Určitě u Vás doma najdete alespoň jednu z těchto neekologických věcí, které jen škodí životnímu prostředí. Přitom se bez nich jednoduše obejdete, nebo je nahradíte ekologickou alternativou! Tak jdeme na to: co nekupovat do vaší eko domácnosti.

Odličovací tampony

Zkoušeli jste někdy počítat, kolik ročně použijete jednorázových odličovacích tamponů? Já jsem se pokoušela dát dohromady cifru pro doby, kdy jsem bez make-upu nevylezla z domu a dostala jsem se na cca 700 kusů. Jasně, ne všichni nosíme make-up každý den (já už ho třeba nenosím skoro nikdy), ale zkuste si vypočítat své vlastní číslo. Čím je ale nahradit? Třeba pratelnými látkovými tampony, nebo si můžete make-up smýt vodou a šetrným přírodním mýdlem (pak ale pozor na oči!).

Menstruační produkty

Jo, přesně tak. Pokud jste do světa zero waste noví, tak vás to možná překvapí, ale existují daleko ekologičtější, levnější alternativy k vložkám a tamponům. Pokud jste jako čerství teenageři četli Bravíčko, pak vám možná menstruační kalíšky zní povědomě (alespoň já si pamatuji, že ho vždy zmínili v rohu sekce o menstruačních produktech jako tu „kuriozitu pro hipíky“). U kalíšku to ale nekončí, můžete vyzkoušet třeba látkové vložky, menstruační houby, nebo i menstruační kalhotky.

Igelitové pytlíky

V těch se bez dozoru mohou zadusit jak malé děti, tak naše planeta. Přemýšlejte proto dvakrát, než po nich v supermarketu sáhnete. Opravdu do nich potřebujete balit svazek banánů? Jeden jediný grep? Nebo tvaroh či droždí (protože to se z nějakého mně neznámého důvodu považuje za nezbytnost)? V mnoha situacích pytlíky vlastně vůbec nepotřebujeme. A když zrovna ano, tak proč raději nevyzkoušet pratelné látkové pytlíky, které vydrží léta?

Plastová fólie

Platová nebo potravinářská fólie – proč? Když už si potřebujete do něčeho zabalit svačinu, bohatě vám postačí krabičky, které můžete používat pořád dokola. A jestli hledáte něco podobnějšího samotné fólii, pak si určitě zamilujete takzvané beeswrapy, neboli povoskovanou omyvatelnou látku na balení jídla.

Brčka

No jo, brčka, klasika. Však to asi znáte: ubližují želvičkám a nedají se recyklovat. Většina lidí je navíc vlastně ani nepotřebuje. Pokud si bez nich ale nedokážete přestavit páteční drinky, pak se Vám nabízí více alternativ, než k čemukoli jinému: nerezová, skleněná, bambusová, papírová… Když přijde na brčka, tak opravdu nemáte žádnou výmluvu.

Čaj v sáčcích

Věděli jste, že většina čajových sáčků obsahuje plastové příměsi? Kvůli tomu nejsou kompostovatelné ani recyklovatelné. Proto je daleko ekologičtější používat čaj lístkový, který můžete louhovat třeba ve french pressu, nebo obyčejném čajovém sítku.

Plastový kartáček na zuby

Plastový zubní kartáček je jedna z prvních věcí, kterou byste měli nahradit, když přejdete na bezodpadový životní styl. Bambusové kartáčky vyčistí vaše zuby stejně spolehlivě, a k tomu ještě šetří přírodu. Za nás jasná volba!

Kapsle do kávovaru

Plastové jednorázové kapsle do kávovaru: to vám pravděpodobně muselo být jasné, že jsou neskutečně neekologické, ne? I ty jsou kvůli zbytkům kávy uvnitř nerecyklovatelné a i kdyby byly, nezapomeňte, že plast se dá recyklovat jen asi čtyřikrát. Co teď ale s kávovarem? Můžete pořídit znovupoužitelné kapsle přímo pro Váš kávovar, a nebo raději začít používat french press.

V našem eshopu vám nabízíme znovupoužitelné kapsle do kávovarů Dolce Gusto® a Nespresso®.

Sprchové gely a šampony

Nejen, že se prodávají v plastových lahvích, ale také obsahují mnoho ošklivých chemikálií i alkoholů, které vaší pokožce i vlasům nesvědčí. Změna je přitom tak jednoduchá: mýdla a tuhé šampony, šampuky a kondicionéry bez ingrediencí, které ani neumíte vyslovit.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste