Rozhodli jste se žít bez odpadu? Tak to moc chválíme! Než se vydáte touhle cestou, máme pro vás pár rad i zero waste tipů, které určitě oceníte.

Zero waste životní styl
Zdroj: Pexels

Množství vyprodukovaného odpadu neklesne na 0

Tvorba odpadu z vaší domácnosti ze dne na den neustane, a to zvlášť pokud bydlíte v bytě ve městě, než třeba na vesnici v domě se zahradou. Využijte možnosti, které máte na maximum. Tak, abyste žili co nejvíce udržitelně a ekologicky. I ve městě se dá recyklovat (plast, sklo, papír, bio odpad, olej) i používat vermikompostér, stejně jako za oknem či na balkoně pěstovat něco bylinek, rajčat a klidně i jahod.

Nejde o to být perfektní

Nechtějte být zero waste teď, hned a na 100 %. Jděte na to hezky postupně a vytvořte si systém, který vám bude vyhovovat. Osvojení nového návyku trvá až 3 měsíce. Napište si tedy seznam zero waste kroků, které do svého života postupně začleníte. Může jít například o:

A tak dále. Uvidíte, že s každým odškrtnutým a zvládnutým bodem se budete cítit líp a líp!

Nejvíc eko je znovupoužitelnost

Zkuste ze svého života vyřadit věci na jedno použití. Především ty, které je navíc těžké nebo nemožné recyklovat. Spousta lidí má totiž pocit, že odpad po vyhození „jen tak zmizí“, což samozřejmě není pravda. Ten směsný skončí ve spalovně nebo na skládce, a z toho, který dáme k recyklaci, se ke zpracování dostane pouze 30 % a zbytek opět putuje na skládku či do spalovny. Pokud tedy chcete být co nejvíc eko, jděte cestou znovupoužitelnosti.

Zero waste spižírna
Zdroj: Pexels

Důležitá je v zero waste kreativita

Jasně – vymazlené instagramové zero waste profily známe všichni, ale… Ani v tomhle směru nejde o dokonalost. Designové dózy na potraviny na fotkách vypadají sice skvěle, ale stejně dobře poslouží i omniovky, které si mimochodem můžete upravit nebo ozdobit štítky či samolepkami. Umění a kouzlo je v tom, hezky využít to, co máte, než kupovat nové věci. Velkou inspirací v tomhle směru může být třeba upcycling.

Nepůjde to jako po másle

Ne v každé restauraci vám dají jídlo do vlastní krabičky, ne v každém obchodě vám dovolí nakoupit do vlastních obalů, někdy vám nákup automaticky šoupnou do mikrotenového sáčku, někdy si doma zapomenete látkové kapesníky a budete si muset koupit papírové. S tím je prostě potřeba počítat. Mnohem důležitější je pravidelná činnost a zero waste životní styl.

Zajímejte se a vzdělávejte se

S eko, bio, nature friendly věcmi se v poslední době roztrhl pytel, ale často se jedná pouze o líbivou nálepku. Zajímejte se tedy o to, jak poznat skutečně šetrné a ekologické produkty. Klíčem v tomto případě bývá certifikace, použité suroviny, způsob zpracování a odbouratelnost výrobku v přírodě.

Inspirujte své okolí

Inspirujte – jemně, citlivě a nenuceně. Zero waste životní styl by pro vás neměla být módní záležitost, ale něco, v čem vidíte smysl a širší přesah. Jděte postupně za svými stanovenými cíli a podělte se o své úspěchy s ostatními. A třeba to okořeňte i drobnou osvětou. 😉

Na závěr pro vás máme seznam „základní výbavy“ každého, kdo chce jít cestou zero waste. A jak jsme psali výše – nejdřív se podívejte, co z toho máte doma, a až potom nakupujte nové věci.

  • látková taška nebo síťovka
  • sáčky na ovoce, zeleninu, pečivo
  • lahev na pití, krabička na jídlo, hrnek na kávu
  • znovupoužitelná brčka na pití, příbory
  • bavlněné odličovací tampony
  • znovupoužitelná holítka
  • látkové kapesníky


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste