A už se nám to zase blíží: čas se vrátit zpátky na univerzitu. Mnoho z Vás se nejspíš kvůli univerzitě stěhuje, ať je to do sdíleného bytu s rodiči stále za rohem, na kolej v novém městě, nebo dokonce v nové zemi, a proto dnes pokryjeme i několik tipů pro nově osamostatnělé. To může být ještě větším stresem, pokud se studii snažíte dostat bez tvorby zbytečného odpadu, my Vám ale dnes pomůžeme s osmi jednoduchými tipy, které ze zero waste na univerzitě udělají hračku, kterou si navíc budete užívat.


Zaujal Vás tento článek? Nezapomeňte si přečíst i naše další tipy, které by se Vám mohly hodit:


1.    Bez papíru to jde nejlíp

Na univerzitě Vás konečně nebude nikdo buzerovat, že musíte používat papírové sešity místo elektronického formátu (pokud tedy nebudete mít velkou smůlu). Proto toho plně využijte a všechny poznámky si veďte v elektronickém formátu, prezentace z přednášek a další materiály si netiskněte, ale studujte v online formátu. Ušetříte a zároveň uděláte velký krok k zero waste na univerzitě.

2.    Jak nekupovat knihy

V rámci univerzity máte nejspíš přístup k mnohým odporným knihám a článkům, buď v knihovně, nebo v elektronickém formátu. Využívejte toho proto, co můžete, a nové učebnice, knihy a skripta nekupujte. Alternativně také můžete mnoho v knihovně nedostupných titulů sehnat z druhé ruky od vyšších ročníků, podívejte se třeba po Facebookových skupinách nebo bazarových akcích na Vaší fakultě! Já v dosavadních dvou letech univerzity žádnou novou učebnici kupovat nemusela a problémy jsem s tím také vůbec neměla.

3.    Na kole: pro zdraví a planetu

Pokud je venku hezky na nemusíte se proplétat dopravou jako třeba v centru Prahy, pak raději než veřejnou dopravu na cestu na univerzitu zvolte kolo. Nejen že rozhýbete to své tělo ztuhlé z nepohodlných poslucháren nebo pérových kolejních matrací, ale také tak nevyprodukujete vůbec žádné skleníkové plyny.

4.    Ranní káva ve stylu zero waste

Pokud jste jen trochu jak já, tak je pro Vás velkou motivací vstát z postele a vydat se na přednášku představa ranního šálku kávy. Ať se po cestě stavíte v kavárně, nebo pijete kávu domácí, vyměňte kelímky potažené vrstvou plastu za keepcup, nebo bambusový cestovní hrnek.

5.    Strava pro studenta bezodpadového

Mnoho studentů se po odstěhování od rodičů živí mraženými jídly a polotovary. Snad ani nemusím zmiňovat, že to nedělá službu ani životnímu prostředí, ani Vašemu zdraví. Pro mě byla velká součást zero waste na univerzitě a celkově osamostatnění se rozvíjení mých “kuchařských dovedností“. Pokud Vás ale vaření tolik nebere, dohodněte se s přáteli a spolubydlícími a střídejte se v tom, kdo bude kdy vařit. Ušetříte čas, peníze a množství vyhozeného jídla, ale také vyzkoušíte spoustu nových chutí!

6.    Odmítejte zbytečnosti

Univerzity často na začátku roku pořádají akce plné reklamních materiálů a “super věcí zdarma“, které založíte do šuplíku, rok neuvidíte a při úklidu po roce vyhodíte, vyčítajíc si, že jste si něco takového nechali strčit do ruky. Ano, mluvím z vlastní zkušenosti. Proto nedělejte stejnou hloupost jako mé minulé já a pořádně si rozmyslete, než si vezmete nějaký reklamní balíček nebo haldu letáků.

7.    Inspirujte přátele a spolubydlící

Na vysoké se pravděpodobně rozrostou Vaše sociální kruhy, budete bydlet s novými lidmi a poznávat spoustu nových tváří. Toho by byla škoda nevyužít k rozšíření povědomí o životu bez odpadu a ekologii. Ve sdíleném bytě třeba připravte jasně popsané koše na recyklovaný odpad, nabídněte přátelům domácí koláč místo kupované tyčinky v plastovém obalu, nebo třeba své přátele kuřáky poproste, aby nedopalky vyhazovali do koše a trpělivě vysvětlete, že filtry od cigaret mohou jednoduše být zaváty do vody, kde zabíjí ryby a vodní živočichy, pro které jsou toxické. Jen nezapomeňte toto vše dělat s trpělivostí a pochopením, všichni přece známe nějakého “ekoteroristu“, který nám všem dělá špatné jméno, tak nebuďte jedním z nich!


A jaké tipy pro zero waste na univerzitě máte vy? Sdílejte je s námi v komentářích a dejte palce nahoru naší Facebook stránce, aby Vám neutekly žádné naše blogové články!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste