Zero waste je o tom žít bez odpadu, minimalismus o tom žít bez zbytečností. Tyto dvě filozofie se často prolínají, a proto se s Vámi dnes podělíme o 5 tipů, jak zabít dvě mouchy jednou ranou a žít minimalisticky i bez odpadu. Všechny tyto tipy jsou tedy ideální, pokud se tyto dvě filozofie snažíte inkorporovat do Vašeho života a sloučit je. Nezapomeňte se také podívat na naše články pro zero waste začátečníky a minimalisty-začátečníky, kde najdete mnoho dalších zajímavých tipů.

minimalistický pracovní stůl

Digitální formát > papír

Pokud budete všechno Vaše papírování vést digitálně, raději než ve fyzickém formátu, ušetříte nejen spoustu stromů, ale také místa. Vyhledávejte proto firmy a služby, které Vám tuto snahu usnadní. Některé banky například nabízí plně digitalizované bankovnictví bez fyzických smluv a dopisů, obchody zas začínají experimentovat s plně elektronickými účtenkami. Preferujte tyto možnosti a množství papíru, který zahlcuje Váš domov a poškozuje naše životní prostředí kvůli těžbě dřeva se dramaticky sníží.

Minimalismus ve Vašem šatníku

složené oblečení

Když přijde na minimalistický a bezodpadový šatník, platí pravidlo čím menší a přírodnější, tím lepší. 30 levných syntetických triček vyměňte za 5 bavlněných. Krom toho, že menší šatník uleví prostoru ve Vašem domě, také šetří životní prostředí. To proto, že jakákoli výroba nového oblečení spotřebovává materiály i energii: ať je vyrobeno sebešetrněji. V ideálním scénáři do Vašeho minimalistického šatníku tudíž nakupujte jen základní oblečení z přírodních materiálů a z druhé ruky. Zkuste tyto tipy aplikovat v rámci Vaší situace i do Vašeho šatníku. Během měsíce dubna pro Vás připravíme mnoho informací o tom, jak na ekologický a etický šatník. Nezapomeňte nás tedy sledovat na Facebooku a Instagramu, abyste se o těchto nových článcích dozvěděli co nejdříve.

Jakou kosmetiku opravdu potřebujete

potřeby do minimalistické koupelny

Když mi bylo 16, měla jsem kufřík plný levné dekorativní kosmetiky v plastových obalech. To všechno zabíralo spoustu místa, vytvářelo spoustu odpadu a většina byla zbytečná. Teď mám, co se týče dekorativní kosmetiky, doma 5 (pět!) produktů, všechnu v ekologických obalech. Jasně, tyhle věci stály na kus více než ta levná kosmetika, co jsem používala v 16, ale v součtu byly daleko levnější. Nezabírají mi čtvrtinu psacího stolu, nevytvářím s nimi kila odpadu a opravdu používám to, co mám: prostě ideální stav každého zero waste minimalisty. Podívejte se proto na Vaši kosmetiku a zhodnoťte, co doopravdy potřebujete. Možná, jako já, potřebujete protřídit dekorativku, nebo třeba máte plný šuplík krémů, které “se jednou na něco budou hodit“, co by se daly jednoduše nahradit třeba přírodním olejem ve skle.

Nekupujte užitečné zbytečnosti

Kráječ na jablka, krabička na banán, peckovač na avokádo, nebo i specifické kuchyňské spotřebiče vařič na rýži… to jsou všechno produkty, které se možná zdají jako super vynálezy, které Vám zjednoduší život, ale ve skutečnosti je to jen zbytečný plast a nepořádek, který zaplavuje Vaši kuchyň. Proto udělejte službu sobě i životnímu prostředí a tyto užitečné zbytečnosti vůbec nekupujte.

A co se vším neminimalistickým harampádím?

Náš poslední tip na to, jak žít minimalisticky bez odpadu se týká toho, co s předměty, které ve Vašem životě nepotřebujete. Ač se je snažíte dostat pryč z Vašeho života, nevyhazujte je do popelnice. Máte totiž několik způsobů, jak se jich zbavit bez vytváření zbytečného odpadu. Nejprve je můžete prodat online, což je díky spoustě aplikací, které můžete použít, čím dál tím jednodušší, nebo darovat někomu, kdo tuto věc potřebuje. Některé věci také můžete „upcyclovat“, neboli předělat na něco užitečného. Pokud Vás baví ruční práce, tak si ze starých triček můžete ušít látkové pytlíky. Pokud něco takového zní příliš komplikovaně, zkuste pro předmět najít jiné použití bez velkého upravování: já třeba používám staré plastové krabičky na organizaci věcí jako kabely, nebo menší kuchyňské potřeby. A v neposlední řadě, pokud se dané zbytečnosti opravdu potřebujete zbavit, pak ji alespoň recyklujte, raději než ji vyhodit do směsného odpadu. Jasně, recyklace má spoustu problémů, je ale pořád lepší, než věci posílat rovnou na skládku.

A jaké tipy na to, jak žít minimalisticky a bez odpadu máte vy? Podělte se s námi v komentářích a nezapomeňte tento článek sdílet s Vašimi přáteli.

Kategorie: Minimalismus

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste