Česko šije roušky. S nedávným nařízením, které dělá z roušky povinné opatření při vycházení z domu, se s různými návody na výrobu roušek roztrhl pytel. A tak i my chceme přidat ruku k dílu s naším návodem, jak vyrobit látkovou roušku.

V čem je tedy ten náš jiný než ostatní? Počítá s minimalistickým životním stylem, který mnoho z našich čtenářů vede. Stejně jako mě, i Vás totiž možná zarazilo, že mnohé návody vyžadují k výrobě šicí stroj, gumu, nebo novou látku – věci, které se alespoň mně jen tak doma nepovalují. A proto to jediné, co budete k ušití roušky dle našeho návodu potřebovat, je 100% bavlněné triko (nebo jiný starý kus oblečení, který jste ochotni obětovat), nůžky, kus papíru A4 (popsaný bohatě postačí), jakékoli pravítko či metr, jehla s nití a žehlička. Další pomůcky, jako třeba navlékátko, vůbec nejsou třeba – jednoduše si poradíte i bez nich.

Tuto roušku doma vyrobí každý! Ano, používám na bílou látku černou nit, pojďme předstírat, že je to kvůli tomu, aby byla na fotkách lépe vidět, a ne proto, že jinou nit jsem doma nenašla.
  1. Začneme vyrobením šablony, podle které si vystřihneme dva kusy látky. Šablonu vytvoříme ustřižením papíru ve tvaru 20x20cm. Poté na něj přidáme nástřihy, jak je vidíte v následujícím obrázku: po 1cm, 3cm, 3cm, 1,5cm, 3cm, 1,5cm, 3cm, 3cm a 1cm. Centimetrové nástřihy na okraji slouží k sešití, ostatní nástřihy později pomohou se skládáním roušky.
Nástřihy na šabloně pomohou se skládáním roušky.

2. Dle šablony vystřihneme dva stejné čtverce látky a po straně přidáme nástřihy načrtnuté na šabloně.

3. Kromě čtverců vystřihneme ještě dva obdélníčky ve tvaru 4x9cm a dva dlouhé, 3cm široké pruhy o délce 70cm. Pokud váš kus oblečení není dostatečně dlouhý, sešijte dva kratší pruhy k sobě.

4. Čtverce položíme lícem na sebe a sešijeme podél dvou protilehlých stran. Dejte si pozor, aby nástřihy ležely u obou čtverců na stejné straně: jedné z těch, které sešívat nebudete.

5. Tento sešitý čtverec obrátíme naruby, nahřejeme žehličku a přežehlíme sešité strany.

6. Teď přišel čas na roušce vytvořit sklady. Díky nástřihům je vytvoříme jednoduše, stačí přikládat nástřih na nástřih, skládajíce přes a pod současný sklad. Každý sklad pečlivě zažehlíme. Pro usnadnění jsem tento proces vyfotila krok po kroku.

Nejdříve přeložíme asi 1.5 cm kus látky a zažehlíme.
Poté roušku otočíme na druhou stranu a přidáme sklad, který dosahuje asi do poloviny toho původního – opět přikládajíc jeden nástřih na druhý.
Roušku opět otočíme. Látku, která leží dále od nás, nad sklady ohneme pod ně a zažehlíme. Nebo jednodušeji, opět přikládáme nástřih na nástřih.

Na tomto principu složíme a zažehlíme celou roušku.

Takto bude vypadat složená rouška. Pokud se sem nedostanete na první pokus, nevzdávejte to, přežehlete látku do původního stavu a začněte znova.

7. Nyní připravíme kraje roušky a pruhy, kterými se bude rouška vázat. Začneme tím, že zažehlíme všechny kraje malých obdélníků, které pak podélně přeložíme napůl a zažehlíme do tenkého, asi 1cm širokého pruhu.

Zažehlený proužek pravděpodobně nebude držet pohromadě a bude se rozvírat, takto nějak by měl vypadat. Ten váš by ale měl mít i krátké strany zažehlené k rubu látky a ne roztřepené (na tento krok jsem totiž bohužel zapomněla – později to napravím a výsledná rouška bude vypadat jako ta vaše).

8. Stejný proces následovně použijeme ke složení dlouhých pruhů látky, ty ale rovnou v tomto tvaru sešijeme.

9. A je čas roušku sešít dohromady. Dlouhý sešitý pruh přiložíme k jedné z kratších stran roušky tak, aby na každé straně zbyl stejně dlouhý kus pruhu k zavázání.

10. Tuto stranu pak zabalíme do krátkého obdélníku, který jsme si připravili, a vše sešijeme dohromady. Stejně tak uděláme i na druhé straně a rouška je hotová!

Jak roušku používat?

Tuto roušku můžete používat stále dokola, pokud dodržíte několik jednoduchých hygienických pravidel. Nejdůležitější je roušku po každém použití důkladně vyvařit. Poté ji buď nechte volně uschnout a přežehlete, nebo ještě lépe usušte v sušičce. Nejspíše ani není třeba říct, že jednu roušku by měl používat jen jeden člověk a při manipulaci ji uchopit pouze za vnější stranu či tkaničky.

My všichni v Zero Waste Life doufáme, že se v těchto náročných časech máte stále dobře, jste zdraví a udržujete i v izolaci čistou hlavu. Víme, že pro mnohé z Vás je tato situace náročná – i naší činnosti jako e-shop se tato situace nepěkně dotýká a každou sebemenší objednávku slavíme. Nezapomínejte ale, že nejdůležitější je zdraví nás všech, a tak se chraňte rouškou a dbejte na bezpečí sebe i ostatních.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste