Nastává nám doba adventní a s ní příprava na Vánoce. Asi pomalu začínáte váš dům či byt dekorovat vánoční výzdobou, co si ale tak z adventu udělat čas na vyrábění a opatření vánoční výzdoby bez odpadu? Advent je pro mnoho lidí čas plný stresu nad nakupováním dárků a vánočními přípravami, pořízení ekologické výzdoby pro váš domov je ale jeden způsob, jak si během rušných časů užít to nejlepší z Vánoc: jejich klidnou a domáckou atmosféru. Připravili jsme pro vás několik nápadů, jak by mohla vypadat třeba vaše vánoční výzdoba bez odpadu.

První adventní neděle: adventní věnec

Přece by to nebyl advent bez adventního věnce. Na tom je skvělé to, že se dá jednoduše vytvořit z přírodních a bezodpadových materiálů. Tělo věnce si kupte slaměné, ne z polystyrenu, v lese natrhejte větvičky, kterými jej obalíte a obvážete lýkem nebo přírodním provázkem. Pak na něj můžete přilepit šišky, jeřabiny, sušené plátky pomeranče, buráky… A svíčky často seženete bez obalů třeba na Vánočních trzích!

Druhá adventní neděle: ozdoby

Ozdoby, které dnes koupíte v obchodech, jsou často vyrobené z plastu. Jasně, používáte je několik let, než je vyhodíte, ale jde to i ekologičtěji. Nemáte třeba doma starou rodinnou sbírku starožitných ozdob? Co se třeba pokusit nové ozdoby sehnat z druhé ruky? A co zkusit dřevěné a slaměné z vánočních trhů?Nebo můžete třeba vytvořit ozdoby ze sušených pomerančů: nakrájejte je na plátky, rozprostřete na plech a nechte sušit na teplém místě. Prostředkem pak provlíkněte provázek či lýko, a můžete věsit na stromeček.

Třetí adventní neděle: stromek

Možná jste někde slyšeli, že pořídit si skládací stromek z PVC je ekologičtější, než každý rok kupovat „živý“ – to není pravda. Energie, která se spotřebuje na výrobu PVC a to, jak dlouho se rozkládá na skládce, je pro planetu daleko škodlivější, než když budete používat stromky „živé“. No jo, neexistuje ale i nějaká lepší varianta? To víte že jo: existuje totiž služba, v rámci které si můžete pronajmout stromek v květináči – jak super to zní?

Čtvrtá adventní neděle: svíčky a cukroví

Vánoce už jsou skoro za rohem! Je na čase si tedy doma připravit pořádnou vánoční atmosféru. Zapalte svíčky, ztlumte světla, ozdobte stromek připravenými ozdobami a cukroví, od kterého jste celou rodinu už měsíc odháněli („Nech taky něco na Vánoce!“) konečně připravíte na stůl a přestanete plácat přes ruku kohokoli, kdo si bude chtít dát vanilkový rohlíček. Ach, ten duch Vánoc.

A jak se na Vánoce připravujete vy? Jak vypadá vaše vánoční výzdoba bez odpadu? Dejte nám vědět v komentářích a na sociálních sítích nás označte ve fotkách vašich zero waste věnců a sromečků!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste