Marie Kondo je minimalistická guru, především v oblasti uklízení. Její nejznámější knihou, kde prezentuje metodu Konmari, je Zázračný úklid. Její klienti a fanoušci přísahají, že jim úklid dle metody Konmari změnil život a přestali do svého domova tahat zbytečnosti. Tato metoda ale rozhodně není bezodpadová, a proto se budeme soustředit na to, jak ji použít v zero waste domácnosti. Pokud do vašeho bezodpadového domova začínáte implementovat minimalismus, nezapomeňte si také nejdřív přečíst náš článek o tom, jak s ním začít!

Nejdříve si ale pojďme projít základy. Proč byste vlastně chtěli uklízet dle této metody? Pokud máte pocit, že Váš domov neustále uklízíte, ale pořád se v něm objevuje další a další nepořádek, pak je Konmari to pravé pro Vás. Pomůže Vám zorganizovat to, co potřebujete, a zbavit se toho, co ne. Tato metoda spočívá v tom, že projdete v několika týdnech celý dům v daném pořádku a zorganizujete vše najednou. Každou věc, na kterou vlastníte, podržíte v rukou a rozhodnete, zda Vám přináší radost. Pokud ano, pak si ji ponecháte. A když ne, poděkujete jí a pošlete pryč.

V Konmari metodě je klíčové pořadí, ve kterém si domov uklízíte, a to ne místnost po místnosti, ale kategorie po kategorii. Začnete oblečením, včetně veškerých doplňků a bot. Vše naházíte na jednu velkou hromadu a tou se proberete kousek po kousku, rozhodnete, co Vám radost přináší a co ne. Předem ale zkuste vybrat jeden předmět, který ze kterého radost rozhodně máte, abyste věděli, s jakým pocitem ostatní věci porovnávat. Co tedy se všemi těmi kousky oblečení, které Vám radost nedělají? Marie žádnou konkrétní metodu nenabízí, my bychom ale velmi doporučovali je prodat v online aplikacích, nebo sekáčům. Zbylé oblečení pak slože do šuplíků vertikálně, tak by byl každý kousek vidět vždy, když ho otevřete.

Vaším dalším krokem bude organizace knih. Opět je všechny vyndejte z knihovny na hromadu a roztřiďte. Toto bude pro knihomoly pravděpodobně nejnáročnější část úklidu, buďte ale vždy upřímní ohledně toho, co ve vaší domácnosti bude zůstávat. Nechtěných knih se zbavíte velmi jednoduše, a to prodejem do antikvariátů. Boháče to z Vás sice neudělá, ale mnohým knihám dáte nový domov u někoho, kdo z nich bude mít větší radost než vy.

Po knihách je čas na pravděpodobně nejotravnější krok: papíry. Smlouvy, diplomy, certifikáty, dopisy… pravděpodobně se jich u Vás doma najde spoustu. Zde budete možná muset udělat pár výjimek v pravidlu nech si jen to, co ti přináší radost. Protože nájemní smlouvu, která Vám nejspíš moc radosti nepřináší, nemůžete úplně hodit do koše. A papíry, které Vám nepřinášejí radost, nebo nejsou nutné, nezapomeňte zrecyklovat, nebo je kreativně použijte skartované jako výplň balíků.

Následujícně se podíváme na všemožné náhodné předměty, jako třeba sezónní výzdobu, stany, kufry… prostě vše, co necháváte po většinu roku zavřené ve skříni, ale také kuchyň (však víte, třeba tu skleničku koření, co jste si před pěti lety koupili na jeden recept). Co se týče loučení s těmito věcmi, opět buďte kreativní. Jasně, můžete je prodat nebo darovat, co ale tak nějaké věci upcyclovat (přeměnit je na něco jiného)?

Poslední krok uklízení dle metody Konmari jsou sentimentální předměty. Fotografie, mementa, suvenýry… Vše, co má za sebou nějaký příběh, díky kterému jste si je nechávali. Na tuto část si vyhraďte klidný den, protože je pro většinu lidí zdaleka nejnáročnější a nebudete se chtít nechat rušit stresem. A především nezapomeňte předmětům, které už Vám nepřináší radost poděkovat!

Pokud jste tuto metodu už vyzkoušeli, nezapomeňte se s námi podělit o Vaši zkušenost. A pokud se na ni chystáte, sdílejte tento článek na Facebooku a Instagramu a inspirujte ostatní!

Kategorie: Minimalismus

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste