Jak čistit vaši nerezovou či skleněnou lahev, aby vydržela roky

Takže jste si pořídili bezodpadovou lahev na vodu. Skvělá práce, ať je to váš první krok k bezodpadovému životu, nebo jste zero waste veteráni, volbou nerezové nebo skleněné lahve šetříte své zdraví i naše životní prostředí. Teď ale nejspíš přemýšlíte, jak se o takovou lahev starat, aby vám vydržela dlouhá léta. Žádné strachy, přesně proto jsme pro vás připravili tento krátký úvod do péče o lahev na vodu, ve kterém pokryjeme všechny nezbytnosti, které vám pomohou výrazně prodloužit životnost vaší lahve.

nerezova-lahev

 

Dennodenní mytí a péče

Většina nerezových (včetně těch z našeho e-shopu) a některé skleněné lahve (ty z našeho e-shopu jakbysmet) můžete umýt v myčce na nádobí. Opatrně ale s víčky, ty je vždy lepší mýt ručně, především pokud, jako některé z těch na našich lahvích, obsahují bambusové nebo dřevěné části. Některé myčky mohou poškodit i silikonové těsnění, které najdete na mnohých lahvích, což je jeden další důvod, proč mýt víčka ručně. Můžete ji však vymýt i ručně. Stačí napustit horkou vodu, přidat kapku saponátu (ideálně ekologického, zakoupeného v bezobalovém obchodě), našroubovat víčko, protřepat a vypláchnout od zbytku saponátu. Doporučujeme také naprosto ekologický čistič lahví od českého výrobce Tierra Verde, který zbaví vaši lahev také skvrn od černého čaje.

jak-vycistit-lahev-na-vodu

Jak na hlubší čištění lahve na vodu

Klíčem k dlouhé životnosti vaší lahve na vodu je ale důkladné ruční mytí, ideálně jednou za dva týdny, nebo kdykoli vám připadá, že z lahve cítíte jakýkoli zápach, či jste ji naplnilo. Samozřejmě zde ale platí pravidlo “čím časněji, tím lépe“.

Pro čištění nerezové lahve budete potřebovat následující:

  • Kartáč na čištění lahví (jako na dětské lahvičky)
  • 1-2 lžíce octa
  • 1 lžíci jedlé sody
  • Vodu

Do lahve přidejte ocet a sodu. Pomocí kartáče pastu rozprostřete po celém vnitřním povrchu lahve a důkladně vydrhněte. Poté lahev do poloviny naplňte teplou vodou a protřepejte. Zbytek vodové směsi vylijte a lahev důkladně propláchněte čistou vodou.

Pro čištění skleněné lahve si připravte:

  • 4 lžíce hrubé soli (aby byla hrubá je velmi důležité!)
  • 3 lžíce octa

Do lahve nasypte sůl a přidejte 3 lžíce octa. Lahev zašroubujte nebo ucpěte dlaní a důkladně jí třepte. Směs octa a soli ze stěn lahve odstraní jakékoli nečistoty: ocet je uvolní a sůl odstraní. Lahev pak stačí důkladně propláchnout.

A co nedělat?

A čemu je třeba se v rámci péče o lahev na vodu vyhnout? Zaprvé ji nenechávejte několik dní stát plnou, především pokud je plná něčeho jiného než vody. Nerezové a skleněné lahve jsou velmi oblíbené také proto, že je můžete naplnit skoro čímkoli. Od horkého čaje na cestu vlakem, po pivo na hudebním festivalu. Po naplnění smoothie, kávou, alkoholem či džusem lahev vypláchněte co nejdříve to bude možné, vyhnete se tím jakýmkoli nepříjemným zápachům a dlouhému čištění.

nerezova-lahev-v-ruce

A proč vlastně nosit vlastní lahev a nekupovat ty plastové? Přečtěte si, jak dopadl duel nerezová vs. plastová lahev.

Máte nějaké tipy a triky co se týče péče o lahev na vodu, o které byste se rádi podělili s ostatními? Dejte nám vědět v komentářích! A především nezapomeňte sledovat naši Facebookovou stránku, ať nepřijdete o naše blogové články.

 

Autor: Lucie Štěpánková