Od té doby, kdy jsme se poprvé začali spoléhat na plasty v tolika aspektech našeho života, vyprodukovaly továrny více než 18 bilionů plastu. Z tohoto krkolomného množství bylo zrecyklováno pouze 9%. Jelikož se naše závislost na plastu a její dopad na životní prostředí, stává větším a větším problémem, je na čase používat méně plastu.

Je tedy jasné, že potřebujeme najít alternativy, které nemají tak negativní dopad na naše životní prostředí. Jednou alternativou, kterou dnes mnoho obchodů nabízí, jsou bioplasty.

Co jsou bioplasty?

Jak asi víte, klasický plast je vyroben z ropy. Bioplasty, na druhou stranu, místo ropy používají přírodní materiály rostlinného původu. Často narazíte například na kukuřičné nebo pšeničné bioplasty a jejich škrobu či cukru.

Můžeme tedy jednoduše vidět, že důvodem, proč se využití bioplastů stává stále populárnějším, je jejich rostlinný původ. Znamená to ale, že jsou ekologičtější?

Jsou ekologickým řešením?

Jelikož bioplasty představují pouze drobný zlomek veškerého plastu na trhu, výzkum o jejich dopadu na životní prostředí je zatím velmi omezený. I tak ale můžeme z dosavadních výsledků nějaké závěry dělat – ač je možné že jednoho dne zjistíme, že na nich jsou nějaké nepřesnosti.

Produkce plastu a proces, během kterého se rozkládá na menší a menší plastové částečky, produkuje kvůli využití ropy skleníkové plyny. Ty se také uvolňují při extrakci ropy v ropných vrtech – především metan, který klima ovlivňuje rychleji než oxid uhličitý. Ač bioplast při rozkladu také uvolňuje skleníkové plyny, jedná se o plyny, které při růstu absorbovaly rostliny, ze kterých je vyroben.

Rostlinný materiál je navíc obnovitelný, a můžeme jej tedy využívat k výrobě bioplastu značně déle, než by vydržely naše tenčící se zásoby ropy.

Po použití bioplasty mohou být recyklovány nebo kompostovány (pouze však v industriálních kompostech, ne na vaší zahradě. Jako u normálních plastů je velice důležité se ujistit, že bioplasty neskončí v životním prostředí – i z nich by se totiž uvolňovaly mikroskopické částice (bio)plastu.

Problémy s bioplasty

Abychom vyprodukovali rostlinný materiál, ze kterého se bioplasty vyrábí, stále potřebujeme velké množství vody, elektřiny a chemikálií k odpuzení škůdců. Při počítaní dopadu bioplastů je tedy musíme započítat. Využití jedlých rostlin, jako je kukuřice, k výrobě bioplastu je navíc v době, kdy mnoho lidí na světe trpí hladem, také morální otázkou.

Jeden z velkých negativ bioplastů je jejich dopad, pokud skončí v přírodě či oceánu. Jak už jsme zmínili, v tu chvíli není veklý rozdíl mezi normálním plastem a bioplastem.

Tyto problémy neznamenají, že je lepší používat plast na bázi ropy. Bioplasty mají stále nižší dopad, který recyklování plastu samo o sobě nevyrovná. To, že navzdory svým výhodám mají bioplasty i několik negativ, jen dokazuje, že nejekologičtější možností je se obalům (ať jsou vyrobené z normálního plastu či bioplastu) vyhýbat kdykoli je to možné.

Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste