6 nápadů, jak oslavit Den Země

Den Země se slaví každoročně 22. dubna a jeho cílem je zvýšit povědomí o ekologii a podpořit ochranu životního prostředí. Tento den tak přímo vybízí k tomu, udělat něco pro naši planetu. Inspirovat se můžete třeba následujícími nápady!

1. Procházka a úklid odpadků v přírodě

Kde jinde strávit Den Země než v přírodě? Projděte se do parku, do lesa nebo k řece a po cestě posbírejte odpadky, na které narazíte. Můžete vyrazit s rodinou, s přáteli nebo se zúčastnit některé z větších „úklidových akcí“, které se ve spoustě měst pořádají. Tímto způsobem navíc můžete potkat nové lidi, kteří sdílejí vaši lásku k přírodě.

2. Podpořte lokální produkci na farmářských trzích

Pokud se ve vašem městě nebo vesnici konají farmářské trhy, spojte příjemné s užitečným a nakupte si čerstvé lokální plodiny přímo od farmářů. Nejen, že je takové nakupování mnohem zábavnější než v supermarketu, ale má také pozitivní dopad na životní prostředí. Lokálně vypěstované sezónní plodiny mají mnohem nižší uhlíkovou stopu, protože se k nám nemusí dovážet z dalekých koutů světa. Navíc jsou často kvalitnější a vypěstované bez chemických postřiků, za což vám poděkuje nejen příroda, ale i zdraví. A v neposlední řadě podpoříte malé farmáře místo velkých společností.

Až vyrazíte na trhy, nezapomeňte si s sebou vzít síťovku nebo plátěnku, ve které si svůj úlovek odnesete domů.

Látková nákupní taška s ovocem a zeleninou

3. Uvařte si 100% rostlinné jídlo

Produkce živočišných výrobků, jako je maso a mléko, je zodpovědná za velké množství skleníkových plynů. Kromě toho spotřebovává mnohonásobně více vody než rostlinné potraviny. Zkuste v tento den planetě odlehčit a dopřát si čistě rostlinné menu. Můžete například „zveganizovat“ vaše oblíbené jídlo – pokud milujete burgery, připravte si místo hovězího burgeru třeba fazolový, cizrnový nebo sojový... možností je spousta! Inspiraci na zelené recepty můžete načerpat i u nás na blogu.

4. Zasaďte strom

Více zeleně je ve městech potřeba jako sůl. Stromy totiž pomáhají snižovat vysoké teploty a pročišťovat vzduch. Zasadit ale můžete cokoliv. A pokud nemáte možnost nebo vlastní zahrádku, můžete si doma třeba nechat naklíčit semínka nebo zasadit bylinky.

5. Vzdělejte se o ekologii

Rozšířit obzory v oblasti ekologie a udržitelnosti si můžete i zábavným způsobem. Například zkouknutím zajímavého dokumentu na Netflixu – výborný film o přírodě je třeba Život na naší planetě od Davida Attenborougha nebo Seaspiracy. Nebo si přečtěte některou z knížek o ekologii a zero waste životním stylu, kde se dozvíte spoustu užitečných informací a tipů, jak žít udržitelněji.

6. Pořiďte si vybavení pro zero waste život

Den Země je skvělá příležitost k tomu udělat první krok k životu bez zbytečných odpadů. Základní výbavou pro každého, koho trápí množství plastů v přírodě, je vlastní lahev na vodu. Dále se můžete zaměřit na redukování odpadu v koupelně výměnou plastového kartáčku za bambusový nebo v kuchyni používáním přírodních houbiček na mytí nádobí. Každá, byť malá změna, se počítá!

_______________________

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.