Z koupelny často pochází mnoho odpadu v našich popelnicích – většina produktů je zabalena v plastu. Koupelna je tedy místem, na které je dobré myslet, když se snažíte limitovat svou produkci odpadu. Především bezobalová kosmetika je také skvělým dárkem, pokud máte ve svém okolí někoho, kdo se snaží žít ekologičtěji. Zero waste koupelna není žádný oříšek – stačí pozměnit, co kupujete!

Několik jednoduchých změn vám pomůže výrazně omezit váš dopad na životní prostředí. Některé z nich vám také zjednoduší život a přinese další výhody, jako třeba ušetřené peníze.

Pokud Vás zajímá téma zero waste kosmetiky a hygieny, nenechte si utéct i tyto články z našeho blogu:

Bezobalová kosmetika

Jakoukoli kosmetiku, bez které se neobejdete, používáte, zajisté existuje bezodpadová alternativa.

Přírodní mýdla

Začněme od základu – vyměňte sprchové gely za přírodní mýdla, která nejsou balena ve zbytečném plastu a jsou šetrnější na vaši pokožku. Tato mýdla jsou také skvělými dárky pro ekologicky smýšlející přátele!

Péče o vlasy

Stejně jako sprchové gely, i mýdla můžete nahradit bezodpadovou variantou v tuhé formě. Pokud chcete vyzkoušet metodu “no-poo“, při které se nepoužívají žádné šampony, vlasový elixír na bázi jablečného octa je skvělou volbou. Ten také můžete použít jako přírodní kondicionér, či vyzkoušet jeden z tuhých kondicionérů pro různé typy vlasů.  

Péče o pleť

Jen proto, že jste na cestě k životu bez odpadu, ještě neznamená, že nemůžete hýčkat svou pleť – právě naopak, přírodní pleťová kosmetika je vyživující a zanechá vaši pokožku osvěženou a odpočatou. Přírodní pleťové masky, balzámy na rty, přírodní oleje či jemné pleťové vody jsou skvělým způsoben jak se potěšit a věnovat své pokožce trochu lásky.

Přírodní deodoranty

Ještě před několika lety byla jedinou možnou alternativou deodorantu jedlá soda – od té doby udělala zero waste kosmetika obrovský pokrok a nyní si můžete vybrat ze široké nabídky bezplastových deodorantů v plastových tubičkách!

Koupelové produkty

I koupelové produkty mají v bezodpadové koupelně místo! Stačí vybírat ty přírodní. Našimi současnými favority jsou přírodní sole do koupele a šumivé bomby – najdete u nás ale i skvělé revitalizující tělové peelingy.

Péče o zuby

Jak čistit zuby bez odpadu? Jednoduše – bambusovým kartáčkem a zero waste zubní pastou (ty najdete jako tablety, prášek, či v tuhé formě na dřevěné tyčce. Péči o zuby pak doplňte zubní nití bez plastu, která se po vyhození rozloží!

Nahraďte plastové předměty

Kromě plastových obalů a lahviček v koupelnách také často najdete plastové předměty a doplňky, které rovněž jednoduše nahradíte bezodpadovými, neplastovými alternativami. Je to jednoduchý způsob, jak omezit váš dopad na životní prostředí a vaše zero waste koupelna bude přírodě dělat jen radost.

Mýdlenky

Jelikož, jak jsme už zmiňovali, je jednou z nejdůležitějších součástí zero waste koupelny přírodní kostka mýdla, budete na ní potřebovat mýdlenku – abyste prodloužili jeho životnost. Co se týče materiálů, máte jich na výběr hned několik. Dřevěná mýdlenka je dobrý základ, který se hodí do každého domova. Kokosová mýdlenka zas napomáhá využít zbytky kokosových ořechů, které by jinak přišly na zmar. Pokud máte doma rádi spoustu bravy, pak by vás také mohla zaujmout keramická mýdlenka, která vypadá jako umělecké dílo!

Pokud potřebujete mýdlo zavěsit do sprchy, využijte lněnou síťku či sisálový sáček – ty vám také pomohou, pokud už z mýdla zbývají jen malé kousíčky, které by se vám těžko používaly. Alternativně je také můžete vzít s sebou na cesty, jako obal, do kterého přírodní mýdlo zabalit!

Vatové tyčinky

Před pár lety sociální sítě obletěla fotka mořského koníka držícího plastovou vatovou tyčinku a upozornila nato, jaký dopad mají maličkosti, které bezmyšlenkovitě používáme každý den, na životní prostředí.

Nahraďte plastové vatové tyčinky alternativou z bavlny a bambusu, které se po vyhození jednoduše rozloží a nebudou naši planetu znečišťovat ještě po stovky let!

Odličování

Jedním z nejlepších doplňků k odličování bez odpadu je konjaková houbička. Jedna vydrží až 3 měsíce, čímž ušetříte spoustu odpadu, který by vyprodukovaly jednorázové odličovací tamponky či ubrousky. Je 100% přírodní, rostlinná, a po vyhození se plně rozloží.

Pokud vám odličování bavlněnými tamponky vyhovuje a nechcete měnit metodu, pak jednoduše přejděte na znovupoužitelné pratelné tamponky.

Žiletky

Holení pro dámy i pány zvládnete jednoduše s kovovou žiletkou, ve které stačí měnit jednotlivé břity, které lze recyklovat. Kormě toho, že ušetříte spoustu odpadu, se s touto žiletkou také oholíte hladčeji než s plastovou žiletkou z drogerie – a ušetříte spoustu peněz!

Zero waste menstruace

Klasické jednorázové menstruační produkty jsou špatné nejen pro životné prostředí, ale také vaše tělo a peněženku. Nejen, že jich spoustu posíláme na skládky – i jejich výroba negativně ovlivňuje životní prostředí, například kvůli agresivnímu bělení bavlny. Tato bělidla také ovlivňují ženské intimní zdraví a nepřirozeně vysouší a iritují intimní partie. V neposlední řadě, nemůžeme zapomenout na tu finanční sumu, kterou za jednorázové menstruační produkty vyhodíme!

Menstruační kalíšky jsou jednoduchou alternativou, kterou ocení především uživatelky tamponů. Jeden kalíšek vydrží 7-15 let! Pro údržbu ho stačí pravidelně mýt přírodním mýdlem – nejlépe některým určeným na péči o intimní partie – a minimálně jednou za 3 měsíce vyvařit.

Zero waste koupelna není žádná věda – stačí neekologické produkty postupně nahrazovat zero waste alternativami. Zabráníte tak spoustě odpadu!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste