V dnešním článku s vámi sdílím inspiraci na výrobu vlastní zubní pasty, na kterou jsem se chystala už dlouho. Hlavní motivací k tomuto kroku pro mě byla má vzrůstající láska k aromaterapeutickým olejům, které jsem začala před pár měsíci hojně využívat k všemožným účelům. Co se týče kosmetiky, vyrobila jsem si z nich několik krémů i vlastních parfémů a dalším krokem pro mě byla právě zubní pasta.

Protože mám ráda recepty, které jsou opravdu jednoduché, nečekejte žádné složitosti. Celá výroba mi zabrala jen pár minut a skombinovala jsem při ní dva recepty z knih, které uvádím na konci článku.

A teď už tedy k samotné výrobě zubní pasty:

Suroviny:

  • 1 polévková lžíce raw kokosového oleje
  • 1 lžička kurkumy (je možné přidat i více) – přirozeně bělí zuby
  • 60 ml vařící vody
  • cca 50 g bentoninového jílu
  • 20 kapek směsi esenciálních olejů Dent – směs několika druhů esenciálních olejů vyvinutá přímo pro péči o zuby a dutinu ústní

Postup:

V keramické misce smíchejte vařící vodu s kokosovým olejem. Poté do směsi vmíchejte kurkumu a bentoninový jíl. Co se týče množství bentoninového jílu, uvedené množství berte jako přibližné a libovolně si jej upravte podle požadované konzistence pasty (v případě potřeby přidejte více vody).

Jakmile směs trochu vychladne, vmíchejte do ní směs esenciálních olejů. Vychladnutí směsi je důležité, aby nedošlo k porušení kvality esenciálních olejů v důsledku vysoké teploty.

výroba zubní pasty

Přizpůsobení receptu:

Pro lepší chuť pasty můžete do směsi přidat ½ – 1 čajovou lžičku stévie a pro zvýšení množství přírodních minerálů k pastě přidejte ¼ čajové lžičky keltské soli.

Směs esenciálních olejů Dent můžete vyměnit za mátový esenciální olej, a pro další zlepšení účinků pasty můžete do směsi přidat také následující esenciální oleje (v množství cca 2 kapky), které zabíjí bakterie a podporují léčbu kazů: tymiánový olej, oreganový olej, citronový olej, olej ze skořicových listů, hřebíčkový olej.

Mějte však na paměti, že oreganový olej má silné antibakteriální účinky a měl by se používat velmi opatrně aby nedošlo k podráždění kůže a sliznice. Také by se neměl používat v těhotenství a u malých dětí.

Co se týče směsi Dent, kromě skořicového oleje obsahuje všechny výše uvedené esenciální oleje plus další esenciální oleje jako je např. kadidlo nebo heřmánek.

Zdroje receptů:


Martina Čampulová

Jsem maminka, která nedokáže žít bez přírody. Protože ráda píšu a sdílím informace, rozhodla jsem se začít přispívat svými myšlenkami a zkušenostmi na blog Zerowastelife.cz. Kromě přírody a rodiny je mou velkou láskou osobní rozvoj. Skrze rodinné konstelace i další metody provádím ostatní při objevování vlastního nitra a hledám způsoby, jak žít harmoničtější život.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste