Takže vy prý chcete začít žít bez odpadu – zero waste. Gratulujeme! Ten nejtěžší krok: rozhodnutí, je totiž už za vámi. Určitě teď ale máte spoustu otázek a nevíte, s čím dřív začít. To si mám v bytě 2+kk vykopat kompost? Kam teď budu chodit nakupovat? Co jsou to sakra menstruační houby? Musím si rovnou na podpaží sypat jedlou sodu místo deodorantu? A čím mám jako nahradit toaleťák?

Nic nevyhazujte

Je dost vysoká šance, že pokud jste se právě rozhodli začít se zero waste, ještě se vám doma povalují prázdné igelitky, čističe v plastových obalech, odličovací tamponky, uchošťoury na lastových tyčinkách, sušenky balené v plastu, a tak dále. Asi máte nutkání se všech těch neekologických věcí, co produkují zbytečný odpad, zbavit, ale tím už planetě nijak nepomůžete. Ta nejhorší věc, co můžete s nějakým jednorázovým produktem/obalem, který už vám leží doma, udělat, je ho bez použití vyhodit. Co tedy s tím? Neotevřené můžete darovat, či prodat na online bazarech, ostatní buď s klidným srdcem dopotřebujte, nebo věnujte přátelům, kteří pro ně najdou využití, a napřiklad igelitové tašky klidně noste s sebou na nákupy, dokud se nerozpadnou.

Nahraďte, bez čeho se neobejdete

Nejen nezbytnosti jako zubní kartáčky, kapesníky či prášek na praní – také to, co k životu nutně nepotřebujete, ale prostě jen rádi používáte: třeba brčka, nebo make-up. Všechny tyto věci mají své ekologičtější protějšky, které jsou v dnešní době velmi dobře dostupné – najdete je třeba na našem e-shopu!

Vyřaďte, co nepotřebujete

Bez spousty produktů se totiž s největší pravděpodobnstí obejdete. Samozřejmě, dnes se na trhu nabízí tolik alternativních produktů, že technicky vzato můžete tento krok přeskočit a nahradit i to, co většinu času jen leží ve skříni. Proč ale zatěžovat peněženku a dům nahrazováním věcí, které vám nepřinášejí radost, ani užitek?

Zjistěte, kde nakupovat

Na zero waste nákupy existují dvě úžasná místa: farmářské trhy a bezobalové obchody. Vyhledejte si ty ve vašem okolí a vydejte se na průzkum – nezapomeňte si ale s sebou vzít látkovou tašku, a pytlíky, či sklenice. Většina ekologicky zaměřených stánků a obchůdků sice nabízí papírové alternativy k pytlíkům a ty jsou rozhodně lepší, než igelitové sáčky, ale pamatujte, že papír je také obal, který dříve nebo později poletí do koše.

Že poblíž vás nic takového nenajdete? Pak je asi nejlepší strategie nakupovat lokálně: raději v menší “sámošce“, pečivo v pekárně, ovoce u zelináře… však to znáte.

Tvořte!

Jedna skvělá věc na zero waste je, že se vám otevře možnost vytvářet si věci sami: tak jako to dělaly naše babičky. Ať si třeba zkusíte ušít sáčky na pečivo, nebo se naučíte péct vlastní chleba. Jasně, všechny tyto věci můžete koupit i v zero waste formě, pokud ale máte citlivou peněženku, pak DIY (do it yourself) projekty budou vaším nejlepším kamarádem! Na nic takového není čas? Nezoufejte, vše, co potřebujete, se totiž dá bez problému koupit (už jsme zmiňovali náš e-shop?).

Neviditelný odpad

U většiny produktů je tvorba odpadu nevyhnutelná. Pamatujte, že i to, co si domu nesete ve vlastním sáčku, se nějak muselo dostat do obchodu. Bezobalové obchody často používají ekologičtější způsoby přepravy, a stejně tak zelináři, ale co třeba pečivo v supermarketu? To je často balené po několika kusech v plastových obalech, na prodejně rozpečeno, a až poté se dostane k vám. Berte tedy v potaz i ten odpad, který nevidíte.

Vzdělávejte se

Knihy, blogy, YouTube kanály… poslední dobou se těch o zero waste objevuje čím dál tím víc, a všechny plné informací o tom, jak si usnadnit život bez odpadu a dělat tento svět hezčím (třeba i ten náš, abychom si trochu udělali reklamu!). Žít život bez odpadu nebylo nikdy snadnější!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste