Silvestr je svátek, který si asi nebudete spojovat s bezodpadovým životem a ekologií. Co tedy dělat, pokud se silvestrovských oslav nechcete vzdávat, ale zároveň si ceníte svých ekologických hodnot? Máme pro vás několik tipů na zero waste silvestr!

Pyrotechnika? Ne, díky!

To, že ohňostroje nejsou nejlepší přátelé naší přírody, asi nemusím říkat dvakrát. Uvolňují do ovzduší spoustu toxinů, chemikálií, částic kovu a samozřejmě kouře. Většina z nich do pár dní vymizí, ale mnoho jich v našem ovzduší zůstává navždy nebo znečišťuje půdu a vodu. Ráno na nový rok jsou pak ulice plné krabic od rachejtlí, prskavek, petard, a spousty dalšího odpadu. Zkuste se na ně letos vykašlat, ušetříte přírodu, peníze a možná i vaše prsty.

Sklo + kov > plast

Až budete nakupovat občerstvení a nápoje na oslavu nového roku, zvolte si raději ty balené ve skleněných lahvích nebo plechovkách, které pak zrecyklujete. Ještě ekologičtější je připravit si místo sladkých limonád plných cukru a barviv domácí limonády, třeba z mraženého ovoce a ovocného sirupu. Jednorázové plastové kelímku už asi také nepoužíváte, ale stejně vám připomenu, abyste je vyměnili za skleničky, jen pro jistotu. Pro správnou silvestrovskou oslavu budete ale pořebovat brčka do drinků, ne? Nebojte, i ty můžete sehnat zero waste: nerezová, skleněná, nebo bambusová.

Občerstvení: udělej si sám

Kdo potřebuje brambůrky, popcorn, či oříšky balené v plastových pytlících, když si můžete koupit ingredience bez obalu a doma je doladit do party podoby? Brambory upečte v troubě nakrájené na plátky, kukuřičná semínka jednoduše přeměníte v popcorn v hrnci a ořechy můžete okořenit a v troubě opražit. A co chlebíčky? Zkuste je letos vytvořit bez uzenin: nejen že nejsou dobré pro vaše tělo, ale na jejich výrobu se vyplýtvá spousta vody a dalších zdrojů. Pokud se ale bez salámu na chlebíčku neobejdete, ujistěte se, že je alespoň vyprodukován lokálně za použití kvalitních bio ingrediencí.

Dekorujte udržitelně

Plastové konfety? Párty čepičky? Frkačky? Ty všechny použijete na jeden večer a vyhodíte. Pokud se s konfetami nemůžete rozloučit, co si je vystříhat děrovačkou ze starých novin a papírů, používat je jen uvnitř a pak je vytřídit do kontejneru na papír. Nicméně si jsem jistá, že vaše silvestrovská oslava nebude o nic méně skvělá, pokud se vykašlete na všechny jednorázové dekorace a nahradíte je těmi, které můžete používat dokola. Toto je skvělá příležitost znovu využít vánoční světýlka, která můžete pověsit podél stěn nebo s nimi ozdobit stoly s občerstvením. Ekologicky vyráběné svíčky jsou také super alternativou, jen si dávejte pozor kde, jak a z čeho jsou vyráběné.

Zvažte klidný večer místo divoké párty

Slavit silvestra nemusí vždy znamenat konzumaci litrů šampaňského a tancování do šesti do rána. Zkuste třeba zorganizovat klidný večer s vašimi blízkými bez obrovského množství alkoholu. Zapalte svíčky, připravte pár chlebíčků a vypněte televizi. Je to nejen ekologičtější způsob jak přivítat příchod nového roku, ale také lepší pro vaše zdraví než typické oslavy.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste