Péče o Vaši pleť je nesmírně důležitá, avšak často podceňovaná, součást našich ran a večerů. Z čeho všeho by se ale zero waste péče o pleť měla sestávat?


Za prvé, není jeden jediný správný způsob, jak o Vaši pleť pečovat, a proto pro Vás možná nebude fungovat přesně to, co funguje pro ostatní. To je důležité brát v potaz nejen, když nakupujete produkty do Vaší zero waste koupelny, ale také když dáváte rady ostatním. Jednou jsem se třeba setkala v internetové diskusi s paní, která mi tvrdila, že pokud si nedokážu řasenku odlíčit mýdlem, je to tím, že jsem přecitlivělá. Berte proto, když se o zero waste péči o pleť bavíte s ostatními, v potaz jejich individuální potřeby, protože to, co funguje pro Vás, nebude fungovat pro všechny.

Za druhé, Vaše zero waste péče o pleť bude pravděpodobně zjednodušení oproti čemukoli, co jste používali dřív. Však to znáte: konvenční kosmetika a její čtyři krémíky na den a šest na noc. S tím se u bezodpadové péče nesetkáte.

A za třetí, jelikož se většina zero waste péče o pleť sestává z přírodních produktů s minimem ingrediencí, bude k Vaší pleti šetrnější a bude ji lépe hydratovat. Může se ale stát, že pokud jste léta zvyklí pouze na konvenční kosmetiku, bude několik dnů až týdnů trvat, než si Vaše pleť na přírodní produkty zvykne. Během těchto dnů se může Vaše pleť “zhoršit“, je ale důležité se nevrátit zpět ke konvenční kosmetice. Je to něco jako detox vaší pleti od chemických ingrediencí, na které byla zvyklá. Po uplynutí tohoto období uvidíte, že se Vám pleť rozjasní a vyčistí a bude zdravější než kdy dřív.

Ranní péče o pleť

Moje koupelna možná po ránu nevypadá takto fotogenicky, díky přírdoním produktům se ale cítím, jako by mohla.

První věc, na kterou nesmíte každé ráno zapomenout? Ne, není to ranní káva, je to opláchnutí obličeje. Já k tomu používám mé oblíbené mýdlo s aloe vera, to má antioxidační účinky a je ideální pro všechny typy pleti, včetně aknózní. Poté na pleť bavlněným tamponkem nanesu květovou vodu z pomerančového květu, která mé suché pokožce skvěle vyhovuje. Pokud máte ale naopak pleť mastnější, vyzkoušejte třeba vodu z máty peprné. Poslední krok mé ranní péče o pleť je tekuté zlato. Vážně, tak se přezdívá arganovému oleji, který si vmasíruji do pokožky obličeje i krku. Na krk s hydratací nezapomeňte, i ten potřebuje výživu!

Dekorativní kosmetika

Za experta na dekorativní kosmetiku se rozhodně nepovažuji. Naopak, většinu času se líčím minimálně nebo vůbec. Při občasných nákupech dekorativní kosmetiky se ale řídím tří pravidel: aby nebyla testována na zvířatech, neobsahovala alkohol a její obal byl co nejvíce zero waste – skleněný či kovový. Používám proto některé produkty z Lushe, některé od Soaphorie a jiné od různých malých firem, které jsem objevila třeba na různých eko festivalech. Žádné z nich ale nejsou 100% zero waste – toho je totiž s dekorativní kosmetikou velmi těžké dosáhnout.

Pokud jste entusiasti dekorativní kosmetiky, mrkněte na náš článek o tom, jak si ji můžete vyrobit sami doma. Ten jsme napsali spolu s Holkami bez silikonu, které se přírodní dekorativní kosmetice věnují intenzivně.

A poslední poznámka, co se týče dekorativní kosmetiky: nepoužívejte kukuřičný škrob místo průsvitného pudru. Když jsem na tento nápad narazila online, připadal mi jako to ideální zero waste řešení, jelikož kukuřičný škrob se dá jednoduše sehnat v bezobaláčích, nebo alespoň v papírovém obalu v supermarketu. Po rozsáhlejším průzkumu jsem ale zjistila, že to není nejlepší nápad a může Vaší pleti jen uškodit a způsobit akné. Raději se tomuto „lifehacku“ proto vyhněte.

Noční péče o pleť

Jak už jsem říkala, dekorativní kosmetiku nenosím každý den. Když se ale odlíčit potřebuji, používám k tomu kokosový olej a bavlněné odličovací tamponky. Odličovat se můžete ale i třeba jojobovým olejem, nebo přírodním mýdlem – s tím jen pozor na oči.

Pratelné bavlněné odličovací tamponky by neměly chybět v žádné zero waste koupelně!

Jednou za týden pak také používám pleťovou masku – když už je o nich řeč: na eshopu Zero Waste Life právě probíhá super akce. Ke každé objednávce obsahující produkty od firmy Soaphoria v hodnotě nad 459Kč dostanete zdarma jednu z mých oblíbených pleťových masek – Matcha Mania. Tato akce platí jen do vyprodání zásob, tak si pospěšte, ať na Vás zbude!

Po opláchnutí masky na pleť, stejně jako ráno nanesu květovou vodu z pomerančového květu, ranní arganový olej ale vystřídám za avokádový. Ten se vstřebává déle, než arganový, a proto ho ráda používám jako intenzivnější noční péči.


To je vše z mé zero waste péče o pleť, doufám, že jsem Vás inspirovala k používání více přírodních a bezodpadových produktů na Vaši pleť. Jak už jsem říkala, berte v potaz individuální rozdíly a Váš vlastní typ pleti. Kouzlo přírodní kosmetiky je ale v tom, že na každý typ pokožky najdete něco, co jí bude vyhovovat. Napište nám do komentářů, jaké zero waste pleťové produkty používáte vy a podělte se s ostatními o Vaše tipy!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste