Rádi byste začali s životem bez odpadu, ale nevíte jak? Dnes si ukážeme, že začít je mnohem jednodušší než se na první pohled může zdát. Stačí následovat našich 5 doporučení pro začátečníky se Zero waste:

Dělejte změny postupně

Pro začátek si určete oblast, které se chcete věnovat. Možná byste se rádi zaměřili na kuchyni a redukování odpadu tam. Možná byste rádi zbavili odpadu vaši koupelnu. Třeba je to ložnice nebo auto. A nebo také cokoli jiného. Možností je spousta a detailněji se jimi budeme zabývat v samostatných článcích. Nyní se ale pojďme podívat, co každá z kategorií zahrnuje.

  • Kuchyně – do kategorie Kuchyně patří jednak její zařízení a uspořádání, ale také nákupy potravin a jejich skladování. Pokud chcete začít se zero waste, není nic snazšího než si pořídit krásné látkové pytlíky na nákupy a začít nakupovat do nich. Doma pak můžete nakoupené suroviny přeskládat do sklenic, krabiček, dóz a jiných nádobek a schovat do skříňky nebo spíže. Všechny produkty, které se vám budou hodit do kuchyně, najdete v našem eshopu v sekci Kuchyň. Ovšem důležité upozornění! Předtím, než začnete nakupovat nové, bezobalové potraviny je důležité dopotřebovat ty, které už máte. Je totiž důležité plýtvat méně, né více.
  • Koupelna – do koupelnové kategorie patří hygiena, kosmetika a zdraví. Nikdo si nechceme ničit tělo chemickými přípravky, a i proto je tak snadné přejít na zero waste. Není to pouze o obalech, ale i o složení. Možností, jak přejít s hygienou je celá řada. Můžete nahradit svůj sprchový gel kvalitním olivovým mýdlem například s vůní bylinek či medu. Můžete začít používat kvalitní výrobky, které vám vydrží věčnost. Mezi takové výrobky rozhodně patří starý známý kovový holicí strojek na žiletky, který už budete mít snad na pořád.
  • Ložnice a oblékání – tato kategorie pokrývá klidný spánek a oblékání. Je důležité zaměřit se na kousky oblečení, které vám dělají radost a perfektně vám sedí. Při výběru nových kousků do vašeho šatníku dbejte na to, aby byly z kvalitních, kontrolovatelných zdrojů a byly dobře kombinovatelné s věcmi, které již vlastníte. Pokud nějaký kousek oblečení nenosíte, vyřaďte jej – můžete jej zkusit prodat, darovat na charitu nebo třeba swapovat. Možností je celá řada.

Přečtěte si naše články na téma slow fashion

5 ekologických problémů rychlé módy

Swapování – výměna nejen oblečení

  • Úklid a jiné domácí práce – přejděte na opakovaně použitelné potřeby pro uklízení. Žádné jednorázové utěrky – místo těch lze například použít staré děravé ponožky. Vytřiďte veškeré chemické čističe, které máte ve vaší domácnosti a nechte si jen ty, které skutečně potřebujete. Pamatujte, že většina věcí se dá vyčistit octem a jedlou sodou. Ale pozor! I zde platí, že nejlepší je věci spotřebovat než je nahradíte nebo je pošlete dále, někdo další je využije. Zejména na Facebooku existuje řada swapovacím či zero waste lokálních skupin. Nepořizujte další zařízení do garáže, většinu věcí, které potřebujete k životu už dávno máte a ty které nemáte se dají snadno nahradit něčím jiným.
  • Pracovna – ukliďte svoji pracovnu a především přestaňte kumulovat. Pracovna je jedno z nejnáchylnějších míst v domácnosti pro to, aby se zde hromadily věci, které už se jinam nehodí. Odmítejte propisky zdarma, které dříve nebo později skončí v koši, snažte se přejít na plně elektronické poznámky, kalendář a úkolníček. Faktury a jiné daňové doklady není podle českých zákonů nutné vystavovat ani archivovat v papírové podobě. Pokud podnikáte, posílejte doklady emailem. Ano, i EET lze dělat bez papírových dokladů – příkladem může být například Bezobalový obchod Brno, který zasílá všechny účtenky svým zákazníkům emailem.
  • Cestování – na cestování, přejezdy do práce nebo výlety do města se pořádně vybavte – základem je kvalitní nerezová láhevNerezová láhev kompletně nahradí PET lahve, plastové lahve na sport či láhev do školy. Myslete také na svačinu či oběd s sebou, který si dáte třeba do nerezových krabiček na jídlo. Pokud vyrážíte na vánoční trhy nebo na festival, vezměte s sebou vlastní kelímek na kávu či nerezové brčko na koktejly. Pokud jste milovníci piva, vlastní krýgl je samozřejmostí. 🙂

Zero waste NEznamená home making

Vybrali jste si jednu z kategorií? Skvělé! Teď si ovšem pojďme něco ujasnit! Zero waste má v prvé řadě šetřit váš čas a ulehčovat životnímu prostředí. Pokud vyřešíte problém plastových obalů tím, že si začnete vyrábět vlastní jídlo nebo kosmetiku, myslete na to, že možná produkujete více odpadu než byste chtěli. Pokud se domácí výroba stane koníčkem, super. Ale pro většinu lidí je domácí příprava složitého deodorantu nemyslitelná. Přitom existují i jednoduchá řešení. Podrobněji se jimi budeme zabývat v dalších článcích, ale prozatím si pamatujte, že je důležité množství věcí v domácnosti redukovat, né rozšiřovat.

Zero waste + Minimalismus = ♡

Ideální variantou je spojit zero waste s minimalismem. Pokud se budete snažit o opravdu dokonalý život bez odpadu, dříve nebo později se stanete minimalisty. Zjistíte, že najednou zbývá mnohem více času pro vaše zážitky a věcí, které vám dříve dělaly radost a nyní jen sbírají prach se rádi zbavíte. Třeba tak, že je darujete svému kamarádovi nebo kamarádce a uděláte tak radost jim. 🙂

Buďte připraveni na otázky

Očekávejte spoustu otázek ze svého okolí. Někteří si budou zpočátku ťukat na čelo. Ale jen do té doby než zjistí, kolik váš životní styl šetří peněz a času a o kolik více možností máte. V obchodě se vybavte argumenty pro to, aby prodavačky bez problému daly nakrájený sýr do vaší krabičky. (Ty se často vymlouvají na to, že nemohou vzít vaši krabičku za pult kvůli hygienickým předpisům. Navrhněte, že vám zcela nezabalený sýr mohou zvážit na váze, podat a vy si jej do krabičky dáte sami. Stejným způsobem vám mohou podat i cenovku)

Nikdy se nevzdávejte

Nenechte se odradit prvním nezdarem! Trvejte si na svém. Žádný zákon nezakazuje dávat v obchodech věci do vlastních obalů a nepřikazuje balit je do plastových balení. Hledejte obchody, kde nebude problém si zboží nabrat samoobslužně nebo kde vám ochotná paní prodavačka ráda naloží zboží do vašich obalů.

Směle do toho. Držíme Vám palce!

A jaké byly vaše začátky na cestě k bezodpadové domácnosti? Co bylo tím impulsem udělat změnu a čím jste začali vy? Podělte se s námi do komentáře.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste