Hygge: to je ten důvod, proč jsou dánové jeden z nejšťastnějších národů, i když trpí jednou z nejdelších zim. Vědí totiž, jak si užít to nejlepší ze zimy: pohodlí a atmosféru domova. Hygge nemá jeden jediný překlad, ale často se s ním asociují slova jako klid, radost z jednoduchých věcí v životě a pohoda. A my vám dnes poradíme, jak si tuto tradici užít bez odpadu.

Čaj na zahřátí

Proč nezačít s něčím jednoduchým, jako třeba uvařit si konvičku teplého čaje, a to nejlépe lístkového, bez sáčků. Ten je totiž nejen nejekologičtější (čajové sáčky totiž často obsahují plasty), ale také daleko kvalitnější a chuťově lepší. Máte chuť na něco trochu sladšího? Horké kakao je rozhodně hygge, a i to si můžete udělat bez odpadu, třeba nákupem kakaa v „bezobaláči“ a výrobou domácího rostlinného mléka!

Hygge jde nejlépe v partě

Dánové si často koncept Hygge spojují se scházení se s přáteli, ať je to na večeři, či filmové odpoledne. Tady je pár nápadů na to, jak tyto schůzky můžete udělat zero waste:

  • Uvařte si po domácku, třeba z ingrediencí od farmáře, nebo z bezobalového obchodu.
  • Výměnné sešlosti: seděte se s partou přátel a každý přineste nějakou věc, kterou máte doma, ale nepoužíváte. To může být třeba zimní svetr, který jste dostali vloni k Vánocům a od té doby ho nevzali na sebe, proože žlutá vám prostě nesedí. Nebo ten waflovač, který jste si kupovali s tím, že si budete každý den péct k snídani wafle, pak se vám jedna nepovedla, a vy jste chudinku waflovač zahodili do skříňky pod umyvadlem. Či omáčník, o kterém jste ani netušili, že ho máte, ale během předvánočního úklidu se prostě objevil. (Nedělejte, že něco takového doma nemáte!)
  • Málo času? Tak to je čas na kávu v nějaké pěkné cukrárně, kterou máte všichni blízko!
  • Nechce se vám vařit? Co si třeba udělat malé soukromé filmové promítání vašich oblíbených snímků?

Hyggebukser

To je dánký výraz pro pár kalhot, které jsou nesmírně pohodlné, ale v životě by jste se v nich neukázali na veřejnosti. Podle mě každý z nás v životě potřebuje alespoň jeden pár hyggebukser, které budou vaším nejlepším kamarádem za dlouhých zimních večerů, kdy srkáte horké kakao a koukáte s přáteli na filmy. Proč si takový pár kalhot, jestli ho ještě nemáte, nepořídit třeba z druhé ruky, abychom zredukovali environmentální dopad výroby nového oblečení?

Ztlumte světla, zapněte hygge!

Udělat si doma příjemnou hygge atmosféru pod ostrými bílými zářivkami by byla hodně velká výzva. Zapněte si radši menší lampičku se žlutou žárovkou, protože nic nenavodí domáckou pohodlnou atmosféru tolik, jako tlumená světla. Však ona trocha tmy neuškodí vašim očím, rozhodně ne více než neustálé zírání do obrazovky telefonu a počítače, na které jsme dnes tak zvyklí!

Vaše místo odpočinku

Dánové si často v domě vyhrazují speciální hygge místečko, kde sedí ve svých hyggebukser a popíjejí čaj za tlumeného světla, může to být třeba okenní parapet vyzdobený polštářky a dekou, nebo starožitný ušák. Do takového místa nepatří práce, starosti, ani vztek, kdežto oblíbené filmy, knihy a přátelé jsou tam více než vítáni.

Tak co, kdo z vás je připraven si tuto zimu udělat doma pořádné hygge? A jak na to půdete vy? Dejte nám vědět v komentářích!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste