Co to znamená, žít bez odpadu?

Žít bez odpadu, zero waste, znamená omezit odpad, který produkujete na holé minimum, s cílem neprodukovat vůbec žádný odpad. Někteří zero waste blogeři dokážou všechen svůj odpad za rok sesbírat do jedné sklenice od okurek. Ač je to skvělý cíl, ke kterému mířit, cestu k zero waste si každý dláždí sám a důležité je dělat to, co funguje pro Vás a co je v rámci Vašich možností. Bohužel (zatím) nežijeme ve světě bez odpadu. My vždy ale říkáme, že je lepší, aby se hodně lidí nedokonale snažilo žít bez odpadu, než aby jen vybraných pár jedinců žilo 100% zero waste.

Je vůbec možné žít 100% bez odpadu?

Jak jsem psala v odpovědi na předchozí otázku: nežijeme ve světě bez odpadu. A proto je v současné době velmi náročné žít 100% bez odpadu. My se vždy budeme snažit dělat ze světe zero waste místo a doufáme, že nám v tom pomůžete i vy. K tomuto ideálu nám ale ještě pořádný kus cesty zbývá.  Snažme se raději žít co nejvíce zero waste, a šířit o životě bez odpadu povědomí.

A není život bez odpadu drahý?

Vůbec, život bez odpadu Vám naopak peníze ušetří, a to v mnoha aspektech. Neutratíte tolik za jídlo, jelikož začnete jíst více přírodních a nebalených potravin. Bezodpadové kosmetické a hygienické přípravky sice mohou jednotlivě stát více, ale zjistíte, že jelikož je mnoho z nich multifunkčních, tak si při zero waste vystačíte s málem. A v celku pravděpodobně přestanete nakupovat to, co nepotřebujete. Pro více informací na toto téma si přečtěte náš článek o tom, jak Vám bezodpadový životní styl může pomoci ušetřit, či článek zahrnující všechny věci, které jako člověk žijící zero waste nekupuji.

Nemám ve svém okolí přístup k bezodpadovému obchodu. Mohu stále být zero waste?

cibule v látkovém pytlčku

No jasně! Ač bezobaláč poblíž domova pomůže, i bez něj si můžete vystačit. Nakupovat bez odpadu totiž můžete i v supermarketu. Stačí se vybavit látkovými pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo, vyhlídnout, co koupíte v pultovém prodeji a vyhledat recepty, které zahrnují více čerstvých ingrediencí. Při nákupech u pultového prodeje doporučujeme používat voskované wrapy, jen dávejte pozor na uzeniny, především ty z červeného masa, jelikož mají vysokou uhlíkovou stopu a při jejich produkci se uvolňuje vysoké množství metanu. Můžete také vyrazit na farmářské trhy, kde najdete nejen nebalené potraviny, ale i jídlo v lepší kvalitě vypěstované lokálně.

Je recyklace zero waste?

Toto je téma, které spadá mezi otázky o zero waste, se kterými se setkáváme snad nejčastěji ze všech na tomto seznamu. A odpověď na ní není zas tak jednoduchá. Záleží totiž na tom, co recyklujete a také na tom, kam kladete hranice zero waste. V prvé řadě je třeba připomenout fakt, že ne všechen vytříděný odpad je recyklován a z poměrně velké části se tedy stane odpad mířící na skládku, do spalovny či do oceánu. Z tohoto důvodu, z jednoho pohledu, recyklace nikdy nemůže být 100% zero waste. Mnoho lidí žijících bez odpadu ale stále recykluje kovy a sklo, někdy i papír. Nezbývá než říci, že žít ve dnešním světě plně zero waste je opravdu oříšek, ale každý malý krůček se počítá. A proto možná tolik z nás považuje recyklaci některých materiálů za zero waste.

Není zero waste časově náročné?

Zero waste je jen tak časově náročné, jak si ho uděláte. Pokud se vyžíváte v domácí výrobě a s radostí si připravíte domácí kosmetiku, čistící prostředky, a tak dále, pak s přechodem k bezodpadovému životnímu stylu zaznamenáte, že Vás zero waste opravdu nějaký ten čas stojí. Nemusí tomu tak ale být vždycky, zero waste není nutně časová investice! Dnes ekolgický trh nabízí spoustu vychytávek, které Vám život bez odpadu z jednodušší – mnoho z nich najdete na našem eshopu!

Co je k životu bez odpadu nezbytné?

Na některé otázky o zero waste se těžko hledají univerzální odpovědi, jelikož každý žijeme trochu jinak, máme jiné priority, podmínky a zvyky. Co děláte denně? Bez čeho se neobejdete? Pravděpodobně, pokud už ta samotná věc či činnost není zero waste, pravděpodobně k ní existujete bezodpadová alternativa. Na nákupy se Vám budou hodit látkové pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo. Jste-li často na cestách, pořiďte si ekologickou lahev či cestovní hrnek. Na každodenní použití se Vám také bude hodit ekologická mýdla, blok na mytí nádobí a bavlněná houbička, nebo bambusový kartáček na zuby.

A toaletní papír se při zero waste používat smí? ?

Tady opět záleží na Vás. V Česku je naštěstí recyklovaný toaletní papír bez plastového obalu velmi dostupný, a tak je výrazně ekologičtější používat ten. V rámci bezodpadového hnutí se stávají stále populárnější volbou bidety, takže můžete zvážit i ten.

Jaké oblečení je zero waste?

Na téma bezodpadového oblékání jsme napsali hned celou sérii článků, které najdete na našem blogu v rubrice o slow fashion. Ideální ekologické zero waste oblečení, pokud sháníte něco nového, je z přírodních materiálů, kupované od lokální ekologické firmy, či z druhé ruky. To nejekologičtější oblečení ale už máte doma ve Vašem šatníku.

Čím nahradit plastové krabičky na jídlo?

Všichni jich máme v kuchyni hned několik: plastové krabičky, často s poztrácenými víčky či obarvené od koření. Problém s plastovými krabičkami je ale ten, že se z nich do vašeho jídla mohou uvolňovat částice BPA, ftalátů a dalších chemikálií. Proto je pravděpodobně budete chtít nahradit. K tomuto účelu se perfektně hodí nerezové krabičky, které jsou naprosto bezpečné pro styk s potravinami a neuvolňují se z nich žádné škodlivé látky. Plastové krabičky, které vám zbydou, můžete použít třeba k organizaci šuplíků a dát jim tak nový život.

Proč žít bez odpadu, když se všechen odpadu může jednoduše spálit ve spalovnách?

Spálení veškerého odpadu, bez jakéhokoli zbytku či dopadu, zní jako magické řešení. Bohužel to tak ale nefunguje. Při spalování odpadu se totiž do ovzduší uvolňuje mnoho toxických látek, jako jsou dioxiny, dimetylftaláty, bromdichlorfenoly, benzeny, hexachlorbenzeny, a mnoho dalších. Ty představují zdravotní rizika, především ohrožují imunitní a hormonální systém a některé jsou i karcinogenní. Výsledkem spalování odpadu je pak toxická struska, která představuje asi třetinu objemu původního odpadu a končí na skládkách.


Zodpověděli jsme Vaše otázky o životě bez odpadu? Pokud by Vás zajímalo ještě něco dalšího, nebojte se nás zeptat v komentářích, na našem Facebooku, nebo emailem na info@zerowastelife.cz.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste