Už se také v izolaci či karanténě začínáte ukrutně nudit? Toto je velmi stresující období pro mnohé z nás, nehledě na povinnosti, které najednou musíme plnit z domova, ať je to práce, studium nebo péče o děti. Je jednoduché se nechat tímto vírem věcí, které musíte udělat pohltit a vyhořet. Proto je důležité si najít čas na věci, které vás baví a u kterých se cítíte dobře.

Po týdnu, stráveném zavřená v ponorkové garsonce, ve stresu dokončujíc bakalářku, jsem si uvědomila, že v tomto období je psychický odpočinek daleko důležitější, než kdy jindy a začala jsem přemýšlet nad způsoby, jak bych se mohla odreagovat v prostoru dvaceti metrů čtverečních, bez kontaktu s lidmi. Dala jsem dohromady osm tipů na to, jak se zabavit v izolaci, které jsou bezodpadové a mnou prověřené. Snad se Vám budou také hodit!

Než začneme, ráda bych věnovala větu nebo dvě tomu, abych vyjádřila že vím, jaké štěstí mám já i ostatní, kteří jsou schopni nadále fungovat z domova, ať při studiu či práci. Mnoho lidí je v daleko vážnější situaci, kdy ani nepřemýšlejí nad něčím, jako zábava a pohoda. Tímto článkem se nesnažím pomíjet jejich okolnosti, ale přinést těm, kteří mají takové štěstí jako já, více klidu do života v této chaotické době.

1.    Zdokonalte své kuchařské dovednosti

No a co, že některé vaše kulinářské pokusy nevypadají jako z fotek v kuchařce? Alespoň je vidět, že jsou domácí.

Ať jste v rodině vyhlášený kuchař, nebo sotva dokážete ohřát párky – zdokonalení vašich kuchařských dovedností prospěje nejen vaší mysli, ale i vašemu žaludku. Vyzkoušejte nové recepty a přijměte výzvu, kterou představuje omezené množství ingrediencí, se kterými můžete pracovat. Stejně pravděpodobně musíte všechno, co jíte, vařit sami doma. Tak proč z toho neudělat zábavu?

Já se například vrhla na pečení, které jsem prozatím zkoušela jen sporadicky. Začněte se mnou třeba chlebem, houskami, rohlíky, nebo jednoduchým koláčem – ty se u Vás doma rozhodně neztratí!

2.    Znovu přečtěte Vaše oblíbené knihy, nebo zhlédněte staré dobré seriály

Ztraťte se ve světě Vaší oblíbené knihy a zapomeňte na zbytek světa.

Jak už jsem říkala – nacházíme se v časech, kdy je nesmírně důležité si najít čas na psychickou pohodu. Nevím jak vy, ale tu já často nalézám v oblíbených knihách a seriálech. Znovu se k nim vrátit je nejen skvělý způsob, jak se hodit do pohody a znovu prožít vaše oblíbené fiktivní momenty, ale zároveň tím i šetříte planetu – využíváte něco, co už vlastníte! Není nic tak uklidňujícího, jako nostalgické příběhy, které vám přirostly k srdci. Takže ať se večer usadíte do křesla nad Harry Potterem, nebo si s rodinnou uděláte maraton Přátel, budete se zaručeně cítit lépe.

3.    Čas na jarní úklid!

Porovnejte a vytřiďte ty oblasti Vaší domácnosti, které se zdají přeplněné.

Už dlouho jste si říkali, že uklidíte a vyčistíte skříňky v kuchyni? Nebo Vás trápí přeplněná skříň plná oblečení, které nenosíte? Něco takového Vás může především stresovat v situaci, kdy jste neustále zavřeni doma. Uklidit a protřídit to, s čím nejste spokojeni vám uleví proto, že se nebudete muset neustále koukat na skříň praskající ve švech, nebo hledat koření v neorganizovaných skříňkách. Tuto snahu navíc oceníte i dlouho po tom, co z této situace vyvázneme, pokud pořádek budete dále udržovat.

Tipy na to, jak s větším úklidem vaší domácnosti začít a jak postupovat najdete v našem článku z loňského roku o metodě Konmari.

4.    Videohovory s přáteli

Jen proto, že se od ostatních lidí izolujete fyzicky neznamená, že s nimi nemůžete komunikovat jiným způsobem. Strávit večer na videochatu s přáteli či rodinou vám pomůže zůstat v kontaktu i v izolaci. Aplikací, které tento účel plní, je nespočet, a tak zajisté najdete některou, která vám bude vyhovovat. Pokud s přáteli obvykle hrajete deskové hry, zkuste najít online ekvivalent, ať vašim schůzkám nic nechybí.

5.    Obohaťte se dokumenty

Využijte volné chvilky k sebevzdělání! Některé dokumenty, především ty o ekologii, možná nejsou tou nejlepší cestou k psychické pohodě. Pokud ale prahnete po nových informacích a motivaci k dobrým činům, dokumenty jsou skvělým způsobem, jak se nyní produktivně zabavit. Mezi mé nejoblíbenější patří The True Cost, který se zabývá dopadem rychlé módy na naši planetu. Raději, než sledovat jakýkoli dokument zrovna běží v televizi zkuste třeba platformy jako Netflix, které mají celou galerii dokumentů, ze kterých můžete vybírat.

6.    Využijte kreativní vlohy

Trocha času navíc se nabízí strávení nad pěstováním kreativity.

Mým osobním favoritem, který mi pomáhá zapomenout na všechny starosti, je kreativita. Vyjádřit se můžete stovkami způsobů. Pokud se vám doteď nedařilo pravidelně hrát na nějaký hudební nástroj, který leží hluboko uložený ve skříni, je na čase ho oprášit. Jestli jste se delší dobu chtěli naučit pracovat s nějakým kreativním softwarem, třeba photoshopem, dejte se do toho. Nebo jste možná před lety zapomněli na koníček kreativního psaní – dejte se znovu do toho. Kreativita vám pomůže na chvíli zapomenout na okolní svět, což myslím v dnešní době všichni potřebujeme.

7.    Začněte blogovat

Je nějaké téma či oblast, o kterou se zajímáte a víte o ní více, než ostatní? Podělte se o své zkušenosti a začněte psát blog! Díky němu se nejen můžete podělit s ostatními o své vědomosti, ale také vylepšit vaši psanou řeč. Vyjadřujete se raději mluveným slovem? Vyzkoušejte YouTube! Na internetu se vždy najde někdo, kdo bude rád číst či poslouchat to, co máte na srdci. Toto je navíc další způsob, jak se můžete kreativně vyjádřit a na chvíli zapomenout na svět kolem sebe, k čemuž tak napomůžete i ostatním.

8.    Zacvičte si

Pohyb by měl být součastí každého dne – i toho, který strávíte zavřeni doma.

S největší pravděpodobností teď vedete velmi sedavý život – jak jinak, když jste stále zavřeni doma? Zkuste se trochu rozhýbat a zacvičte si z domova. Domácí cvičení není žádná nuda, mnoho fitness center a instruktorů navíc, především v současné situaci, vydává online videa. Nenechte své tělo zlenivět, díky pravidelné aktivitě posílíte na tělu i mysli! Pokud jste pravidelní sportovci, vaše fyzička tak nezakrní a budete připraveni se vrátit rovnou k vašemu sportu, jakmile se situace zlepší. A jestli vám pohyb doteď moc neříkal, nebylo by super situaci využít k tomu trochu sportu vyzkoušet? Pokud chcete například začít s jógou, mohu více než doporučit YouTube kanál Yoga with Adriene.


Na cestě k ekologičtějšímu životu? Mohly by Vás zajímat tyto vychytávky z našeho e-shopu!


Co momentálně děláte pro svou psychickou pohodu. Nezapomeňte své tipy a nápady na to, jak se zabavit v izolaci, sdílet s ostatními v komentáři pod tímto příspěvkem! Pro více článků jako je tento a novinkách z bezodpadového světa nás sledujte na Facebooku a Instagramu. Současná situace je pro nás, jako pro mnohé malé firmy, náročná, a tak budeme vděční, pokud se také rádi podíváte na náš e-shop plný zero waste vychytávek.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste