Od malička nás učí, že recyklace je správná věc. Mnozí z nás se ve škole učili, jak správně třídit odpad, ale vypadá to, že je několik věcí, co nám o recyklaci neřekli. V posledních letech je čím dál tím jasnější, že recyklace nevyřeší plastovou krizi, ve které jsme se ocitli. Systém recyklace plastu má mnoho much a tak, jak funguje dnes, je jedním z největších přispěvatelů k plastovému znečištění.

Věděli jste, že pouze 10% veškerého plastu, který se kdy vyrobil, bylo zrecyklováno? Většina skončila na skládkách, nebo, ještě hůř, v přírodě a oceánu. V obou těchto situacích se z něj nadále uvolňují mikroskopické částice plastu – mikroplasty. V oceánu také může představovat nebezpečí pro mořské živočichy, kteří se o něj mohou vážně poranit.

U plastu nejde o recyklaci v pravém slova smyslu

Věděli jste, že plast nemůže být v pravém slova smyslu recyklován? Lze ho pouze “downcyclovat“ – to znamená, že během procesu ztrácí na kvalitě. Většinou se z něj tak stane zahradní nábytek, látka nebo potrubí, které je pak velmi těžké dále recyklovat.

Proč se tedy plast tak málo recykluje?

První otázka, která vás pravděpodobně o plastu napadne, je, co je na jeho recyklaci tak těžké. K tomu přispívá několik různých faktorů, ale pojďme začít tím, že plast není pouze jeden materiál – existuje řada různých plastů spadajících pod tento hromadný název. Některé z nich jde recyklovat jednoduše, s ostatními to je složitější. My je často jednoduše hodíme do jednoho kontejneru a dál už nad tím nepřemýšlíme, ale recyklační linky pak musí roztřídit plasty podle typu a recyklovat separátně. Pokud do tříděného odpadu dáváme plasty, které jsou nerecyklovatelné, což zvyšuje cenu recyklace, jelikož i tyto nerecyklovatelné materiály musí být převezeny a pak roztříděny na recyklační lince.

Většina plastu vytříděného v západních zemích se ve skutečnosti nerecykluje lokálně, ale dováží do zemí, často v Asii, kde je práce levnější. Problémem je ale to, že tyto země mají problém s vlastními horami plastu a k tomu všemu se ještě musejí vyrovnávat s našimi. Výsledkem toho dalekého převozu jsou také emise přispívající ke změně klimatu.

A kdy recyklace funguje?

Recyklace plastu není moc efektivní, ale to neznamená, že všechna recyklace je neekologická. U některých materiálů, které lze recyklovat v podstatě donekonečna, je skvělým řešením. Konkrétně se jedná o sklo a kovy – ty jsou skvělou eko alternativou k plastu, pokud neseženete co hledáte bez obalu.

Některé plasty také mohou být využity k výrobě oblečení, nebo bot. Takto se materiály, které by pravděpodobně skončily na skládce nebo v oceánu, dají přetvořit v něco s častým využitím. Toto by ale mělo být pouze řešení pro odstranění existujícího odpadu – ne výmluvou k produkci dalšího.

Co tedy s plastem můžeme dělat?

Plastová krize, ve které se nacházíme, je vážná, ale naštěstí máme mnoho způsobů, jak jejímu rozšiřování zamezit. Nejdříve se podívejte, odkud se bere většina plastu ve vaší popelnici. Jsou to obaly od jídla? Od kosmetiky? Nebo něco úplně jiného?

Obaly na jídlo budou pravděpodobně převažovat ve většině domácností. Začněte tedy s malými kroky jako používání látkových nákupních tašek nebo pytlíků na ovoce a zeleninu. Začněte jíst více potravin které nepotřebují obaly, nebo se ve vašem okolí rozhlédněte po bezobalovém obchodě, ve kterém seženete všechny kuchyňské nezbytnosti bez odpadu.

Plastové předměty ve vašem domově nahraďte ekologičtějšími alternativami – místo plastového kartáčku si příště pořiďte bambusový a sprchový gel v plastové lahvi nahraďte přírodním mýdlem.

V neposlední řadě, nezapomeňte, že plast se může skrývat v neočekávaných místech. Vaše oblečení, vnitřek papírového kelímku na kávu, kosmetika, nebo dokonce i jídlo (konkrétně mořské ryby) všechny pravděpodobně obsahují plast.

Život bez plastu a bez odpadu nemusí být věda, proto to berte krok za krokem a nezapomeňte, že každá malá změna se počítá!

Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste