Možná ještě plánujete last-minute dovolenou, nebo jste, jako já, z blížícího se léta v cestovní horečce. A jelikož sledujete, nebo jste narazili na náš blog, pak se nejspíše zajímáte o ekologické destinace v souladu s Vaším bezodpadovým životním stylem. V předchozím článku jsme již mluvili o výhodách volby dovolené po Evropě, raději než v zámoří, a to je proto region, do kterého všechny naše tipy budeme soustředit. V úvahu jsme brali možnosti dopravy, znečištění vzduchu, bezodpadovost, zeleň a spoustu dalších faktorů. Ať jste jakýkoli typ turisty v tomto seznamu najdete něco pro Vás.

Než ale začneme, nesmíme zapomenout podotknout, že ať cestujete kamkoli, můžete si s sebou vzít svůj zero waste životní styl. Ekologické destinace na tomto seznamu Vám to ale oproti ostatním výrazně usnadní, a to je důvod, proč jsme je vybrali.

Švýcarsko

Přece jste nemohli kliknout na tento článek, aniž byste očekávali, že na top příčkách najdete Švýcarsko, ne? Vždyť patří mezi nejznámější ekologické destinace! Jeho hlavní město, Bern, je druhým nejzelenějším městem Evropy, především díky nízkému znečištění vzduchu, kvalitě kohoutkové vody a velkému množství zeleně a parků. Nesmíme zapomenout ani na to, že většina Švýcarské elektřiny pochází z obnovitelných zdrojů, především z vodních elektráren, které plánují dále rozšiřovat a naopak omezovat ty jaderné. Švýcarsko se také zasazuje o ochranu biodiverzity skrz mnoho národních parků a chráněných oblastí na jeho území. No a třešničkou na dortu je hustá železniční síť, která se postará o ekologický způsob přepravy.

Nizozemsko

Nizozemsko dlouhodobě redukuje odpad, emise i znečištění vzduchu a jeho hlavní město, Amsterdam, bylo v žebříčcích označováno za páté nejekologičtější evropské město. Co ale z Nizozemska dělá tu pravou ekologickou destinaci jsou kola – vždyť jeho cyklostezky dají dohromady 15 000 kilometrů na délku! I pro turistu je tedy kolo v podstatě jediný dopravní prostředek, který v Nizozemsku potřebuje. Z vlastní zkušenosti z Nizozemska také mohu říct, že především v Amsterdamu také narazíte na rostlinná jídla daleko jednodušeji než v jiných Evropských zemích, čímž ještě dále snížíte Vaše emise skleníkových plynů. Pro dovolenou přátelskou k ozonové vrstvě tedy vyrazte do Nizozemska.

Slovinsko

Tuto malou balkánskou zemičku byste nejspíš za jednu z nejlepších ekologických destinací v Evropě nehádali, v článcích i statistikách o ekologickém turismu se ale objevuje velmi často. Možná za svou ekologickou úspěšnost vděčí tomu, že ve Slovinsku nenajdete žádnou velkou metropoli. Hlavní město Lublaň sotva přesahuje čtvrt milionu obyvatel, zato je ale rozlohou jen třetinová oproti Praze. Spoustu místa ve městě totiž zabírá zeleň, které má v poměru k rozloze ze všech evropských hlavních měst nejvíce. Celé Slovinsko je ale přírody plné – přes 50% jeho rozlohy tvoří chráněné oblasti. Co se týče dopravy, i zde najdete spoustu cyklostezek a Želenic. Tak proč si neudělat za pár euro malý výlet k moři do Chorvatska?

Island

Island je znám jako jedena z nejekologičtějších zemí na celém světě. Island chytře využívá svou geotermální energii, jak k výrobě elektřiny, tak třeba k vytápění domácností i spoustě dalších účelů. Dokonce produkují největší množství elektřiny z obnovitelných zdrojů na občana! Rovněž pečují i o světové oceány, bojem proti jeho poluci a snahami o ekologičtější rybaření. Tuto přírodu, o kterou tak důsledně pečují, si nejlépe užijete při kempování v horách – turistika výrazně ekologičtější než ta městská. Na Island se teď ale žene každý – doufejme tedy, že si Island svůj ekologický status udrží i do budoucna a nebude převálcován masovým turismem.

Česko

Vždyť i naše vlastní země může být destinací! Když jsem se zamýšlela nad seznamem pro tento článek, došlo mi, kolik jsem toho v Česku ještě neobjevila. Jste na tom podobně? Pak letos objevujte tuzemsko – šetříte tím nejen přírodu, ale i peněženku. A co je vlastně na tom Česku tak ekologického? Za prvé výrazně, kratší cesty vyprodukují ve srovnání minimální množství emisí. Za druhé, můžete využít naši hustou železniční síť, která dopad na životní prostředí ještě dále zmírní (o tom jsme dokonce napsali celý článek). A v neposlední řadě nezapomeňte, že ať si budete dávat oběd ve stánku na s sebou, nebo kupovat svačinu v supermarketu, v Česku najdete daleko více bezodpadových nebo minimálně balených možností, než ve většině ostatních zemích Evropy.


A kam se letos v létě chystáte Vy? Nezapomeňte se s námi podělit v kometářích a povězte nám, jak Vaši cestu uděláte zero waste!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste