Eko mobilní aplikace můžou být skvělým společníkem na cestě k ekologickému, bezodpadovému životu. My jsme pro Vás vybrali našich pět nejoblíbenějších, které Vám v dnešním článku představím. Nezapomeňte nám v komentářích dát vědět, se kterými z nich máte zkušenosti a jaké další bychom měli i my omrknut!

1.    Ecosia

Ecosia sází stromy, zatímco prohlížíte internet.

Nainstalování Ecosie je malý krůček, který do Vašeho každodenního rytmu zakomponujete velmi jednoduše. Ecosia je totiž aplikace a internetový vyhledávač, který využívá přes 80% výdělků z reklam k zasazování stromů. Ke dni, kdy tento článek píšeme, už Ecosia zasadila skoro 60 milionů stromů a momentálně má přes 7 milionů uživatelů. Kde že se ale všechny tyto stromy objevují? Všude od Indonésie po Jižní Ameriku: v Ghaně, Brazílii, Kolumbii, Peru, Španělsku, Keni, na Madagaskaru a spoustě dalších míst. Více o všech jejich projektech se dozvíte na jejich webu. Ecosia je také velice transparentní ohledně financí a každý měsíc publikuje zprávy o tom, kam jdou všechny jejich vydělané peníze. V neposlední řadě je Ecosia jako firma CO2 negativní (odstraňuje z atmosféry více CO2, než kolik produkuje) a také chrání soukromí svých uživatelů lépe, než jiné prohlížeče. Vše sečteno, je těžké nebýt fanouškem Ecosie a je to rozhodně ta nejproslavenější eko mobilní aplikace na našem seznamu.

2.    Letgo/Vinted/Depop a podobné aplikace

Tyto tři a mnoho dalších aplikací Vám pomohou se zbavit věcí (především oblečení), které už ve Vašem domově nechcete, snad tou nejekologičtější cestou: prodáním někomu, kdo onu věc bude používat. Stejně tak Vám tyto aplikace umožní nakupovat zodpovědněji a levněji, z druhé ruky. A proč je to takhle vlastně ekologičtější? Ať kupujete nové oblečení i jiné produkty od sebezodpovědnější firmy, vždy se na jejich výrobu spotřebuje více materiálu a energie než na přeprodání existujícího předmětu. Druhá ruka bude proto vždy ekologičtější volbou. Pořád nejste přesvědčeni? Pak omrkněte náš článek o tom proč a jak nakupovat v sekáči, nebo články o etických a ekologických nástrahách rychlé módy.

3.    Flowerling

I Flowerling používá část výdělků na sázení stromů!

Už jste také někdy někomu chtěli poslat květiny, ale měli starosti o dopad produkce řezaných květin na životní prostředí? Flowerling je totiž aplikace, díky které můžete posílat svým známým digitální květiny. Ty potom kvetou i vadnou jako v reálném čase na telefonu obdarovaného. Stejně jako skutečné květiny, i ty digitální Vás ale budou stát peníze (ač jsou ty digitální rozhodně levnější), proto nebuďte zklamaní, jestli jste čekali neomezené množství digitálních růží.

4.    JouleBug

Za každou ekologickou činnost si v JouleBug přičtete bodíky. Pokud jste soutěživí, budete svůj nejekologičtější život žít v rámci několika dní!

JouleBug jsem poprvé vyzkoušela při psaní tohoto článku, jelikož jsem na něj při svém průzkumu opětovně narážela. Tato chytrá aplikace bere negativní aspekt sociálních sítí: porovnávání se s ostatními, a využívá ho pro dobrou věc. V této aplikaci ale nepostujete selfíčka a fotky z prázdnin, ale činy, kterými šetříte životní prostředí. Kdykoli například jedete na kole místo auta, vypnete monitor počítače, když ho nepoužíváte, atd., získáte plusové bodíky. Navíc se můžete účastnit lokálních výzev a soutěžit s ostatními! Jestli jsou sociální sítě Váš druhý domov, JouleBug vás bude bavit tolik, jako mě.

5.    Love food, hate waste

Love food, hate waste vám pomůže minimalizovat plýtvání jídlem. Plná lednice zbytků a nevíte co s nimi? Do aplikace zadáte, co Vám doma přebývá a algoritmus pro Vás vybere všemožné recepty právě z těchto ingrediencí. Je to jednoduché a ušetří spoustu peněz i odpadu! Tato aplikace by na Vašem telefonu rozhodně neměla chybět!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste