Bambus se stává více a více populární alternativou k plastu. Více firem jej používá ve snaze snížit svůj dopad na životní prostředí, či se zalíbit ekologicky smýšlejícím zákazníkům. V Zero Waste Life jsme si také oblíbili řadu bambusových produktů, které najdete na našem eshopu – od cestovních kelímků na kávu po zubní kartáčky. Mnohokrát ale slýcháme otázku – jak ekologický je bambus ve skutečnosti a je pravda, co se o něm píše v popisech produktů na e-shopech?

Výhody bambusu

Bambus roste velmi rychle a je trávou spíše než dřevinou, za kterou se často zaměňuje kvůli podobnosti. Jedněmi z nejčastěji zmiňovaných výhod bambusu jsou nenáročnost na vodu a nepotřeba pesticidů při produkci. Během rychlého růstu bambus pomáhá čistit ovzduší a produkuje o 35% více kyslíku než průměrný strom.

Díky jeho různorodému využití se dá z bambusu vyrábět široká škála výrobků. Především v Asii se často využívá ke konstrukci domů, zatímco na západě častěji narazíte na bambusové alternativy k plastovým výrobkům, bambusové textilie či dokonce toaletní papír.

My jsme si bambus oblíbili především díky tomu, že vám pomůže žít bez plastu a bez odpadu. Výroba plastu do ovzduší uvolňuje nebezpečné toxické chemikálie a po vyhození nadále znečišťuje planetu mezitím co se rozpadá na mikroskopické plastové částice. Oproti tomu je bambus přírodní materiál jehož výroba nevyžaduje použití žádných toxických látek, díky čemuž je po dosloužení jednoduše rozložitelný bez negativních dopadů na životní prostředí.

Bambus tedy zní jako ideální ekologický materiál, že? Bohužel tomu tak není zpravidla vždy – je u něj třeba dávat pozor na několik věcí.

Když se bambus zpracovává

Bambus je velmi ekologický, pokud se používá při konstrukci domů či k výrobě tvarovaných bambusových výrobků (jako cestovní příbory nebo zubní kartáčky). Při zpracování k výrobě textilu bohužel nastává několik problémů.

Ve zkratce existují dva druhy bambusových textilů, které se liší ve způsobu zpracování a dopadu na životní prostředí. Za prvé se dá bambus zpracovat mechanicky, čímž vznikne látka nazývaná bambusový len. Při tomto procesu není třeba užití žádných nebezpečných chemikálií ale je velice zdlouhavý a také drahý – proto se s bambusovým lnem často nesetkáte. Na druhou stranu jste se nejspíš už setkali s bambusovým rayonem, který texturou připomíná syntetické materiály. Ten je bohužel produktem chemického zpracování bambusu, které vyžaduje užití neekologických a toxických látek, které jsou často vypuštěny do přírody. Na druhou stranu je bambusový rayon velmi cenově dostupný a proto i oblíbený a často prodávaný. Takový bambusový rayon je také často doprovázen tvrzeními o antibakteriálních vlastnostech látky – výzkum ale nedokázal potvrdit že si po procesu chemického zpracování bambus tuto vlastnost stále zachová.

Jak ekologický je bambus z Číny?

Mnoho pochybách o ekologičnosti bambusu také často vzniká kvůli zemi původu bambusových produktů – Číně. Pojďme se tedy podívat na to, jak je to s bambusem z Číny.

S bambusem z Číny jsou dva hlavní problémy. Prvním z nich je nedostatek regulací ekologického zemědělství a produkce či informací o tom, jaké jsou standardní procedury. Například to, že k pěstování bambusu není třeba žádných pesticidů je pravda, ale nemůžeme vědět, jestli se i přesto nepoužívají k tomu, aby byly sklizně hojnější.

Za druhé, převážet bambusové výrobky z Číny k nám do Česka zanechává poměrně značnou uhlíkovou stopu. Tady je ale také zapotřebí zmínit, že většina plastových produktů, které se bambusem snažíme nahradit, pochází ze stejného regionu – proto je u nich uhlíková stopa podobná.

První otázka, která vás možná napadne, je zda by nebylo možné bambusové výrobky jednoduše vyrábět jinde, než v Číně. Pravdou je, že bambus je možné pěstovat na spoustě různých míst, včetně jihu USA. Bohužel se ale veškerá produkce momentálně soustředí v Číně a proto je pro nás i ostatní firmy nemožné bambusové výrobky vyvážet odjinud, dokud se toto nezmění.

Ač má bambus několik problémů co se týče ekologie, je stále výbornou alternativou k plastu, která má výrazně nižší negativní dopad – především při výrobě produktů jako zubní kartáčky či cestovní příbory je těžké najít lepší alternativu.

Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste