Po dlouhé zimě opět vcházíme do jara – a letos teplé a slunečné dny, které můžeme strávit venku a v přítomnosti rodiny a přátel především oceníme. Jaro je ale také skvělým ročním obdobím, kdy vyhledávat nové zero waste tipy a podle nich měnit naše návyky k ekologičtějším ideálům.

Pro inspiraci jsme pro vás proto na toto jaro připravili tento sezam osmi našich oblíbených zero waste návyků, které vám pomohou žít ekologičtější život!

1.    Podpořte místní farmáře, trhy a obchody

Poslední rok byl pro malé firmy a podnikatele vyčerpávající – je tedy důležité, abychom je podpořili. Neděláte tak ale jen dobrou věc pro místní ekonomiku, zároveň také vytváříte nové zero waste návyky.

Na rozdíl od supermarketů, kde jsou všechny potraviny zabalené ve vrstvách plastu, totiž místní farmáři a obchůdky často prodávají jídlo i jiné produkty bez obalů, či ve vratných nebo kompostovatelných obalech.

2.    Začněte kompostovat

O tom, proč je důležité kompostovat, už jsme na našem blogu mluvili mnohokrát. Ve zkratce, je to kvůli tomu, že když pošleme zbytky jídla na skládku, nemohou se pořádně rozložit a produkují metan (skleníkový plyn který je v krátkodobém měřítku 84x silnější, než oxid uhličitý).

Pokud máte zahradu, pak je kompostování jasná věc – stačí pořídit polootevřené krabice na kompost, či vyhradit roh zahrady kde kompost jednoduše budete vršit na hromadu. Kompost si also můžete vést i v bytě, díky vermikompostérům!

3.    Na výlety vyrazte s ekologickou lahví

Místo jednorázových plastových lahviček, ve kterých se hromadí bakterie a do vody se z nich uvolňují mikroplasty, si raději pořiďte skleněnou či nerezovou lahev na vodu, kterou budete moci používat roky.

Naplnit ji můžete u fontánek na vodu, nebo jen u kohoutku – v Česku přece máme jednu z nejčistších kohoutkových vod na světě!

4.    Vařte si sami

Během posledního roku se většina z nás pravděpodobně naučila lépe vařit – využijte tyto schopnosti, až se život začne navracet k normálu.

Nejen, že tak ušetříte peníze, ale jednoduše se tak vyhnete jednorázovým obalům, ve kterých jsou často jídlo s sebou i polotovary ze supermarketu zabalené.

5.    Vyměňte plastové žiletky za zero waste alternativu

Po zimě v izolaci váš holící režim osvěžte zero waste kovovou žiletku, která vydrží roky a stačí u ní pouze měnit břity. Když přijde na zero waste tipy pro ekologickou koupelnu, tento je jeden z našich nejoblíbenějších!

Samozřejmě se nesnažíme implikovat, že se každý musí holit – ale pokud to je vaše preference, zvolte si raději tuto ekologičtější alternativu.

6.    Na výletě posbírejte po sobě i ostatních

Na jaře mnoho z nás vyráží do přírody, ač je to momentálně jen lokálně. Při výletech je ale důležité zanechat lesy, louky i jezera tak, jak jsme je našli – nebo čistší!

Jelikož čtete náš blog, tak pravděpodobně už moc dobře víte, že je důležité po sobě posbírat všechny odpadky (a omezit jejich celkové množství). Co ale odpadky, které v přírodě zanechali ostatní? Na výlet s sebou zabalte pár rukavic a posbírejte všechen nepořádek, na který narazíte!

7.    Využijte to, co už máte doma

S jarním úklidem možná máte tendenci vyhodit jakékoli neekologické předměty, které doma máte. To by ale nebylo moc zero waste.

Ač je důležité domov udržovat v čistotě a pořádku, najděte způsoby, jak využít předměty, které teď využití nemají nebo vám nepřináší radost!

8.    Zvolte si přírodní deodorant

Jak se dny oteplují, potřeba pro deodorant se zvyšuje – nepoužívejte ale ten, který najdete v každé drogerii.

Místo toho vyzkoušejte přírodní deodoranty, které jsou zero waste a zároveň i lepší pro vaše zdraví!

Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste