytvářet uhlíkovou stopu.

Vhodnou volbou jsou i nákupy na farmářském trhu. I zde jsou k dostání potraviny lokální.

Chcete se dozvědět více o životním stylu zero waste?

Zero waste jako životní styl

Jak začít se zero waste? Nechte se inspirovat

Swapování – výměna nejen oblečení

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste