Pokud žijete ekologicky nebo bez odpadu, pak se konverzacích o ekologii s lidmi, které o ní moc nevědí, nejspíš nevyhnete. Někteří se chtějí dozvědět víc, některé zajímají důvody pro Vaše rozhodnutí, a někteří se s Vámi možná budou snažit hádat. Náš průvodce tím, jak mluvit o ekologii s těmi, pro které je novinkou, Vám pomůže poradit si ve všech takových situacích s chladnou hlavou, pochopením pro ostatní, nápomocnými tipy a přesvědčivými argumenty.

Pouhá konverzace o ekologii může našemu životnímu prostředí zásadně pomoct, a proto se nebojte s ostatními Váš životní styl sdílet. Je ale tenká hranice mezi zdravým množstvím diskuze a bodu, kdy se Vaši přátelé mohou cítit, jako že nemluvíte o ničem jiném. Dnes Vám pomůžeme se udržet na správné straně této hranice.

Prostě typická konverzace na téma ekologie… ?

Činy mluví hlasitěji, než slova

To, že činy mluví hlasitěji než slova, slýcháme od malička. Pokud půjdete ostatním příkladem v ekologii, můžete je ovlivnit daleko zásadněji, než když s nimi o udržitelném životním stylu budete neustále mluvit. Než začnete přátele poučovat o negativních dopadech používání jednorázových plastů, vybavte se nerezovou lahví na vodu, v restauraci odmítejte brčka a nakupujte do vlastních látkových sáčků místo plastových. Nejen malé děti se učí z chování, které vidí kolem sebe, osvojení zvyků dle vzoru ostatních funguje i u dospělých.

Nejprve poučte sami sebe, pak argumentujte fakty

Než ale o ekologii s ostatními začnete mluvit, informujte se o nejnovějším výzkumu, získejte aktuální data a utvořte si vlastní názor na jejich základu. Nejen se tak ujistíte, že Váš názor je opravdu podpořen fakty, ale vybavíte se skvělým argumentačním arzenálem do diskusí s ostatními. Protože to, co potvrdili vědci z Oxfordu nese větší váhu než to, co jste se dočetli ve sdíleném příspěvku na Facebooku. Nejlepšími zdroji informací jsou vždy výzkumné instituce, univerzitní výzkum a mezinárodním organizace jako OSN. S novinkami ze sociálních sítí nakládejte opatrně a vždy si je ověřujte u důvěryhodnějších zdrojů. Blogy, jako třeba i ten náš, jsou skvělými zdroji informací, ale stále zde platí “důvěřuj ale prověřuj“. Tím se nesnažíme říct, že bychom na našem blogu někdy šířili nepravdivé informace, ale spíše Vás podpořit v kritickém myšlení, kterého je dnes v naší společnosti bohužel často nedostatek.

Teď, když máte sami nastudováno, o čem mluvíte, je čas informace využít nejen k utvoření vlastního názoru, ale také k natrénování toho, jak mluvit o ekologii informovaně a rozumně. Váš názor bude spíše respektován, pokud ho podpoříte výsledky vědeckých studií a jasně mluvícími statistikami, než nejasnými tvrzeními a hrubými odhady.

Naslouchejte a nabídněte alternativy

Empatie je nejdůležitější součástí jakékoli konverzace. Mějte pochopení pro kohokoli, s kým se bavíte. Třeba opravdu nikdy neslyšeli o negativních dopadech plastu na mořské organismy, nebo o tom, kolik skleníkových plynů vyprodukuje výroba červeného masa. Možná si nemohou z časových důvodů dovolit vařit domácí jídlo, a proto závisí na stravě z fast foodů a hotových jídlech. Nebo je bio strava daleko za jejich finančními možnostmi. Takové problémy a překážky se často těžko překonávají, a proto je nikdy nesmeťte pod stůl jako irelevantní, ale raději tomu druhému předejte ty nejrelevantnější informace, doporučte zdroje, díky kterým se mohou na dané téma dále vzdělávat, nebo pomozte najít schůdnou alternativu, která je alespoň o trochu ekologičtější. Je přece lepší někomu empaticky pomoci a společně najít řešení než jen arogantně poučovat.

Trpělivost, trpělivost, trpělivost…

Lidé jsou bytosti zvyku a je pro nás přirozeně těžké se změnit. A pokud Vás zajímá, jak mluvit o ekologii s ostatními, toto musíte mít neustále na mysli. Berte v potaz, že změna je proces a nikdy neztrácejte trpělivost, pokud se někomu snažíte pomoci žít ekologičtěji. Vzpomeňte, že lidský mozek je nejlépe přizpůsobený právě k udržování starých návyků. Vraťte se k základům a vzpomeňte si, jak jste vy sami začali žít ekologičtěji: pravděpodobně to nebylo ze dne na den.

Občas je to jako házet hrách na zeď…

Vězte, že každá konverzace o ekologii nemusí být produktivní, informační a zajímavá. Občas se totiž střetnete s lidmi, kteří jsou skálopevně přesvědčení, že ekologie je nesmysl, změna klimatu vymyšlená, nebo omezení plastů, spotřeby živočišných produktů, nebo produkce emisí extrémní a radikální. Nezajímá je druhá strana argumentu, názor ostatních a raději než diskutovat, Vás často chtějí ubít argumenty a utvrdit se ve svém přesvědčení. Pravděpodobně se bude jednat o lidi, kteří neposlouchají ani vědecky potvrzená data (a tak argumentace nejnovějším výzkumem z oboru ekologie nepřinese žádné ovoce).

Většinou se u nich také setkáte s použitím takzvaných argumentačních faulů, jejichž cílem je argumentačního oponenta umlčet za každou cenu, i použitím logicky nekonzistentních tvrzení. Budou například tvrdit, že na určitý problém jsou jen dva pohledy (ten špatný a ten dobrý), zveličovat a následně napadat Vaše tvrzení, napadat Vaši osobu spíše než reagovat na argumentaci nebo odvádět pozornost k nesouvisejícímu tématu.

Konverzace s takovými lidmi je bohužel většinou nemožná, je proto často nejrozumnější se jí úplně vyhnout. Nepomůže Vám pochopit pohled ostatních, ukázat jim, jak jednoduše to jde ekologicky, ani s nimi sdílet nejnovější výzkum a události ze světa bez odpadu. Časem se nebezpečí takových “konverzací“ (nebo spíše monologů), naučíte rozpoznat a raději než se takové lidi snažit otevřít diskuzi, si v rámci duševního zdraví raději s čistým svědomím odskočíte.


Máte nějaké tipy na to, jak mluvit o ekologii s těmi, kteří o ní zatím moc nevědí? Podělte se s námi a ostatními čtenáři v komentářích a sdílejte tento článek na Facebooku! A v neposlední řadě ty, se kterými diskutujete o ekologii a chcete jim pomoci začít žít ekologičtěji odkažte na náš blog plný tipů pro nováčky a informací na téma ekologie.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste