Od té doby, co jsme zjistili, že skrz plastová brčka vysáváme život ze světových oceánů, rozkvetl trh s jejich alternativami. Skleněná, nerezová, papírová, bambusová ekologická brčka… anebo i to staré dobré „vždyť žádné brčko k životu nepotřebuji“ mají své zastánce i odpůrce. A jelikož víme, jak důležité téma je výběr toho správného brčka ( 😀 ), dali jsme dohromady tento článek, kde si všechny alternativy rozebereme dopodrobna. Všechna z nich, krom papírových, také najdete na našem eshopu!

Skleněná brčka

ekologická brčka: skleněné

Začínáme tím nejelegantnějším z našeho seznamu: skleněným brčkem. Jeho hlavní výhodou je průhlednost, díky které si vždy můžete být jisti, že je brčko čisté. Jasně, za pomoci kartáčku vyčistíte spolehlivě každé brčko, ale tady si můžete být extra jistí, pokud Vás představa toho, že do brčka nevidíte, znervózňuje. Skleněný materiál ho dělá ideální na domácí použití. Tvrzené sklo sice i cestování vydrží, ale nerez i bambus jsou pro tento účel přece jen jistější. Pokud tedy doma pijete hodně smoothieček nebo koktejlů, do kterých brčka používáte, skleněná budou jasnou volbou.

Nerezová brčka

Ekologická brčka která Vám vydrží desítky let: nerezová. Mají téměř neomezenou výdrž, a to je dělá ideálním společníkem na cesty: třeba i jen do baru s přáteli. Ač jsou těžší, než bambusová, jedno brčko Váš batoh či kabelku hned nezatíží, takže nemusíte mít strachy, že se pronesou. Toto jsou ta pravá bezodpadová brčka: vydrží Vám desítky let. Nerez je rozhodně ze současné nabídky náš favorit.

Bambusová brčka

Nejste fanouškem skla a toužíte po přírodnějším materiálu, než je ocel? Pak sáhněte po bambusu! Ten je zrovna pro brčka ideálním materiálem: je lehký a dorůstá neuvěřitelnou rychlostí, a tak se nemusíte bát, že budou pandy o hladu. Jedinou nevýhodou bambusových brček je kratší životnost oproti dalším bezodpadovým alternativám: po roce až dvou se začne při častém používání rozkládat. To ale souvisí s jeho velkou výhodou: je rozložitelné. Zatímco sklo i nerez musí do tříděného odpadu, bambus se sám rychle rozloží: nikdy z něj proto nebude odpad.

Papírová brčka

Papírová brčka sice nejsou zero waste (protože život bez odpadu není jen o vzdání se plastu), ale díky jejich současné popularitě jsme se je rozhodli zahrnout. Populární jsou především v kavárnách a restauracích, kde jsou málokdy oblíbená nerezová, skleněná nebo bambusová ekologická brčka. Do domácnosti a na osobní použití bychom je moc nedoporučovali, to proto že bambus, sklo i nerez jsou daleko efektivnější řešení. Pokud ale vlastníte kavárnu, bar, nebo restauraci, papírová brčka jsou skvělým způsobem, jak omezit produkci plastového odpadu.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste