Uklízíte svůj domov s ohledem na přírodu? A chcete dosáhnout ještě lepších výsledků? Seznamte se se 4 základními faktory, které je třeba dodržovat. Uvidíte, že díky nim bude vaše kuchyň, koupelna, okna i podlahy doslova zářit čistotou.

Pečlivá čistota musí mít svou míru

V celé řadě reklam na čisticí prostředky vidíme spoustu virů a bakterií, které na nás doma „útočí“. Všechno má ale svá pro a proti. Když budeme používat prostředky, které všechny bakterie a choroboplodné zárodky zničí na 100 %, ovlivní to i přírodu, nás či naše domácí mazlíčky. Ať už vyvoláním alergických reakcí nebo zabíjením bakterií, které jsou pro nás prospěšné. Mnohem lepší a prospěšnější je tedy volit čisticí prostředky šetrné k přírodě.

Ekologický úklid
Zdroj: Canva gallery

4 základní faktory aneb co je to Sinnerův kruh

Sinnerův kruh jsou právě ony 4 zmíněné faktory (mechanické působení, teplota, čas a chemie), které jsou na sobě přímo závislé. Co to znamená? Když například zvýšíte teplotu vody, čištění vám zabere kratší dobu. Pokud teplotu snížíte, budete muset nechat čistící přípravek nechat působit déle, nebo trochu „přitlačit“.

Mechanické působení

Tím myslíme drhnutí, tření a další mechanické pohyby, které při úklidu provádíme. Pokud doma používáte přírodní čisticí prostředky a techniky, vždy je třeba trochu „přitlačit“ (například na vodní kámen a zaschlé nečistoty). Samozřejmě ale s ohledem na čištěný povrch a materiál, abychom ho při úklid nepoškodili. S mechanikou se musíme poprat hlavně u umývání nádobí, kdy nás umí potrápit zaschlé či připečené jídlo. Šikovným pomocníkem je v téhle oblasti například dřevěný kartáč, a na jemnější umývání pak přírodní houbička z juty.

Teplota

Vyšší teploty napomáhají čištění více než ty nízké. Jednoduše řečeno, proces čištění se s rostoucí teplotou zvyšuje a usnadňuje. Vyšší teploty kromě zvýšení účinnosti čištění navíc zabíjí i choroboplodné zárodky a bakterie.

Čas

Přírodní čistící přípravky musíte nechat déle působit, ať už na povrchu nebo při namáčení. Uklízení s pomocí chemických čistících prostředků sice zabere méně času, přírodě a svému zdraví ale radost rozhodně neuděláte.

Chemie

Tu nám v případě šetrného čištění nahrazují pomocníci z přírody. Nejčastěji se jedná o:

  • kyselinu citronovou
  • ocet
  • sodu
  • hrubou sůl

Stejně tak je dobré zapojit i některé éterické oleje, které mají antibakteriální vlastnosti. Například tea tree olej, který

nejen dezinfikuje, ale také krásně voní.

Úklid bez chemie - ocet a soda
Zdroj: Canva gallery

Pár tipů pro šetrný úklid domácnosti

  • Myčku pouštějte ve chvíli, kdy je zcela plná, nejlépe na ekologický program a s šetrnými tabletami.
  • Troubu i plotnu čistěte po každém vaření a pečení. Po silnější nečistoty vám pak pomůže pasta vyrobená ze sody.
  • Vodní kámen odstraňte na bateriích i ve sprchovém koutu hrubozrnnou solí, kterou nasypete na rozkrojený pomeranč a jemně jím drhnete.
  • Na WC a vápenné usazeniny opět hezky poslouží kyselina citronová nebo ocet. Případný nelibý zápach pomohou zvládnou zmíněné esenciální oleje.

Chcete více tipů? Přečtěte si náš článek, který se týká úklidu v kuchyni.


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste