Cesty letadlem nepatří mezi nejekologičtější způsoby přepravy, to je nám všem dobře známo. Občas se ale nenabízí jiná alternativa. A jindy je tou jedinou alternativou cesta autem, při které, pokud jedete sami, vyprodukujete více emisí, než cestou letadlem. A proto jsme pro Vás v období před letními výlety a dovolenými připravili tento článek: máme pro Vás 14 rychlých tipů na cestování letadlem ekologicky a bez odpadu.

Pokud, jako já, létáte letadlem několikrát do roka, z těchto tipů na cestování letadlem ekologicky se stane automatická rutina, nad kterou už ani nebudete přemýšlet. Jestli ale létáte jen jednou za uherský rok a ve většině případů volíte jiné prostředky, možná jste se nad některými způsoby, jak na leteckých cestách omezit odpad, ještě ani nezamysleli. Tento článek každopádně bude užitečný jak pravidelným cestovatelům, tak těm občasným. Tak jdeme na to!


Než se ale vrhneme na naše tipy, nezapomeňte omrknout další články na téma cestování z našeho blogu:


  1. Zvolte nízkonákladovou aerolinku – ty mají ta letadla, která spotřebovávají nejméně paliva. Tak se to nejlépe vyplatí aerolince i přírodě. Maximizace zisku aerolinky Vám tak pomůže cestovat letadlem ekologicky.
  2. V rámci nízkonákladové aerolinky volte nízkoemisní lety, pokud na ně narazíte: ty nabízí třeba Easy Jet. Nebojte, poznáte je, protože budou označeny spoustou zelených banerů o tom, jak aerolinka miluje naši planetu.
  3. Pokud se Vám let od nízkonákladové společnosti sehnat nepodaří, pak volte tu nejlevnější economy třídu, kterou aerolinka nabízí. Pro většinu lidí je toto automatické a ani já osobně nikdy žádnou jinou třídou než economy neletěla. Možná ale létáte často a máte nastřádané bonusové body od letecké společnosti, nebo si prostě chcete dopřát přidaný luxus. Stejně se ale první třídě vyhněte a luxus si raději dopřejte nějakým ekologičtějším způsobem.
  4. Používejte mobilní aplikaci Vaší aerolinky pro digitální letenky. Ušetříte nejen papír a inkoust, ale i čas strávený tištěním nebo vyzvedáváním letenky.
  5. Balte na lehko a používejte pouze carry on – tím snížíte množství paliva, které se na let spotřebuje. Tričko, plavky, tenisky… raději než čtvery boty na podpatku, nebo šest knih které „určitě za ten týden přečtete“. Nebo si ještě lépe i tu jednu knihu, kterou s sebou povezete, připravte v elektronickém formátu na čtečce či mobilu.
  6. Pro cestu na letiště a z letiště zvolte hromadnou dopravu raději než taxi – a tady se Vám opět vyplatí vaše menší zavazadla a promyšlené balení.
  7. Že malý carry on kufřík nebo batoh nemáte? Pak si ho pořiďte z druhé ruky! Buď v kamenném sekáči, nebo díky nějaké chytré mobilní aplikaci.
  8. Při leteckých cestách najdete využití pro jednorázová holítka, která se Vám třeba válí doma z dob předbezodpadových. Váš zero waste holící strojek, respektive jeho břity, Vám totiž u bezpečnostní kontroly bohužel zabaví.
  9. Nezapomeňte na lahev na vodu – tu vyprázdněte před kontrolou a pak z pítka (těch je třeba na Pražském letišti spousta) nebo kohoutku znova naplňte. Během letu nebo na letišti si pak nebudete muset kupovat předražené plastové lahvičky, které obsahují cca půl loku vody.
  10. A i na ni si stáhněte digitální lístky (ne všichni dopravci je nabízejí, ale i podle toho můžete volit, kterého si vyberete).
  11. Pravděpodobně Vám je známý proces u bezpečnostní kontroly, při kterém musíte všechny tekutiny z kufru vložit do uzavíratelného plastového sáčku. Nejlepší je se proto tekutinám ve vašem carry on zavazadle úplně vyhnout, to ale není vždy možné. Proto si po vaší nejbližší cestě letadlem tento sáček, který na letišti dostanete, pečlivě uschovejte a používejte na všechny další lety. Já s tím svým odcestovala už dobrých deset letů, čímž jsem své množství odpadu z tohoto zdroje zmenšila na jednu desetinu.
  12. Připravte si doma vlastní svačinu, ať je to obyčejný namazaný chleba, nebo pestrobarevný salát. Přes bezpečnostní kontrolu s ní projdete bez problémů a výrazně snížíte množství odpadu.
  13. Pokud na něco takového není čas, přibalte do batohu lákový pytlík či beeswrap a do něj kupte svačinu v letištní pekárně či kavárně.
  14. Jakýkoli odpad, který Vy či Vaši přátelé během letu vytvoříte (občas se během dlouhého letu prostě plechovce či ubrousku nevyhnete), vytřiďte sami. Mnozí zaměstnanci aerolinek totiž nejsou velcí fanoušci třídění a veškerý odpad prostě pošlou na skládku, i kdyby se dal recyklovat. Debata, jak by něco takového mohly aerolinky limitovat, je určitě namístě, prozatím si ale svůj případný odpad raději vytřiďte sami.
Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste