Snažíte se žít zero waste? Pak oblast, kterou nesmíte opomenout, je Váš šatník. V předchozích týdnech jsme probrali několik důvodů, proč přestat kupovat oblečení v obchodech s rychlou módou: jak z ekologického, tak z etického hlediska. Je tedy čas se podívat na to, jak se bez „háemka“ a „céáčka“ obejít. Je jen na Vás, za jaký konec svůj vlastní ekologický šatník pojmete: jestli upřednostníte Fairtrade a eko značky, nebo kousky z druhé ruky – my Vás vybavíme vším, co potřebujete pro toto rozhodnutí vědět.

1. Co s neekologickými kousky, které už jsou ve Vašem šatníku?

Však víte, především syntetické látky, nebo kousky nabarvené chemickými barvami. Za prvé se ze začátku nezbavujte žádných věcí, které Vám sedí a přináší Vám radost. U mnoha už většina škody byla stejně nadělána při výrobě. Čemu ale můžete dále zabránit je úniku mikroplastů ze syntetických látek do vodního oběhu. Nejjednodušším řešením je dle nás takové kousky nosit a prát jen sporadicky. Pokud se jich zbavíte, tak se nadále tyto mikroplasty budou uvolňovat (v pračce někoho jiného nebo na skládce), ale vy už toto oblečení nijak nevyužijete. Ekologický šatník nemusí být nutně jen z Fairtrade bio bavlny, vše záleží na Vašem kontextu.

2. A co s oblečením, které už nosit nebudete?

Oblečení, které Vám nesedí, nebo se Vám nelíbí, vždy zkuste poslat dál, ať jej někdo další může využít. Jak ale? Nejdříve doporučujeme vyzkoušet aplikace jako Vinted nebo Depop, kde je sami můžete prodat nebo vyměnit. Proč je máme tak rádi? Protože máte nad prodejem kontrolu a víte, kde nakonec předmět skončí. Alternativně je potom můžete prodat některým sekáčům (většinou ale přes prostředníka), nebo je darovat přátelům. Pokud chcete udělat dobrý skutek, zkuste to třeba v nějakém lokálním charitativním obchodě, těch sice v Česku není tolik jako v zahraničí, ale určitě ve vašem okolí nějaký najdete. Až poslední možnost by ale dle nás bylo darování do kontejnerů na použité oblečení.

Jako vážně? A proč? Proto, že u oblečení vhozeného do charitativních kontejnerů máte nulovou kontrolu a informace o tom, jestli oblečení bylo nějak použito, nebo vyhozeno na skládku. Takové oblečení také často končí v prodeji v rozvíjejících se zemích, kde kvůli němu krachují lokální podnikatelé.

3. Ekologické značky

První místo, kde Vás pravděpodobně napadne hledat ekologické oblečení, je u ekologických značek, které vyrábí z bio, přírodních nebo recyklovaných materiálů a svým zaměstnancům nabízí férové platy i pracovní podmínky. Takových najdete v Česku a po světě mnoho, ve všech možných stylech. Podporovat takové businessy je vždy super investice a kvalita výrobků je vyšší než cokoli, co si koupíte v obchoďáku. Pokud máte na šatník trochu vyšší rozpočet, nebo hledáte základní kvalitní kousky do minimalistické skříně, pak pro Vás budou jasnou volbou. Pro ostatní jsou skvělým způsobem, jak sehnat třeba spodní prádlo nebo sportovní oblečení, které nechcete kupovat z druhé ruky. Pro ty cenově citlivější ale máme něco dalšího.

4. Z druhé ruky

Oblečení z druhé ruky cenově rozhodně předčí ekologické značky, má ale ještě jednu další výhodu: nemusí se kvůli němu vyrábět nic nového. Ať jsou eko značky sebezelenější, pořád musí k výrobě používat suroviny jako bavlnu nebo vodu. A v tom je tedy „sekáče“ trumfují, jelikož se pro ně nic nového vyrábět nemusí: stačí jen doprava od původního majitele do sekáče (která málokdy překročí hranice střední a západní Evropy). Jejich další výhodou je zaručená kvalita: pokud oblečení už někdo nosil a pořád je ve skvělém prodejním stavu, můžete se spolehnout, že vydrží i Vám. Sekáče navíc najdete nejen jako kamenné obchody, ale také online. Nakupování v second handech jsme věnovali celý článek, takže ho nezapomeňte přečíst pro všechny možné začátečnické rady a tipy. Ekologický šatník se bez nějakých těch kousků ze sekáče rozhodně neobejde ?.

5. Své přátele si drž blízko a své přátele se stejnou velikostí ještě blíž.

Určitě máte to štěstí, že někdo ve Vašem životě nosí stejnou velikost jak Vy, a tak si můžete půjčovat kousky, které potřebujete třeba jen na jednu příležitost. Ať jsou to slavnostní šaty, outfity na akce s šílenými dresscody nebo součásti Vašeho Halloweenského převleku. Kupovat pro takové příležitosti nové oblečení (i když třeba jen z druhé ruky) by bylo zbytečné, drahé a neekologické. Proto si tedy držte své přátele blízko ale své přátele se stejnou velikostí ještě blíž.

6. A co s poškozeným oblečením?

Určitě to znáte: na Vaši oblíbenou bílou košili rozlijete červené víno, pohodlné kalhoty se Vám ve švu natrhnou, nebo se Vám na mikině vytvoří žmolky. Ani jedno ale není důvod, proč oblečení vyhodit, když se takové vady můžete jednoduše zbavit. Většinu skvrn odstraníte jedlou sodou a horkou vodou, případně můžete použít i nějaký komerční čistič na oblečení (ten sice není úplně nejekologičtější, ale podle nás by bylo ještě méně ekologické vyhodit oblečení s malou skvrnkou, kterou Vám tyto čističe pomohou odstranit). Malé domácí šitíčko a základní znalost šití jsou dostatek k zašití děr a žmolky můžete z látky jednoduše oholit žiletkou. Ekologický šatník se přece vyznačujete péčí o všechny kousky!

Tímto článkem uzavíráme naše měsíční téma Slow fashion: ekologický šatník. Pokud Vám předchozí články na toto téma unikly, najdete je všechny v jedné rubrice. A co pro Vás chystáme na příští měsíc? To se už brzy dozvíte na našem Facebooku!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste