Ač o sociálních a ekonomických dopadech nedávné pandemie koronaviru slýcháme často ze zpráv i sociálních sítí, věděli jste, jaký dopad má současná situace na životní prostředí? Možná jste zahlédli fotografie delfínů, kteří se údajně navrátili do Benátek (což, mimochodem, není pravda), ale přemýšleli jste, jak se změnilo znečištění vzduchu, či situace s plastovým odpadem? V tomto článku shrneme dopad koronaviru na životní prostředí, včetně několika překvapivých informací.

Než ale začneme, chtěli bychom vás ujistit, že víme, že koronavirus má mnoho vážných následků, které se životním prostředí nemají moc společného. O nich tady mluvit nebudeme, jelikož to není naší specializací, a budeme se soustředit pouze na důsledky z hlediska ekologie. V této doméně probereme to dobré i to špatné, co životnímu prostředí pandemie přinesla.

Méně emisí, více čistého vzduchu

Uhlíková stopa nás všech se v pandemii výrazně snížila. Nelétáme, rušíme výlety a dovolené a zůstáváme zavřeni doma. Voda v řekách i kanálech je čistší, nad velkými městy mizí smog a v uzavřených městech se volně procházejí zvířata. Jen v Číně se na začátku roku emise snížily až o 25%! Ač z dopadů koronaviru nemají radost aerolinky nebo ropný průmysl, pro matku přírodu jsou to dobré zprávy.

Jak se opatření v Česku i po světe pomalu uvolňují, musíme ale být opatrní. V minulosti, například v dobách recese, jsme mohli pozorovat podobné následky, dlouho ale nikdy nevydržely. Naopak, jakmile se situace opět zlepšila, emise vylétly ještě do vyšších čísel po uvolnění. Dávejme si proto pozor, abychom po zlepšení situace nezačali beze smyslů plýtvat a zatěžovat životní prostředí. Neberme tento pozitivní dopad koronaviru na životní prostředí nadarmo a nenechme se jím ukolébat, jelikož ty další už budou spíše negativní.

Vítejte v době plastové

Naše spotřeba plastu se v době pandemie drasticky zvyšuje. Ať se jedná o nutné ochranné materiály, nebo obaly jídla objednaného online. Bohužel se zdá, že v některých případech jde o volbu mezi životním prostředím a vlastním zdravím. S redukcí množství plastu jsme byli na dobré cestě, než se přihnal koronavirus. Používali jsme vlastní nákupní tašky a pytlíky, preferovali nebalené jídlo a obloukem se vyhýbali vodě v pet lahvích. Mnoho z nás ale dnes sáhne po variantě balené v platu, jelikož se zdá být bezpečnější volbou (ač jí není vždy).

Pojďme se tentokrát soustředit na obaly, spíše než nutné ochranné pomůcky. Z našich domácností putuje do kontejnerů více a více plastu, ale co se s nimi děje dál? Už takto přetížená recyklační centra mají více a více práce a plasty tak často končí na skládce, nebo v moři. Špatná zpráva je, že je dost možné, že tato plastová horečka přetrvá i po uklidnění situace, jelikož si mnoho lidí zvykne na používání plastu a bude jej stále vidět jako bezpečnější možnost. Pojďme tedy zapřemýšlet o tom, jakou roli v našich životech bude plast hrát po pandemii a jak ji můžeme omezit!

Snižte množství plastového odpadu ve vaší domácnosti s těmito vychytávkami ze Zerowastelife.cz!

Hory zkaženého jídla

Kromě plastového odpadu, další dopad koronaviru na životní prostředí představuje množství nespotřebovaného jídla. Ať už se jedná o jídlo ze zavřených restaurací, nebo čerstvé jídlo v supermarketech, které se neprodalo, jelikož si volíme trvanlivé alternativy – množství vyplýtvaného jídla se v době koronaviru drasticky zhoršilo. Na druhou stranu, mnozí z nás jsou opatrnější s jídlem, které si přineseme domu, využíváme ho ekonomicky. Britský výzkum například pozoroval, že lidé častěji ignorují datum spotřeby a snědí tak stále dobré potraviny, který by jinak putovaly na skládku. Proto je třeba problematiku plýtvání jídlem a dopad koronaviru na ní probrat z obou stran: té “dobré“ i té “špatné“.

Důsledkem většího množství vyplýtvaného jídla. jsou nejen vyplýtvané prostředky jako voda, obilniny, nebo samotná pole na kterých bylo jídlo vypěstováno, ale také zvýšení emisí metanu. Většina tohoto jídla totiž končí na skládkách, kde nemá ideální podmínky k rozkladu, které by mělo na kompostu. Proto se během tohoto procesu uvolňuje nebezpečný skleníkový plyn metan, který změnu klimatu ovlivňuje ještě rychleji než CO2.

Koronavirus ovlivnil každý aspekt našich životů, dopad na životní prostředí je pouze jedním z nich. Doufáme, že jak se situace v Česku a po světě pomalu zlepšuje, nadále dodržujete bezpečnostní opatření a dbáte na zdraví vás i všech kolem vás.

Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste