Léto je obdobím svateb, se kterými se pojí čím dál tím oblíbenější rozlučky se svobodou. A s těmi bohužel zase spousta věcí, které použijeme jen v ten jediný den a potom putují do koše. Není to škoda? Proto jsme si pro vás připravili několik tipů, díky kterým bude vaše rozlučka eko a navíc originální.

Zero waste rozlučka se svobodou
Zdroj: Canva gallery

Jedinečnost na míru

Vyšperkujte rozlučku se svobodou drobnostmi i zábavou, která bude „na míru“ nevěstě i družičkám. Zaměřte se také na to, aby dekorace, dárky, občerstvení i vše ostatní mělo smysl a kvantita nepřevýšila kvalitu. Zapomeňte na tuctové šerpy, odznáčky, korunky nebo falická brčka „made in china“. Věřte nám, že všechny tyhle věci nikdy víc už nepoužijete, takže se jedná pouze o spoustu jednorázového odpadu.

Rozlučková trička, která mají smysl

Jednou z věcí, po které se při plánování rozluček automaticky sáhne, jsou trička „tým nevěsty“ a „nevěsta“, které kromě téhle události asi jen těžko budete běžně nosit na veřejnosti. Pokud si bez nich rozlučku nedokáže představit, co je nechat vyrobit na míru, s vlastním návrhem a motivem? Pro tisk zvolte trička z přírodních materiálů a šetrné metody potisku. Uvidíte, že se určitě stanou oblíbenou součástí vašeho šatníku.

Brože místo odznáčků

Stejné je to i s odznáčky. Poohlédněte se po hezkých brožích, které odznáčky nahradí. Oblíbené jsou také minimalistické náramky, například z minerálů, které vám tuhle událost budou už napořád připomínat.

Putovní šerpa

Jestli chcete nevěstu ozdobit šerpou, zkuste ji pro ni vyrobit vlastnoručně. Navíc se z ní může stát putovní kousek, který bude mít po letech vzpomínkovou hodnotu pro celou vaši partu.

Květinový věneček na rozlučku se svobodou
Zdroj: Canva gallery

Květinový věneček

Zapomeňte na plastovou korunku a pořiďte nevěstě květinový věneček. Jeho skladbu potom ideálně zvolte podle ročního období.

Případně pořiďte korunku, opět ideálně putovní, a k ní závoj z nepoužívané záclony. Uvidíte, jak krásně bude vypadat.

Piknik v přírodě

Dopřejte si o rozlučce se svobodnou parádní piknik. Nakupte suroviny z místních zdrojů a připravte celou řadu dobrot. Piknikový koš vybavte také klasickými příbory, látkovými ubrousky, znovupoužitelnými miskami, kelímky, talíři i brčky.

Recyklovatelné dekorace

Plánujete použití konfety, girlandy a další dekorace? Sáhněte po těch z přírodních materiálů, které jsou snadno rozložitelné, recyklovatelné a pro přírodu nepředstavují takovou zátěž jako plast. A kdo říká, že je nemůžete uložit do „párty krabice“ a použít zase příště?

Pleťová maska rozlučka se svobodou
Zdroj: Canva gallery

Rozmazlete se

Co o sebe tenhle výjimečný den také krásně pečovat? Vyberte si produkty přírodní kosmetiky a dopřejte si všechny třeba pečující masku.


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste