Slýcháváte často: “Jéé, to je super, odkud to máš?” Jestli ne, tak asi málo nakupujete v sekáči… 😉 Za poslední dva týdny jsme na našem blogu probrali všemožné ekologické nástrahy a etické problémy rychlé módy. Přišel tedy čas na to se podívat na za nás určitě tu nejlepší alternativu: sekáče. Tento článek jsme dali dohromady společně s tím nejlepším sekáčem pod sluncem: Crashily, a tak Vám můžeme nabídnout pohled jak ze strany zákazníka sekáče, tak i jeho majitele. Nejdříve se podíváme na všechny důvody, proč nakupovat v sekáči, a poté se s Vámi podělíme o 5 tipů, jak začít.

Proč nakupovat v sekáči?

Bylo by asi jednoduší se ptát, proč v sekáči nenakupovat, protože na to by bylo odpověď velmi krátká, pokud ne neexistující. O plusech nákupu v sekáči by se ale dala napsat tlustá kniha – a takové knihy samozřejmě existují (doporučujeme přečíst třeba Příběh skříně od Veroniky Blabla Hubkové). Některé z těchto důvodů jste již možná někde četli či zaslechli a další pro Vás nejspíš budou novinkou. My je ale projedeme všechny od úplných základů, protože opakování je matka moudrosti! 😀

Začneme tou starou dobrou hipsterskou originalitou každého kousku, který v sekáči naleznete. V sekáči se setkáte s kousky z různých obchodů, kolekcí i zemí. Vidět je všechny pěkně vedle sebe, kde žádné dva kousky nejsou stejné, vám dodá “koule“ zkusit něco nového a experimentovat. V sekáči se ale můžete těšit na různé rarity, a to především vzácné vintage kousky, kterých už je na světě jen hrstka. Když to všechno vidíte na jednom místě, z nákupu v sekáči se stává pomalu umělecký zážitek. A ten bude ještě silnější, když si uvědomíte, že každý sekáčový nález má svou vlastní historii a duši. No a v neposlední řadě nezapomeňte, že po nákupu v sekáči se Vám už nikdy nestane, abyste se potkali s někým, kdo má na sobě stejný outfit, jako vy.

Jelikož zboží ze sekáče už před Vámi mělo minimálně jednoho majitele, znamená to, že nekupujete nekvalitní kousek, který se po jednom praní rozpadne. Sekáčové kousky jsou ověřeny časem, nesežmolkatí, neseperou se, nepřetočí se jim švy, nerozjede se jim zip… nebo něco jiného co se Vám často stane u oblečení koupeného v obchodě s rychlou módou. A méně rozbitého nekvalitního oblečení znamená méně odpadu. Hurá!

Ekologické problémy nového oblečení vyrobeného rychlou módou už jsme na našem blogu probrali. Nakupování v sekáči znamená, že se těmto dopadům úplně vyhnete, jelikož nemuselo být vyrobeno žádné nové oblečení. Tím pádem jsou nákupy z druhé ruky ještě ekologičtější, než nákupy nových věcí vyrobených ekologicky. Nespotřebují se tisíce litrů vody na výrobu bavlny, nepoužijí se toxické pesticidy a barvy, a tak dále. Jediná enviromentální cena oblečení ze sekáče je transport od původního majitele do sekáče, a to je opravdu jen zlomek oproti výrobě nového oblečení a jeho převoz přes půlku světa.

My v Zero Waste Life a v Crashily rádi podporujeme malé firmy a podnikatele, raději než obří korporace (a to nejen proto, že jsme sami malé firmy a podnikatelé). A jak známe Vás, naše zákazníky a čtenáře, tak jsme si jistí, že to máte stejně. Mnohé velké korporace (především ty v módním sektoru) jsou namočeny v množství skandálů a neférových marketingových intrik, kterými se Vám snaží podsouvat další a další zboží, i když vědí, že jej nemáte šanci použít. Tyto obrovské korporátní mašiny jsou totiž řízeny jen jednou věcí: ziskem. Vždyť jak jinak než špinavou prací by se člověk, který vlastní firmu co šije trička a džíny, stal pátým nejbohatším člověkem na světě? Tato žízeň po zisku je hnána do extrému třeba tím, že se neprodané oblečení nedaruje, ale spálí (protože se to dle těchto korporací “více vyplatí“).

No a v neposlední řadě si pojďme připomenout, že každým nákupem v sekáči šetříte peníze. Jasně, některé ochody s rychlou módou už na cenu sekáčů mírně dotahují, ale po přečtení našich článků o ekologických a etických problémech rychlé módy Vám zajisté dojde, proč nakupovat v sekáči i kdyby se ceny nového oblečení rovnaly tomu z druhé ruky. A pokud se Vám někdo z kamarádů bude vychloubat, že podobnou věc té Vaší ze sekáče koupil novou jen o stovku dráž, tak mu připomeňte, že si stovku připlatil za papírovou cedulku s cenou a značkou. Což je další odpad – ach jo. (Jo a pak mu taky nezapomeňte říct, aby si na Zero Waste Life přečetl, proč je nakupovat v sekáči o tolik lepší ;)).

Člověk by neřekl, jaký dopad má na celý svět to, když si půjdete koupit novou sukni. Takže pokud ten svět chcete změnit k lepšímu, nezapomeňte si tu sukni koupit z druhé ruky.

A jak na to?

Tip č.1: Do jakého sekáče to vlastně půjdu?

V prvé řadě si ujasněte, do jakého sekáče půjdete: zda-li to, co hledáte, najdete spíše ve výběrovém sekáči, nebo tradiční “hrabárně“. Ve výběrových sekáčích najdete třeba devadesátkové barevné šusťákovky, retro levisky, nebo slavnostní šaty. Do hrabárny pak zamiřte pro základnější kousky, jako trička a košile. Když už máte vymyšleno, kam zamíříte, ujasněte si, co hledáte. Nedělejte si ale úplně přesnou představu. Každý nákup v sekáči je dobrodružství. Najdete tam všechno jen jednou, v jedné barvě a v jedné velikosti. Proto je nesmysl říct si: potřebuju bledě modrý svetr se spadlými rameny ve velikosti S. Pokud jdete do sekáče s přesnou představou, je malá pravděpodobnost, že budete úspěšní.

Tip č.2: Nehleďte na velikosti

Proč? Každý výrobce oblečení, od kterého najdete kousky v sekáči, svoje velikosti určuje jinak. Velikost M od jedné značky tudíž může odpovídat XL od jiné. A aby toho nebylo dost, některé oblečení, třeba z butiků, zas nemá cedulky s velikostí žádné. Proto si ušetřete ten stres z jejich hledání, stejně podle oka zhruba poznáte, jestli Vám něco bude, a pak se ještě ujistíte v kabince. Přidanou hodnotu uvidíte i v tom, že své tělo přestanete škatulkovat do takových konstruktů, jako jsou velikosti a nebudete se snažit vmáčknout do té menší. Vaše vlastní hodnota přece nestojí na tom, jestli se vmáčknete do S-kových džínů!

Tip č.3: Dámy, nezapomeňte nahlídnout do pánské sekce

Pánská sekce obsahuje spoustu perel, ať už sháníte tričko s Vaší oblíbenou kapelou, oversized sako, nebo volnou košili. Ať je Váš styl jakýkoli, nezapomeňte si jí tedy důkladně projít. Minimálně na klasiky jako trička na spaní to stojí za to, ale určitě ulovíte daleko víc zajímavostí.

Tip č.4: Pusťte se do práce!

Projděte kus po kusu, prohrabejte každou krabici/truhlu/klec. Podívejte se do každého zákoutí. Takto se loví v sekáči. Většina z nás je zvyklá na nákup v běžných konfekcích, ve velikánských prostorech. Tam všechno vidíme hezky vyvěšené, vystavené na figurínách, vybíráme očima a nemusíme proto hnout rukou. V sekáči však musíme pracně posouvat ramínko od ramínka, aby byla naše šance úlovku vyšší. Pokud máte naspěch a otočíte jen každé dvacáté ramínko, nejpravděpodobněji po chvilce odejdete, zklamaní. Procházet všechna ta trička, halenky i kalhoty je možná fyzicky náročnější a třeba Vás brzy začnou bolet ruce, berte to ale z té světlé stránky. Pro dnešek už máte odcvičeno a nemusíte platit za vstup do fitka.

Tip č.5: A pokud chcete být praví vetešníci

Drobná vada nemusí být vada, nedostatek nemusí být nedostatek. My vetešníci, totiž máme pár takových fíglů, které běžný smrtelník nezná, což je velká škoda, protože kdyby je znal každý, dostalo by druhou šanci více věcí. Ty se Vám budou hodit především na cestě do sekáčové hrabárny, protože některé výběrové sekáče se o to postarají za Vás.

Líbí se Vám halenka, ale chybí jí knoflík? Nezoufejte, koukněte se do švu na cedulky, někdy tam náhradní knoflíček ještě je. Pokud není na cedulce, může být v kapsičce, tam ho schovávají původní majitelé, kteří byli líní si ho přišít, tak danou věc raději poslali dál. Má svetr žmolky? Ty jednoduše oholíte žiletkou. Má to boží tričko flek v podpaží od deodorantu? Ustřihněte rukávy a udělejte z něj tílko. Šaty s drobnými žlutýmy flíčky? Ty jsou často po textilním postřiku proti škůdcům a dají se jednoduše vyprat. Padnou Vám na zadku kalhoty, ale jsou Vám krátké? Kupte je a udělejte si z nich šortky. Nejste pravým vetešníkem, dokud jste nějakému “poškozenému“ kousku ještě nevdechli druhý život.

Tak co, jste připraveni začít skládat šatník z druhé ruky? Doufáme, že jsme Vám dobře poradili s tím, jak a proč nakupovat v sekáči a že jste se dozvěděli něco užitečného! A co vaše tipy? Podělte se s námi v komentářích.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste