Říjen a listopad jsou poslední měsíce, kdy je vhodné dělat velké zásahy na kompostu a zahrádce. Ta se v průběhu listopadu chystá k zimnímu spánku a všechny pozdější aktivity by ji mohly vysilovat. A že nemáte zahrádku s kompostem, ale rádi by jste s vašimi jídelními zbytky nakládali ekologičtěji? I pro vás máme řešení!

Hnojení a vylepšování půdy

Listopad je ideálním měsícem pro to, abychom přeryli zahrádku a půdu vylepšili kompostem, či hnojem. Pokud byste Vaší zahrádce rádi přispěli kvalitním hnojem, oslovte místního zemědělce. Mapu farmářů hospodařících ve Vašem okolí najdete například v adresáři farmářů nebo se neváhejte zeptat místního starosty či starostky. Řada zemědělců se hnoje ráda zbaví za odvoz. Častý je však i výměnný obchod – dobrá domácí slivovice udělá radost. 🙂

Pokud se rozhodnete vylepšit půdu materiálem rostlinného původu, můžete sáhnout na Váš kompost. Kompost přeházejte – tím jej provzdušníte a urychlíte zrání. Vyzrálý materiál pak můžete použít k prohnojení půdy nebo Vašich rostlin.

Jedním z nejlepších způsobů jak dopřát Vašim rostlinám kvalitní výživu je použít na jejich pohnojení výsledek vermikompostování – tedy žížalí čaj. Ten je výsledkem zpracování organických zbytků kalifornskými žížalami ve vermikompostéru.

Kompost i do bytu

Ale možná nemáte tu možnost mít kompost venku na zahrádce, třeba i žijete v městském bytě. Ale i vy můžete kompostovat: s vermikompostérem. Jeho velkou výhodou oproti ostatním metodám kompostování je, že kompostovat můžete aktivně celou zimu a vermikompostér nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Stačí jej umístit do prostředí s teplotou 5° – 20° C. Pokud by byla nižší, žížaly v kompostu by přestaly pracovat a proces vermikopostování by se zastavil. Vhodným prostředím je například chodba, balkon či sklep. Dbejte také na správnou vlhkost. Obsah kompostu by neměl být příliš mokrý ani příliš suchý. Správnou vlhkost poznáte, pokud vezmete hrst hmoty a zmáčknete ji v dlani. Vyteče-li několik kapek, je vlhkost správná. Přílišnou vlkhost můžete zmírnit suchým natrhaným papírem, nedostatečnou zas dožene papír namočený.

Co lze kompostovat?

Tedy přesněji ve vermikompostéru, tento seznam ale určitě poslouží i pro venkovní komposty:

  • Odřezky zeleniny či ovoce
  • Slupky
  • Čajové sáčky
  • Kávová sedlina
  • Vaječné skořápky
  • Citrusy, zázvor, cibule, česnek (do vermikompostéru přidávejte v přiměřeném množství, žížaly nemají rády příliš aromatické potraviny)

Co do vermikompostéru nepatří?

Do kompostéru naopak nikdy nedávejte:

  • Maso a odřezky masa
  • Kosti
  • Mléčné výrobky
  • Oleje a tuky

Bez čeho se však vermikompostér neobejde jsou samotné žížaly, ideálně ty kalifornské. Můžete je sehnat ve vašem okolí, pokud už někdo má vermikompostér založen nebo si můžete násadu zakoupit v našem eshopu. Začněte už dnes.

zizaly_v_hline

Výhody vermikompostování

  • Správně vedený kompost nezapáchá – pokud nepřidáte nic, co by žížaly nezvládly, nemusíte se zápachu obávat.
  • Správně vedený kompost neláká octomilky – ty doma nechceme nikdo. Pokud se o kompost budete dobře starat, nebude pro octomilky zajímavý.
  • Žížaly přežijí i letní dovolenou – bez potravy přibližně 3 týdny.

Zaujalo vás vermikompostování, nebo jste o něm již dlouho přemýšleli? Pak koukněte na ten, který máme v nabídce na eshopu! Že jste již zkušení komposťáci? Pak dejte v komentářích vědět, jaké máte vy tipy pro nováčky. Kompostování zdar!

Redukujte svůj odpad. Můžete si přečíst náš článek, že žít lze i bez odpadkového koše.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste