Ať je ekologičtější život Vaše novoroční předsevzetí, ať se každý den snažíte být o něco přívětivější k životnímu prostředí, nebo jste snad na tento článek narazili náhodou: všichni můžeme naše dny obohatit o ekologičtější návyky. My jsme proto v dnešním článku dali dohromady ty, které by do svého denního pořádku měl zařadit každý. Ať Vás limituje čas, peníze, či energie, stále si budete schopni tyto malé krůčky, alespoň do určité míry, osvojit.

Než se ale pustíme do jejich rozebírání, chceme věnovat chvilku tomu, co už pro přírodu děláte. Sami si zde doplňte ty návyky, které už ve Vašem repertoáru jsou – třeba je najdete i na tomto seznamu. Chceme Vám za ně, jako velcí nadšenci do zero waste žití provozující firmu dedikovanou vytváření ekologičtějšího světa a čistší přírody, poděkovat. A vězte, že ač se možná občas cítíte jako že Vaše činy jsou jen kapka v oceánu, my i matka příroda si jich vážíme a chceme Vás proto ujistit, že se podílíte na skutečné změně.

Pojďte se tedy s námi podívat na další nápady na to, jak společně můžeme ze Země udělat zelenější místo. Nezapomeňte také tyto krůčky pro ekologičtější život sdílet s Vašimi blízkými a navzájem se v jejich kultivování podporovat!

1.    Pěšky za čistší přírodu

Na co auto, když můžete dojít pěšky? Pomůžete přírodě, i svému zdraví!

Až 80% oxidu uhelnatého a 55% oxidu dusíku, které produkujeme, pochází z užívání motorových vozidel. Ač jsou naše dnešní auta individuálně o něco ekologičtější, než byla v minulosti, jejich počet stále narůstá, a tak se zvyšuje i množství výsledného vzdušného znečištění. Zkuste tedy auto vyměnit za hromadnou dopravu, anebo ještě lépe: chůzi. A pokud jste v časové tísni, potěší Vás, že procházka do práce či školy nahradí i denní cvičení, nebo třeba meditaci, jelikož pomáhá jak psychickému, tak fyzickému zdraví.

Efekt chození na zdraví je přímý i nepřímý. Za prvé, samotná aktivita pomáhá zvýšit kondičku a pročistit hlavu. Za druhé ale také napomáhá k čistšímu vzduchu, snížení hluku z dopravy i snížení počtu dopravních nehod, které rovněž mohou zhoršit naše zdraví. Přidejte proto do Vašeho života více chůze: ať vstanete ráno o půl hodiny dřív a uděláte si procházku do práce, nebo jen dojdete o jednu autobusovou zastávku dál.

2.    Plastové pytlíky: riziko pro malé děti i naši planetu

Látkové pytlíky by neměly chybět v žádné domácnosti!

V posledních letech jako by celá republika dělala co může proti plastovým taškám, ale zároveň ignorovala množství jednorázových pytlíků na ovoce a zeleninu, které denně používá většina Čechů. Plastové pytlíky jsou přitom stejným ekologickým padouchem, jako velké plastové tašky. Proč se jich tedy nezbavujeme stejně vehementně?

Alternativa je přitom velmi jednoduchá. Nejen, že plastové pytlíky, které už máte doma, můžete používat i na další nákupy až do roztrhání, ale je tu i dlouhodobé řešení: látkové pytlíky, které Vám vydrží roky. Ty nezavalí naši planetu tunami plastového odpadu a přitom poslouží stejně dobře, jako igelitové pytlíky, které jimi nahrazujeme.

3.    Více rostlin na talíři

Vaši stravu obohaťte o více rostlin, raději se naopak vyhněte časté konzumaci produktů živočišného původu, především červeného masa a mořských ryb. Živočišné produkty mají totiž výrazně vyšší uhlíkovou stopu, spotřebují k výrobě více vody i půdy a některé se i podílí na znečištění našich oceánů plasty. Ať se rozhodnete konzumovat tyto produkty jen některé dny v týdnu, postupně je omezit, průběžně volit ekologičtější alternativy, úplně je z Vašeho jídelníčku vyřadíte, anebo si jen dnes večer uvaříte vegetariánskou večeři – pomůžete planetě.

Červené maso, především hovězí, nejvíce škodí kvůli množství skleníkových plynů, které se při jeho výrobě uvolní. Pro porovnání, produkce 150g hovězího do ovzduší uvolní přes 15kg skleníkových plynů (především metanu), což je 5,5x více, než stejně velká porce kuřecího masa a 150x více než stejně velká porce fazolí! I spotřeba vody ale není u hovězího zanedbatelná: jeden 150g burger jí při výrobě vyčerpá skoro 25 hektolitrů. Tato voda je využita při pěstování stravy pro krávy a k pokrytí pitného režimu zvířete. Takže pokud se snažíte snížit svou spotřebu vody, raději než vynechat sprchu (ta průměrně spotřebuje 65 litrů), či vanu (okolo 80 litrů), zkuste vyměnit maso za rostlinnou alternativu (sprchu ale i tak zkraťte a vanu nenapouštějte plnou, každá kapka se počítá).

Ale co mají společného živočišné produkty a plastové znečistění? Jednu odnož výroby: průmyslové rybaření, největšího přispěvatele plastového odpadu v oceánu, o kterém se ale vůbec nemluví. Takzvaná “Great Pacific Garbage Patch“, aneb onen médii popularizovaný plastový ostrov o velikosti Texasu, je ze 46% tvořen rybářskými sítěmi. Pokud se tedy plánujete stravovat ekologičtěji, vyměňte mořské ryby z průmyslového rybaření za ty říční chycené na udici, či rostlinné alternativy.

4.    Voda nad zlato

Lahev na vodu se stane Vaším věrným společníkem, prohlédněte si naší širokou nabídku lahví a termolahví Žíža!

To, že nejekologičtější způsob, jak dodržovat pitný režim, je pití kohoutkové vody, Vám nejspíš říkat ani nemusíme. I to, že balená voda je neekologická a jelikož nám v Česku teče kojenecká voda z kohoutku, nemá smysl ji kupovat, jste již zajisté zaslechli. Obojí jsou skvělé důvody pro to, proč si s sebou všude nosit vlastní lahev na vodu a doplňovat ji z pítek a kohoutků. Nejen balené vodě, ale i limonádám se mnoho z nás vyhýbá obloukem, a to nejen kvůli jednorázovému plastovému balení.

Nedávno jsem totiž narazila na tuto informaci a nemohu uvěřit, že mě to nenapadlo dříve: k výrobě slazených nápojů a limonád je používáno velké množství vody. Ta je spotřebována během zalévání cukrové třtiny a přidává se samozřejmě do samotné limonády, ale také se využívá během balení či transportu. Například k výrobě jedné půllitrové lahve Coca Coly je třeba 1.9 litru vody a Coca Cola jako společnost ročně spotřebuje 300 miliard litrů vody.

5.    Podporujte malé místní firmy

Kdo by nechtěl podporovat lokální firmy a malé podnikatele? Vyplatí se to totiž nejen ekologicky, ale také ekonomicky. Nákupem u české, nebo evropské firmy, kupujete výrobky s nižší uhlíkovou stopou a často i ve vyšší kvalitě, díky které Vám produkt déle vydrží a vy ho nebudete muset brzy vyměnit za nový. Nehledě na to, jakou radost uděláte malým firmám nákupem u nich! Podpora místního podnikání a výroby pomáhá české ekonomice růst, přispívá k vzniku nových zajímavých pracovních pozic a rozvíjí etické standarty v daném poli. Raději než podporovat výrobu ve sweatshopech, neetických továrnách, za nelidské platy, nebo i dětskou práci, podporujete etickou výrobu za férové peníze. Skoro z pravidla se Vám u místních firem dostane lepší zákaznické podpory a dalších služeb, jelikož pro malé firmy jsou důležitější jednotlivé názory individuálních zákazníků, a budou se tak snažit, abyste od nich vždy odešli spokojeni.

6.    Perte prádlo v eko stylu

Jeden z nejjednodušších kroků pro ekologičtější život je snížení teploty na Vaší pračce. Až 90% energie spotřebované k praní prádla je využito k ohřevu vody. Nejen, že je samotná nižší teplota ekologičtější, ale také díky ní Vaše oblečení bude déle vypadat jako nové. Nižší teploty napomohou k udržení zářivých barev a méně opotřebovávají samotnou látku, díky čemuž Vám oblečení déle vydrží sloužit a vy nebudete brzy muset kupovat náhradu. Kromě snížení teploty se také ujistěte, že Vaši pračku vždy naplníte a nespouštíte ji poloprázdnou.

Nejen praní, ale i sušení prádla je možné vzít za ekologičtější konec. Vyhněte se sušičkám a raději prádlo pověste na sušák. To Vám opět nejen pomůže ušetřit peníze a elektřinu, ale také zachová vyšší kvalitu prádla. Jen se ujistěte, že nesušíte na přímém slunci: sama jsem tak ztratila nejedno milované černé tričko, které z jedné strany vyšisovalo.

7.    Ekologie jako téma ke konverzaci

V neposlední řadě se ale také o informacích o ekologii a tipech pro zelenější život nezapomeňte podělit s Vašimi blízkými. Nejen, že si diskuzí otevřete nové obzory a přijdete na nové nápady, ale třeba také pomůžete ostatním žít ekologičtější život.

Nezapomeňte však nejdříve jít příkladem a dělat ekologická rozhodnutí sami, jelikož byste se nechtěli ocitnout v situaci, kdy ostatním kážete o věcech, které sami neděláte. Tímto pravidlem se vždy řídím nejen při komunikaci s přáteli a rodinou, ale také při psaní tohoto blogu. Tak se ho i vy snažte rozšířit do internetového prostředí, kde se v komentářích často setkáváte s takzvanými experty, kteří vždy vědí, o čem mluví, i když k danému tématu nikdy sami nepřičuchli. Nebuďte jedním z nich, mluvte z upřímné zkušenosti, ale i na základě dat a objektivních informací, které si dohledávejte.

Mluvit o ekologii s lidmi, kteří sdílejí vaše hodnoty, může být naplňující konverzace, kdy se s ostatními shodnete na společných cílech a navzájem si dopomáháte jich dosáhnout. Ale i diskuze s těmi, kterým zero waste nebo ekologičtější život nic neříkají, může být naplňující. Zkuste se například inspirovat naším článkem na toto téma!


Začínáte žít bez odpadu? Mohly by Vás zajímat tyto zero waste vychytávky z našeho eshopu pro ekologičtější život!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste