Zítra je tu zase svátek lásky Valentýn. Ale ať už máte na Valentýna u sebe svou drahou polovičku, nebo plánujete stereotypně koukat na romantické filmy, plakat a sníst kilo zmrzliny, měli nezapomeňte také nějakou tu lásku ukázat i sami sobě. Co třeba zrelaxovat v improvizovaných domácích lázních? A jasně, jde to i zero waste. Připravili jsme pro Vás nápady na několik kosmetických produktů, které si pro tuto příležitost můžete vyrobit sami doma, bez odpadu. A ty Vaše zero waste domácí lázně jsou na světě!

Koupelové bomby

Díky obchodům jako Lush jsou koupelové bomby dostupné i bez obalu. Problémem ale bývá jejich cena, která se může vyšplhat skoro na 200Kč za jednu koupel. Naštěstí je tu způsob, jak si je vyrobit doma za mnohem nižší cenu a stále zero waste.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek jedlé sody
  • ½ hrnku kyseliny citronové
  • 1 čajovou lžičku éterického oleje (pro správnou relaxaci doporučuji levandulový!)
  • 1 lžíci vody

Pokud chcete, aby Vaše koupelové bomby byly ještě lepší, můžete přidat i následující ingredience:

  • Sušené bylinky či květy
  • Citronovou kůru
  • ½ hrnku himalájské soli
  • Přírodní oleje, jako arganový nebo jojobový

Do mísy přidejte jedlou sodu a kyselinu citronovou (a bylinky i sůl, pokud používáte). Ve vedlejší nádobě smíchejte všechny tekuté ingredience a pomalu je vlijte do mísy se sodou a kyselinou. Nepřestávejte míchat, zatímco budou ingredience bublat. Pokud je třeba, můžete přidat více vody. Výslednou směs vložte do silikonových formiček na muffiny a nechte 24h zatuhnout při pokojové teplotě. Z tohoto množství směsi by jste měli vyrobit cca 6 bomb.

Obličejová maska

Nebyly by to zero waste domácí lázně bez doma vyrobené pleťové masky. Na internetu na ně najdete stovky a tisíce receptů, žádnou jsem si ale neoblíbila tolik, jako tuto masku z lněných semínek, která stahuje póry a sjednocuje tón pleti. Jednoduše smícháte lžíci rozemletých lněných semínek (to zvládnete i sami doma v mixéru) s třemi lžícemi vody a necháte 15-20 minut v ledničce. Až Vaše maska nabyde vajíčkovité konzistence, je čas ji nanést na obličej, nechat působit 20 minut smýt vlažnou vodou.

Tělový peeling

kávový peeling

Káva se v kosmetických přípravcích používá spousty let, a tak na ni ani my nesmíme zapomenout: uděláme si kávový tělový peeling, který zjemní a zpevní Vaši pokožku.

Na cca 4 použití budete potřebovat:

  • ½ hrnku mleté zrnkové kávy
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ¼ hrnku kokosového oleje

Rozehřejte kokosový olej a všechny ingredience smíchejte dohromady. Jemně vmasírujte do pokožky po celém těle a opláchněte teplou vodou. Zbytek skladujte v uzavřené nádobě v lednici.

Peeling na rty

Peelingy na rty seženete i v obchodech, často ale nejsou zero waste a jsou oceňované stejně šíleně, jako koupelové bomby. A proto si pro naše domácí lázně vyrobíme vlastní.

Potřebujeme:

  • 1 lžičku mleté zrnkové kávy
  • 1 lžičku medu (ujistěte se, že je bio a ekologický, ne ze supermarketu)

Je to tak jednoduché: jen smícháme tyto dvě ingredience, směs můžete používat klidně každý den, jen ji napomeňte skladovat v ledničce!

Tak a šup relaxovat, to jsou všechny naše oblíbené recepty pro zero waste domácí lázně. Dejte nám vědět, jaké z nich vyzkoušíte a jak se Vám líbí!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste