V novém roce jsme se na náš blog rozhodli přidat novou sekci zelené recepty do bezodpadové kuchyně. Pokud tedy stejně jako my chcete omezit svou uhlíkovou stopu a jíst jídla, které spotřebovávají méně vody a plochy, pak je toto ta pravá sekce pro Vás. A na čem tyto informace o vlivu na životní prostředí zakládáme? Převážně na této studii provedené minulý rok na Oxfordské univerzitě.

A dnes začneme jedním z mých nejoblíbenějších receptů vůbec: veganské makarony se sýrem, ideální do chladných zimních dnů. My ale takzvaný americký „mac and cheese“ poupravíme tak, aby byl dobrý pro vaše zdraví i naše životní prostředí. Neočekávejte nízkokalorický recept, nebo minimum tuků a sacharidů. Na co se ale můžete těšit je zdaleka nejzdravější verze tohoto pokrmu s tuky i sacharidy z těch správných zdrojů. Základní recept navíc nezabere déle, než půl hodiny!

veganske-makarony-se-syrem

K tomu ještě přidáme několik způsobů, jak si toto skvělé jídlo můžete vylepšit, další dvě varianty najdete pod základním receptem.

Proč budeme vařit vlastní rostlinnou alternativu sýra?

Asi Vás nepřekvapí, že sýr není úplně tou nejzdravější potravinou pod sluncem. Věděli jste ale, že ani pro naše životní prostředí není to pravé ořechové? Výroba 150g sýra vypustí do ovzduší bezmála 5kg skleníkových plynů (to je jako ujet v průměrném benzínovém autě 20km) a spotřebuje 1133 litrů vody (jako by jste se 2 hodiny a 20 minut sprchovali). Pro srovnání můžeme použít třeba jednu z nejběžnějších rostlinných ingrediencí: bramboru. Vypěstování 1kg brambor skleníkových plynů vyprodukuje 0,22kg (jako byste v průměrném benzínovém autě ujeli necelý kilometr). Ale ať jste se mezi všemi těmi čísly ztratili, nebo ne, a ať jste velkým fanouškem rostlinných jídel, nebo se s nimi poprvé setkáváte, proč nevyzkoušet tuto rostlinnou alternativu sýra a Vaší dnešní večeří pečovat o životní prostředí?

Na dvě porce si připravíme:

  • 200-250g těstovin v suchém stavu, nejlépe makarony, vrtulky nebo kolínka (V bezobalových obchodech často najdete kukuřičné těstoviny, které, dle mého gusta, do tohoto receptu sedí nejlépe. Můžete ale použít i obyčejné pšeničné, nebo bezlepkové.)
  • 200g brambor (cca jedna střední brambora).
  • 75g mrkve (cca jedna malá mrkev).
  • ¼ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 40ml rostlinného oleje (doporučuji řepkový, ale cokoli seženete ve skle či bez obalu poslouží).
  • 60ml vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 15g lahůdkového droždí (Tato ingredience bohatá na bílkoviny a vitamín B je dostupná ve většině bezobalových obchodů a zdravých výživ. Našemu „sýru“ dodá správnou sýrovou chuť, pokud Vám tedy výsledný produkt připadá nedostatečně sýrový, zkuste přidat trochu více tohoto droždí.)
  • Špetka soli

Bramboru, mrkev a cibuli nakrájíme a vaříme do změknutí (pozor, aby opravdu i mrkev byla pěkně měkká). Mezi tím můžeme uvařit těstoviny. Brambory, mrkev a cibuli vložíme do mixéru, přidáme česnek, olej, vodu, citronovou šťávu, lahůdkové droždí a sůl a rozmixujeme, než se nám vytvoří krémová sýrová omáčka. Pokud máte slabší mixér, přidejte více vody. Ochutnejte a případně dosolte, nebo přidejte lahůdkové droždí. Smícháme s těstovinami a podáváme horké. Můžete posypat petrželkou, nebo jinými bylinkami.

Vylepšená varianta číslo 1: Zapečené veganské makarony se sýrem

zapecene-veganske-makarony-se-syrem

Na tuto variantu budeme potřebovat ještě:

  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíci lahůdkového droždí
  • ½ lžičky papriky (ideálně uzené, ale sladká postačí)

Makarony se sýrem vložíme do zapékací misky, vedle si smícháme strouhanku, lahůdkové droždí a papriku a směsí posypeme. Pečeme 20 minut na 180 stupňů.

Vylepšená varianta číslo 2: Veganské makarony se sýrem po mexicku

veganske-makarony-se-syrem-po-mexicku

Na tuto variantu si navíc připravíme:

  • Půl hrnku fazolí (černé nebo červené jsou nejlepší)
  • Čtvrt hrnku kukuřice
  • Chilli a koriandr dle chuti

Do výsledného „mac and cheese“ přidáme tyto čtyři ingredience a smícháme, jen s chilli buďte opatrní!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste